Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕντατικοί έλεγχοι για την τήρηση του lockdown – Στο «τραπέζι» η διπλή...

Εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση του lockdown – Στο «τραπέζι» η διπλή χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Με εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού παρά την κακοκαιρία «Μήδεια» ξεκινάει η εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στον περιορισμό της κινητικότητας με έμφαση στους εργαζόμενους και στους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Για το λόγο αυτό, από σήμερα αλλάζει το καθεστώς για όσους εργάζονται με τηλεργασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου, ακόμη κι αν το έντυπο που διαθέτουν λήγει αργότερα.

Παράλληλα, δεδομένης της χαμηλής θερμοκρασίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι συνθήκες ευνοούν τον ιό και την διασπορά του, καθώς λόγω του κρύου βρισκόμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους και είναι στοίχημα να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε σύσταση για τη χρήσης διπλής μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εν τω μεταξύ, στην Αττική εντοπίστηκαν και το τελευταίο 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς από τα 662, τα 332 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο, γεγονός που συμπαρασύρει την αύξηση σε νοσηλείες και διασωληνώσεις, πιέζοντας ασφυκτικά τα Δημόσια Νοσοκομεία.

«Βράζει» ξανά το κέντρο της Αθήνας
Επισημαίνεται, ότι από την 1η έως την 9η Φεβρουαρίου, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής από 3.197 εκτοξεύτηκαν στα 4.928, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για σκληρό lockdown.

Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται στον κεντρικό τομέα της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων, καθώς από τα 677 ενεργά κρούσματα, έφτασε τα 1.054. Οι Δήμοι Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που επίσης ανήκουν στον κεντρικό τομέα εμφανίζουν επίσης αυξητικές τάσεις.

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής
Την ίδια στιγμή η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής πιέζει τις ΜΕΘ, στις οποίες η πληρότητα αυξήθηκε από 61 σε 85%, μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι ειδικοί μάλιστα υπολογίζουν πως η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει το 30% στην επικράτεια. Η χθεσινή ήταν μία από τις πιο δύσκολες εφημερίες στο “Αττικόν” ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα. Έγιναν 44 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Σχεδόν γεμάτες είναι οι κλίνες Covid, ωστόσο είναι προγραμματισμένα πολλά εξιτήρια. Δύσκολα είναι τα πράγματα και στον «Ευαγγελισμό», καθώς έγιναν 29 εισαγωγές, ενώ 100 κλίνες Covid είναι καλυμμένες και 30 κενές. Σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, οι 36 είναι καλυμμένες και οκτώ κενές.

Οι εφεδρείες για το ΕΣΥ
Το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει σχέδιο για το ενδεχόμενο ισχυρότερων πιέσεων στο ΕΣΥ, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση κρεβατιών που διατίθεται στα δημόσια νοσοκομεία για περιστατικά κορονοϊού, με την συνδρομή των κλινών ΜΕΘ που προέρχονται από τις δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ήδη παραδόθηκαν 30 νέα κρεβάτια στο ΚΑΤ, ενώ αναμένονται ακόμα 100 στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του ΕΣΥ που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα. Ανοικτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών θεραπευτηρίων αλλά και η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων – όπου αυτό είναι δυνατό – για αποσυμπίεση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πάντως, επειδή οι νέες κλίνες ΜΕΘ απαιτούν και στελέχωση προσωπικού, ήδη «τρέχει» μέχρι τις 3 Μαρτίου νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 939 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, με προτεραιότητα σε : Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Πνευμονολόγους, Παιδιάτρους και Εντατικολόγους.

Το Plan B για να μην χαθεί ούτε μία δόση

Ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια», επιχειρησιακό σχέδιο για να μην χαθεί καμία από τις σχεδόν 50.000 δόσεις εμβολίων που έχουν προγραμματιστεί να χορηγηθούν τις προσεχείς ώρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι της χώρας καλούνται να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό την υλοποίηση της επιχείρησης «Ελευθερία», ακόμα και εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ωστόσο, αν κάποιος εμβολιαζόμενος δεν καταφέρει να προσέλθει για εμβολιασμό, υπάρχει λίστα αναπλήρωσης για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και τοπικές λίστες που έχουν καταρτιστεί από υγειονομικές περιφέρειες, προκειμένου να διατεθούν τα εμβόλια σε κατοίκους των περιοχών που βρίσκεται το εκάστοτε εμβολιαστικό κέντρο.

 

Πηγή:newsbeast.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα