Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕργοστάσιο ΦΙΞ: Το “κόκκινο φάντασμα” της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Εργοστάσιο ΦΙΞ: Το “κόκκινο φάντασμα” της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Στέκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κτίρια και τις τεράστιες δεξαμενέςκουφάρια ενός δοξασμένου βιομηχανικού παρελθόντος.

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Το βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιϊας ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάστηκε το 1892. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και βρίσκεται στην παλιά βιομηχανική ζώνη της πόλης μεταξύ 26ης Οκτωβρίου και Τρίτης Προβλήτας. Το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι περίπου 25 στρέμματα

Το 1912, η εταιρεία μετατράπηκε στη «Ζυθοποιείον Όλυμπος Α.Ε.». Το 1909, στην απέναντι πλευρά της οδού 26ης Οκτωβρίου ιδρύθηκε το παγοποιείο της εταιρείας «Γεωργιάδης και Σία», που το 1912 έθεσε σε λειτουργία τη ζυθοποιία «Νάουσα». Το 1920 τα δύο ζυθοποιεία συνενώθηκαν με την επωνυμία «Όλυμπος-Νάουσα Α.Ε.»…

Μόνο η ταμπέλα με τα γράμματα «Κάρολος ΦιξΖυθοποιία» υπενθυμίζει πλέον στους περαστικούς την ιστορία του βιομηχανικού συγκροτήματος που ιδρύθηκε από τους Mισραχή, Αλλατίνι και Φερνάντεζ και άρχισε να λειτουργεί το 1893, τριπλασιάζοντας την κατανάλωση μπύρας στη Μακεδονία. Η μονάδα, που ήταν κάθετης παραγωγής με εγχώριο κριθάρι, μονάδα εμφιάλωσης και παγοποιείο, πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983.

Έκτοτε, τα κτίρια αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου καθώς όλες οι προσπάθειες της οικογένειας για συντήρηση των κτιρίων έπεσαν στο κενό.

Δείτε παρακάτω βίντεο από το εσωτερικό του εργοστασίου καθώς και πτήση από ψηλά:

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα