Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕικόνες βιβλικής καταστροφής. Διαλυμένα σπίτια και τραυματισμοί - Δεν σταματούν οι μετασεισμοί(Βίντεο)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Διαλυμένα σπίτια και τραυματισμοί – Δεν σταματούν οι μετασεισμοί(Βίντεο)

Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζει το χωριό Δαμάσι στην Ελασσόνα μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου που ταρακούνησε την περιοχή στον ρυθμό των 6 Ρίχτερ.

Πολλά κτίρια έχουν διαλυθεί και άλλα τελείως ισοπεδωθεί. Παντού υπάρχουν συντρίμμια και μπάζα που σε τίποτα δεν θυμίζουν οικήματα που μέχρι πριν λίγες ώρες κατοικούνταν.

Σοβαρός τραυματισμός άνδρα.

Ένας άνδρας όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, τραυματίστηκε στο κεφάλι, από σοβάδες που έπεσαν από κτίριο της περιοχής.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν σε ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.Πολλοί κάτοικοι έμειναν το βράδυ σε σκηνές που έστησε ο στρατός σε γήπεδο, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αρκετοί ήταν και αυτοί που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1-6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι […] Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι», είπε το πρωί στο MEGA ο σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης.

Πέτσας: Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών από τον σεισμό της Ελασσόνας 

Καταγραφή των ζημίων στις περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας που επλήγησαν από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ αρχίζουν από σήμερα 40 μηχανικοί του υπουργείου Εσωτερικών  και 5 μηχανικοί του ΤΕΕ, όπως  δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Ανέφερε ότι παράλληλα δίνονται κατευθύνσεις στους δημάρχους για να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθούν άμεσα οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες που ανέρχονται από 600 έως 6.000 ευρώ.  Για το δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι, τμήμα του οποίου κατέρρευσε ο κ. Πέτσας τόνισε ότι επειδή δεν μπορούν να γίνουν πλέον μαθήματα υπάρχει σκέψη σε συνεργασία με τον στρατό να αξιοποιηθεί η σχολή στο νατοϊκό στρατόπεδο κοντά στον Τύρναβο.

Τη συμπαράστασή του για τον σεισμό στη Θεσσαλία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας στον Ν. Δένδια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlic Radman) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Ράντμαν επικοινώνησε με τον κ. Δένδια για να εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στη Θεσσαλία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ξενοδοχεία και σκηνές

Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν μπορούν να περάσουν τη νύχτα σπίτια τους. Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.Δεκάδες σκηνές επίσης στάλθηκαν και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Από την ώρα του σεισμού που το μέγεθός του ήταν 6,2 Ρίχτερ, το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε 80 κλήσεις ενώ μέλη σωστικών συνεργείων απεγκλώβισαν έξι ανθρώπους από σπίτια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές ή είχαν μερικώς καταρρεύσει. Συνολικά υπήρξαν πενήντα περιστατικά επέμβασης που αφορούσαν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Η ψυχραιμία των εκπαιδευτικών έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, καθώς κατάφεραν να απομακρύνουν έγκαιρα και με ασφάλεια τα 63 παιδιά που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους, γεγονός γιο το οποίο τους συνεχάρη ο πρωθυπουργός.

Το μέγεθος του σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης.

Ρήγμα με παρελθόν

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε από την πλευρά του ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μετά τον σεισμό με επίκεντρο την Ελασσόνα.

«Ο σημερινός σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.

Πολλοί μετασεισμοί

Όπως τόνισε, έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών. «Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ, γενικά η ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα