Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕξαφανίσεις και θάνατοι ζώων μετά από περισυλλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης – Τι...

Εξαφανίσεις και θάνατοι ζώων μετά από περισυλλογές του Δήμου Θεσσαλονίκης – Τι καταγγέλλουν φιλόζωοι (ΦΩΤΟ)

.

Θάνατοι και εξαφανίσεις αδέσποτων σκύλων σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν φιλόζωοι στο seleo.gr.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των Κάφκα και της Νίνας, δυο σκύλων που φρόντιζαν υπάλληλοι του Λιμανιού Θεσσαλονίκης και είχαν γίνει οι μασκότ της περιοχής. Τα δυο σκυλάκια, απομακρύνθηκαν έπειτα από εντολή που δόθηκε σε εργαζόμενο για λόγους«ευταξίας και ασφάλειας» με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ωστόσο τα ίχνη αγνοούνταν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Έλσα Δεληγκάρη, αρχιτέκτονας και φιλόζωη.

Ειδικότερα, «στην περιοχή του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, από την είσοδο που υπάρχει στην οδό Σαλαμίνος, είχαν βρεθεί εδώ και πέντε περίπου χρόνια χρόνια δυο σκυλιά μεσαίου μεγέθους. Ο αρσενικός Κάφκας και το θηλυκό ξανθό Νίνα. Για σειρά ετών ήταν ντουέτο, όχι ζευγάρι γιατί  είναι στειρωμένα. Μαζί στο κρύο, στην ζέστη, στις βόλτες τους.  Οι υπάλληλοι του Οργανισμού, οι Αστυνομικοί του Τελωνείου, οι άστεγοι που πολλές φορές χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του επιβατικού σταθμού, τα τάιζαν και έπαιζαν μαζί τους.

Όταν έρχονταν τουρίστες με κρουαζιερόπλοια τα περασμένα χρόνια (προ COVID) ήταν παρόντα και αυτά και τους υποδέχονταν», περιγράφει η ίδια.

Όμως, όπως λέει, πριν από μια εβδομάδα, νέος Ναυτιλιακός Πράκτορας, μετά από τόσα  χρόνια, αιτήθηκε την απομάκρυνσή τους. «Τα σκυλιά απομακρύνθηκαν, και δεν γνωρίζαμε που ήταν.

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες  που τα φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν σε επικοινωνία με την Υπηρεσία του Δήμου, όμως δεν βρήκαν την σωστή ανταπόκριση. Η επικοινωνία με τους υπαλλήλους του γραφείου και συγκεκριμένα κυρίες που απάντησαν στο τηλέφωνο  και με τον κ. Πετρακάκη (προϊστάμενο του Τμήματος) και η ανταλλαγή πληροφοριών ήταν δύσκολη, προβληματική κάποιες στιγμές και γενικόλογη και εριστική  σε δυο-τρεις προσπάθειες επικοινωνίας των ενδιαφερόμενων για τα ζώα.

Οι  φιλόζωοι προσφέρθηκαν  να αναλάβουν οικονομικά, την περίθαλψή- φιλοξενία των ζώων, όμως η πρόταση…σαν να μην ακούστηκε ποτέ», εξηγεί η ίδια.

Μετά από μέρες  τα δύο σκυλιά επέστρεψαν στο Λιμάνι μετά από πιέσεις που άσκησαν φιλόζωοι και αφού η κα Δεληγκάρη δεν υποχώρησε στις πιέσεις που δέχθηκε για την υιοθεσία τους, καθώς απευθύνθηκε στον Φιλοζωικό Σύλλογο «Νοιάζομαι», για την βοηθήσουν.

Παράλληλα, απευθυνόμενη στο Δήμο Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «απαιτούμε από τον Δήμο, απάντηση για την όλη διαχείριση του θέματος, την άκριτη μεταφορά των ζώων, απάντηση για το που βρίσκονταν και γιατί ξαφνικά θεωρήθηκαν “ενοχλητικά” όταν είναι τόσα χρόνια στην περιοχή, με πολλούς “φίλους” που τα περιποιούνται ,ταΐζουν και τους προσφέρουν  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Επίσης «ζητάμε μία απάντηση για τα άλλα δύο ζώα, κανελί, μεσαίου μεγέθους που “εξαφανίσθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020, από την Α’ Προβλήτα.

Τα ονόματα όλων των φιλόζωων τόσα χρόνια τα φροντίζουν και πληρώνουν για την περίθαλψη τους είναι στην διάθεση κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας. Ζητάμε λοιπόν άμεσα απαντήσεις».

Οι καταγγελίες όμως δεν σταματούν εδώ. Ο Θωμάς Ακριβόπουλος, εργαζόμενος εδώ και πολλά χρόνια, στο Ναυτικό Πρακτορείο μιλώντας στο seleo.gr, αναφέρει ένα περιστατικό που προβληματίζει. «Θα σας πω ένα γεγονός που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020», λέει αρχικά και συνεχίζει «φρόντιζα από το 2011 μια ομάδα από αδέσποτα. Κατόπιν παραπόνων και με μεσολάβηση του Λιμεναρχείου και εισαγγελικής παρέμβασης στήθηκε επιχείρηση με παγίδες και πιάσανε τρία σκυλιά που φρόντιζα από την ημέρα που γεννήθηκαν . Την μητέρα 8 ετών την Ελενίτσα και τα δύο παιδιά της έξη ετών , την Μάρω και τον Λάκη.

Τα τρία σκυλιά είναι αυτά που εξαφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο. Στην μεση είναι το αρσενικό, που σύμφωνα με όσα αναφέρουν φιλόζωοι πέθανε, ενώ τα άλλα δυο που είναι θηλυκά αγνοούνται.

Τα ζώα ήταν στειρωμένα και εμβολιασμένα. Το γεγονός περισυλλογής μέσα από την παγίδα έγινε απογευματινή ώρα χωρίς την παρουσία μου. Όταν το πληροφορήθηκα αυτό και ήρθα σε επαφή με τον περισυλλογέα του Δήμου με ενημέρωσε ότι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του κ.Μπαλάσκα και ότι ο Λάκης είναι σοβαρά άρρωστος με όγκο. Μετά από 2 περίπου μήνες τον ρώτησα και επανέλαβε ότι βρίσκεται στους Μπαλάσκα. Λόγω covid δεν μπόρεσα να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις αυτές για να διαπιστώσω αν αληθεύει η παραμονή τους εκεί οπότε και ενημέρωσα την φιλοζωική οργάνωση Νοιάζομαι για το γεγονός και δυστυχώς μετά από επίσκεψη της κας Καλαϊτζίδου στο ενδιαίτημα πληροφορήθηκε ότι ουδέποτε τα ζώα μεταφέρθηκαν εκεί». Το γεγονός επιβεβαιώνει και η ίδια η Εύη Καλαϊτζίδου,  εκπρόσωπος φιλοζωικής οργάνωσης Νοιαζομαι.

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Σύμφωνα με τα άρθρα από τον νόμο 4039/12, οι Δήμοι υποχρεούνται να συστήνουν πενταμελή επιτροπή και αυτή η επιτροπή να συνεδριάζει, να ενημερώνεται και να αποφασίζει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, γνωστοποιεί η κα Καλαϊτζίδου.

Αναλυτικά ο νόμος 4039/12 ΑΡΘΡΟ  9 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10:

Με απόφαση της πενταμελούς επιτροπής της παραγράφου 12 ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που αυτά επαναφέρονται, καθώς και η οριοθέτηση των περιοχών που δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ  12α

 

12. α) Σε κάθε Δήμο συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και που εδρεύουν στο Δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

Η επιτροπή αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 1, όπως ισχύει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ωστόσο, όπως δηλώνει η εκπρόσωπος της φιλοζωϊκής «η πενταμελής επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ουδέποτε ενημερώθηκε για το οτιδήποτε, παρά μόνο το αρμόδιο τμήμα Κτηνιατρικής του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίζει και διατάσσει εν αγνοία των υπολοίπων μελών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα το Νοιάζομαι έχει ενημερωθεί από φιλόζωους για πέντε περιπτώσεις περισυλλογής αδέσποτων ζώων για τα οποία η επιτροπή ουδέποτε ενημερώθηκε.

«Θάνατοι ζώων, ‘’εκβιαστικές’’ υιοθεσίες και εξαφανίσεις»

Aπό τις πέντε περιπτώσεις που αφορούν συνολικά 10 αδέσποτα ζώα, τα δυο έχουν πεθάνει λίγες μέρες μετά την περισυλλογή τους ένα από την Πλατεία Βαρδαρίου και ένα από το Λιμάνι, δύο από την περιοχή Βίλκα υιοθετήθηκαν από εμένα και άλλη μία φιλόζωη αφού τα βρήκαμε σε άλλη περιοχή μετά την περισυλλογή τους από τον Δήμο, δυο από την περιοχή Μέγαρο Μουσικής υιοθετήθηκαν από φιλόζωη “εκβιαστικά” από πλευράς του Δήμου προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, δυο από το Λιμάνι αγνοούνται από τον Σεπτέμβριο και αφού ψευδώς πληροφόρησαν τον κο Ακριβόπουλο ότι τάχα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό ενδιαίτημα και φιλοξενούνται εκεί. Σε επίσκεψη μου στο ενδιαίτημα πληροφορήθηκα ότι ουδέποτε μεταφέρθηκαν εκεί οι δυο σκύλοι καθώς η σύμβαση του με τον Δήμο έχει λήξει από το 2019. Οι δύο σκύλοι αγνοούνται δεν ξέρουμε αν ζουν ή αν εγκαταλείφθηκαν οπουδήποτε.

Αυτά για τις περιπτώσεις που ενημερωθήκαμε από φιλόζωους πολίτες για ζώα που περισυλλέχτηκαν. Αλλοίμονο για αυτά που δεν ενημερωθήκαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Καλαϊτζίδου, η οποία είναι γνωστή για την δράση της για την υποστήριξη και φροντίδα αδέσποτων ζώων.

«Από τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει πενταμελής επιτροπή»

Η ίδια γνωστοποιεί ότι ότι από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους δεν υπάρχει η πενταμελής επιτροπή που ορίζει ο νόμος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. «Αν και η πενταμελής επιτροπή είχε έναν ρόλο καθαρά διακοσμητικό έπαψε να υφίσταται αρχές  Φεβρουάριου του 2021 μετά την παραίτηση, λόγω έλλειψης χρόνου, του εκπαιδευτή και παρόλο που εντός δυο ημερών ενημέρωσα την υπηρεσία ότι υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτής προκειμένου η επιτροπή να συνεχίσει να υφίσταται ουδέποτε έγινε κάτι.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 στην ουσία δεν υπάρχει πενταμελής επιτροπή και ο Δήμος δρα “ελεύθερα”. Στις 16 Μαρτίου ενημερώσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον Δήμαρχο ότι σταματάμε κάθε επαφή με τον Δήμο και έκτοτε δεν υπάρχει καμία επαφή.

Ουδέποτε ερωτηθήκαμε γιατί μετά από 10 χρόνια αρμονικής συνύπαρξης και τεράστιας προσφοράς του Νοιάζομαι στα αδέσποτα ζώα της πόλης και ενώ είναι γνωστή η προσωπική μου συμπάθεια στο πρόσωπο του Δημάρχου φτάσαμε στο σημείο να είμαστε όχι απλά απογοητευμένοι αλλά θυμωμένοι και να μην θέλουμε καμία επαφή», ξεκαθαρίζει η κα Καλαϊτζίδου.

Όπως εξηγεί η ίδια οι λόγοι αυτής της απόφασης είναι οι εξής:

«1. Πήραν ένα τμήμα που λειτουργούσε ικανοποιητικά χάρη στις προσπάθειες της κτηνιάτρου κας Ν. Παπαγεωργίου και αντί να το βελτιώσουν το διέλυσαν κυριολεκτικά δίνοντας αρμοδιότητες σε άτομα ανίκανα και αδιάφορα με πλήρη άγνοια και της νομοθεσίας αλλά και τι εστί αδέσποτο με εριστική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες όταν βεβαία δεήσουν να απαντήσουν στις τηλεφωνικές κλήσεις των δημοτών. Ένα τμήμα που έφτασε στο σημείο να παραπέμπει τους δημότες σε εμάς ως ‘’εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου που μάλιστα χρηματοδοτούμαστε από τον Δήμο’’, όπως ακούγεται, κάτι οποίο δεν ισχύει.

2. Δεκαεπτά μήνες που ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είχε πρόγραμμα  περίθαλψης, δεν είχε πρόγραμμα φιλοξενίας, δεν είχε όχημα μεταφοράς ‘’λιώσαμε’’ στην κυριολεξία εθελοντές που είμαστε όλοι ιδιωτικοί υπάλληλοι με βασικό μισθό  να προσφέρουμε περίθαλψη στα άρρωστα ζώα με έναν κτηνίατρο που ενώ ήξερε ότι είναι αδύνατον να μπορέσουμε ποτέ να εξοφλήσουμε το χρέος των χιλιάδων ευρώ  δεν αρνήθηκε ποτέ περίθαλψη, με μία πανσιόν φιλοξενίας των κατασχεμένων ζώων που ενώ ξέρει ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξοφλήσουμε δέχτηκε να φιλοξενήσει τα κακοποιημένα ζώα έρχονται οι κυρίες του τμήματος να ακυρώνουν όλο αυτό και με χυδαιότητα   να μιλούν για εξωτερικές συνεργάτες και χρηματοδοτήσεις  για αυτό πληρώνονται από τους δημότες; Με δεδομένη την απομάκρυνση της κας Παπαγεωργίου από το τμήμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων κάτι που το επιθυμούσε η ίδια καθώς ήταν αδύνατον να συνεχίσει στο τμήμα υπό αυτές τις συνθήκες   ουδέποτε πήραμε απάντηση ποιος είναι υπεύθυνος στο πρόγραμμα .

Αυτές είναι οι λύσεις που καμαρώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι βρίσκει για το τμήμα; Αυτή είναι η εντιμότητα που εκτίμησα ότι υπάρχει σε αυτή την Διοίκηση;

3. Περισυλλέγουν  ζώα χωρίς καμία ενημέρωση, όπως όφειλαν, και τα διαχειρίζονται όπως θέλουν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και το στρες που τα υποβάλλουν και ενώ όλα αυτά ζώα ηλικιακά είναι μεσήλικα και ηλικιωμένα, που είναι η νομιμότητα σας  γιατί για ευαισθησία  απέναντι στα αδέσποτα ούτε λόγος .

4. Προχώρησαν σε σύμβαση για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων με κτηνίατρο 30 χλμ μακριά ενώ θα μπορούσαν να συνεργαστούν με δύο κτηνιάτρους αλλά φυσικά απαξιώνουν να ρωτήσουν αυτούς που γνωρίζουν τις ανάγκες και ενώ η ασχετοσύνη περισσεύει στο αρμόδιο τμήμα. Δηλαδή το ζώο θύμα τροχαίου θα περιμένει “υπομονετικά  ”  να πάρει ο πολίτης τηλέφωνο στην υπηρεσία και αν δεήσει να απαντήσει  να ενημερώσει τον περισυλλογέα που θα ενημερώσει το αυτοκίνητο και θα  ξεκινήσουν να πάνε να πάρουν το δύστυχο ζώα για να μεταφερθεί 30 χλμ μακριά; Έχουν πεθάνει τα περισσότερα. Αυτά βεβαία ώρες εργάσιμες γιατί αργότερα που συμβαίνουν και τα περισσότερα τροχαία το ζώο πρέπει να προσευχηθεί για την ζωή του. Για Σ/Κ ούτε λόγος. Αποτέλεσμα οι πολίτες να στρέφονται σε εμάς που απαντάμε στα τηλέφωνα 24 ώρες 7 ήμερες την εβδομάδα αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πλέον λόγω χρεών και φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε επιλογή των ζώων που θα σώσουμε.

5. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ αλλά δεν έχει νόημα να κουράζουμε τους αναγνώστες με προβλήματα που ο Δήμος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να λύσει γιατί αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσει ο κος Ζέρβας αλλά γνωρίζομε επίσης ότι έχει την ικανότητα και την εργατικότητα να λύσει το πρόβλημα. Αφιερώνουμε την ζωή μας στην προστασία των ζώων και όχι στο να ανεχόμαστε από  πολιτικούς και ανίκανους βολεμένους υπαλλήλους του Δημοσίου πράξεις που βλάπτουν τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας».

 

 

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όμως η προσπάθεια ήταν άκαρπη, καθώς κανείς δεν απάντησε στο τηλέφωνο. Ωστόσο αναμένουμε απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του seleo.gr για την περισυλλογή των αδέσποτων στη Θεσσαλονίκη.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)