Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕμβολιασμοί: Έρχονται νέα κίνητρα και ελευθερίες

Εμβολιασμοί: Έρχονται νέα κίνητρα και ελευθερίες

.

Μετά την Κάρτα Ελευθερίας η κυβέρνηση θα προσθέτει συνεχώς νέα κομμάτια στο παζλ των διευκολύνσεων και των κινήτρων με τα οποία επιδιώκει να δώσει ώθηση στους εμβολιασμούς.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, θα ξεδιπλώνεται τμηματικά και έτσι εντός της ημέρας αναμένονται νέες ανακοινώσεις που συνδέονται ευθέως με το κυβερνητικό σχέδιο, με τη σκυτάλη σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να δίνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

‘Επονται και άλλες εξειδικεύσεις μέτρων εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων για την παρουσίαση των οποίων από τους αρμόδιους υπουργούς, απαιτείται-όπως περιγράφεται από πηγές με γνώση των προετοιμασιών- η ολοκλήρωση διαδικασιών που συνδέονται με logistics οι οποίες απαιτούν χρόνο. Η εξέλιξη τους δε, παρακολουθείται στενά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι να αποτραπεί η…”κοιλιά” στον ρυθμό της Εθνικής Εκστρατείας, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δυο καθοριστικοί μήνες για την “ανέγερση” του τείχους ανοσίας. Άλλωστε κατά την χθεσινή παρουσίαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι ο πήχης για το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, μπορεί να τεθεί στο 80% αλλά το κυριότερο να επιτευχθεί. Άλλωστε για τους ειδικούς η μετάλλαξη Δ, απαιτεί υψηλότερα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό από εκείνα που αρχικά προγραμματίζονταν.

Το σκεπτικό της απόφασης για το Freedom Pass
Γι’αυτό και η κυβέρνηση, ένα από τα πρώτα “όπλα” που έβγαλε από τη φαρέτρα των διευκολύνσεων ήταν η Kάρτα Eλευθερίας, που θα χορηγηθεί σε 940.000 νέους, ηλικίας 18 έως 25 ετών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέσα στη χρονιά. Μια στρατηγική, η οποία παρά τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση, έχει διττό χαρακτήρα εφαρμογής. Αφενός για να αποκαταστήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, για την οποία ο πρωθυπουργός με ευκρίνεια αναγνώρισε τη συμβολή της-δια της υπομονής- στην προσπάθεια ανάσχεσης του ιού, κατά την περίοδο της καραντίνας.

Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο καθώς με όρους φυσικής, οι νέοι άνθρωποι θεωρούνται καλός αγωγός της κινητικότητας, η οποία αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα κίνδυνο για μια έξαρση και για την καταπολέμησή του ελήφθησαν διαδοχικά περιορισμοί κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού. Κατά την ίδια ανάλυση όσο αυτοί θα θωρακίζονται τόσο η μετάδοση του ιού θα περιορίζεται. Θεωρούνται ο αδύναμος κρίκος στην εμβολιαστική αλυσίδα, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής τους είναι ακόμη χαμηλά. Λίγοι παραπάνω από ένας στους δέκα έχουν εμβολιαστεί, ενώ πέριξ του 31% κινείται το ποσοστό των κλεισμένων ραντεβού.

Πρόσθετα κίνητρα και ελευθερίες
Στην παρουσία συγκυρία κατά την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δ» ενώ ταυτόχρονα αίρονται σταδιακά τα μέτρα προστασίας έχει σημασία να ενισχυθεί ο ρυθμός των εμβολιασμένων της συγκεκριμένης πληθυσμιακής κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο CNN Greece, ότι ο θετικός αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας θα παρακολουθείται συνεχώς και θα καταγραφεί σε βάθος χρόνου. Γι’αυτό άλλωστε οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των νέων, δεν θα εξαντληθούν στο freedom pass. Το Associated Press στην ανταπόκριση του από την Αθήνα, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι εξετάζονται και πρόσθετα κίνητρα και ελευθερίες. Κατά τις πληροφορίες του CNN Greece μια εξ’αυτών θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο και θα έχει αμιγώς σχέση με την τεχνολογία.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκτεινε την εμβέλεια των επιστημονικών μηνυμάτων για αυξημένη εγρήγορση κατά του κορωνοϊού. ‘Ηταν ξεκάθαρο το πρωθυπουργικό καμπανάκι για την απειλή ενόψει φθινοπώρου που δημιουργεί το κοκτέιλ του νέου στελέχους και μιας ενδεχόμενης κάμψης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. “Η γενική ανοσία περνά τελικά μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Και μπορεί οι νεότεροι να πιστεύουν ότι οι ίδιοι είτε δεν θα νοσήσουν καθόλου, είτε θα νοσήσουν πιο ανώδυνα, όμως θα παραμένουν σιωπηλοί αναμεταδότες του ιού βοηθώντας τον και να απλώνεται αλλά και να μεταλλάσσεται” ήταν η παραίνεση του κ. Μητσοτάκη.

Tα δεδομένα των επιστημόνων
Τα έως τώρα στοιχεία – όπως επισήμανε η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Mαρία Θεοδωρίδου- είναι αποκαλυπτικά: Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ αφορά, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως δείχνει μάλιστα η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, το Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης το 60% δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν την Δ μετάλλαξη του ιού.

Άρα η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.. Για το Δ στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύει σε επίπεδο 96% και για το για το AstraZeneca σε επίπεδο 92% .

Στα ίδια επίπεδα εκτιμώνται και τα ποσοστά κάλυψης των εμβολίων της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson. Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου, δεν ξεπερνά ή ξεπερνά λίγο το 30%. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορωνοϊό αφορά ανεμβολίαστους.

 

Πηγή:Cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα