Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔ.Σαρηγιάννης: Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τη Θεσσαλονίκη στις γιορτές

Δ.Σαρηγιάννης: Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τη Θεσσαλονίκη στις γιορτές

Τι δείχνουν τα προγνωστικά του καιρού της Θεσσαλονίκης για την πανδημία
• Ο ρόλος των καιρικών συνθηκών στην μετάδοση του κορονοϊού
• Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τη Θεσσαλονίκη στις γιορτές.
• Ασφαλές άνοιγμα μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει 3-4 βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα. Αυτό  αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια. Αν υπάρχει μικρότερη θερμοκρασία είναι λογικό να μένουμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους και να αυξάνεται η πιθανότητα ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς και συμπολίτες μας χωρίς ανοσία, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού. Τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πιθανότητας μετάδοσης και άρα η διασπορά του ιού στην κοινότητα», τονίζει ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η ερευνητική ομάδα του κ Σαρηγιάννη έχει δημιουργήσει ένα συνθετικό μοντέλο που βασίζεται στη χρονοσειρά του καιρού μέρα με τη μέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με βάση τις προηγούμενες μετρήσεις έχουν καταλήξει σε μια σύνθεση για τον μέσο όρο θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπάρχουν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τα δεδομένα της μετεωρολογίας ενημερώνονται καθημερινά και με την 15ήμερη πρόβλεψη της ΕΜΥ ώστε η πρόβλεψη να είναι η καλύτερη δυνατή τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο-/μακροπρόθεσμα.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης «σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία αν συνεχίσουμε με λοκντάουν μέχρι τα Φώτα θα είμαστε στα 180- 200 κρούσματα και αν συνεχιστούν τα μέτρα μέχρι και τις 20/1 ή στα τέλη Γενάρη θα πέσουμε στα 160-120 κρούσματα. Αν και τώρα βλέπουμε μια μικρή πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων, τις ημέρες των γιορτών αναμένουμε μια μικρή άνοδο. Μετά την εορταστική περίοδο θα δούμε περαιτέρω πτώση. Μεγάλο ρόλο θα παίξει και το άνοιγμα των σχολείων. Εάν τα σχολεία ανοίξουν όπως προγραμματίζεται στις 8 Ιανουαρίου, τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί και στις 20 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230. Φυσικά η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο μετά. Όσο για το λιανεμπόριο πιστεύουμε πως το άνοιγμά του τώρα θα ήταν προβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι η εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη πάει σχετικά καλά τις τελευταίες ημέρες.»

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα