Στην αποκάλυψη, ότι εισηγείται την αναθεώρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, προχώρησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Αν και το συγκεκριμένο μέτρο, όπως είπε, εφαρμόζεται και αλλού, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, «προσωπικά το εισηγούμαι, εισηγούμαι να αναθεωρηθεί» δήλωσε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε, ότι έχει εισηγηθεί ήδη, να επιστρέψουν οι μαθητές στην τηλεκπαίδευση, όπου δεν είναι ήδη.
«Είναι δύσκολο, είναι βαρύ, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε χωρίς δισταγμό. Για τα παιδιά μας ίσως θα έπρεπε να προβλέψουμε να πηγαίνουν στο σχολείο, μόνο για αθληθούν σε εξωτερικό χώρο, χωρίς να μπαίνουν σε τάξεις, μέχρι να προχωρήσει για ένα μήνα περίπου οι εμβολιασμοί.»
Στα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία αναμένεται να εισηγηθεί εντός της ημέρας η Επιτροπή των λοιμιωξιολόγων και να ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη προαναγγέλλοντας επί της ουσίας αλλαγές στη χρήση με τον κωδικό 6 για άθληση.
Η κ. Πελώνη, υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η αλλαγή στον κωδικό 6 που αφορά στις μετακινήσεις για άθληση. «Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση» σημείωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν σχετικά με τον κωδικό 6 και για το εάν θα σημάνουν επί της ουσίας την κατάργηση των διαδημοτικών μετακινήσεων για λόγους άθλησης, η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αρκέστηκε να πει ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο τα πόδια.
Απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα
Αναφορικά με την απαγόρευση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα που ισχύει σήμερα και για το εάν υπάρχουν σκέψεις η απαγόρευση να ξεκινά από τις 9 το βράδυ, όπως γίνεται τις καθημερινές, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσει η Επιτροπή.
Λιανεμπόριο και σχολεία
Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών, όταν θα είναι βεβαίως αυτό εφικτό, σημειώνοντας ότι σε αυτές είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.
Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και πάλι, σημείωσε η κ. Πελώνη σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα του καλοκαιριού.
”Καμπανάκι” από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης: ”Τηλεκπαίδευση, μαζικά τεστ κι αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας”
Επιστολή προς το υπουργείο υγείας θα αποστείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα επιστολή στο υπουργείο υγείας και να κοινοποιηθεί σε συναρμόδιους φορείς για λήψη μέτρων σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης και της κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα.
Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση από τον πρόεδρο του ΙΣΘ Νίκο Νίτσας «κρίνουμε αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών αλλά και εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή ώστε να περιορίσουμε τη διαφαινόμενη περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού».
Στην επιστολή προς το υπουργείο υγείας προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα, μετά την παράθεση επιστημονικών στοιχείων και ερευνών.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Διανύουμε ήδη την 3η εβδομάδα, κατά την οποία η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ βρίσκεται στο κόκκινο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού εμφανίζει συνεχώς αυξανόμενη τάση. Συγχρόνως όπως προκύπτει από την επιδημιολογική ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το 40% και πλέον των κρουσμάτων, αφορούν στη μετάλλαξη του ιού βρετανικού στελέχους, η οποία αρχίζει να επικρατεί, καθώς εξελίσσεται η πανδημία στην περιοχή μας.
Άλλο ένα στοιχείο ιδιαίτερης ανησυχίας αφορά στη μετάλλαξη του ιού του νοτιοαφρικανικού στελέχους που εντοπίζεται στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι 28 από τα 33 πανελλαδικά εντοπισμένα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ανιχνεύονται στην περιοχή μας (22 στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου). Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφορά τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ. σχετικά με τον εντοπισμό γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα της πόλης. Συγκεκριμένα μετά την εφαρμογή του εξορθολογισμού των μετρήσεων διαπιστώνεται από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αυξητική τάση, μετά την επιπέδωση που είχε παρατηρηθεί, η οποία να σημειώσουμε ότι έδειχνε ισοδύναμο ιϊκό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Από τα στοιχεία που σας παραθέσαμε, κρίνουμε αναγκαία τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών αλλά και εντατικοποίηση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή μας, ώστε να περιορίσουμε τη διαφαινόμενη περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού. Μια τέτοια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Θεσσαλονίκης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε, ώστε να αποφύγουμε τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Με βάση όλα τα ανωτέρω το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σας προτείνει σε ότι αφορά την πόλη μας:
1) Όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της περιοχής μας να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση άμεσα, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, στο επίπεδο που είναι σήμερα (click away κλπ), ενιαία σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.
2) Η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου πρέπει να αποτυπωθεί με ακρίβεια και να επιτηρείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η απομόνωση όλων εκείνων των κρουσμάτων, που αφορούν τη μετάλλαξη του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μαζικά τεστ στην περιοχή, εκτεταμένες ιχνηλατήσεις επαφών των κρουσμάτων και άμεση διερεύνηση όλων των θετικών ευρημάτων σε ό,τι αφορά τον τύπο του ιού από τα οποία προέρχονται, ώστε να αναχαιτιστεί άμεσα η επικράτηση του ιού νοτιοαφρικανικής προέλευσης.
3) Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας , θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδος πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση όλης της πόλης όπως ισχύει και στην Αθήνα (9μ.μ). Επίσης θεωρούμε πως πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μετά τις 6μ.μ., που όπως έχουμε παρατηρήσει δημιουργεί συνθήκες έντονου συγχρωτισμού στην πόλη.»