Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔωδεκαόροφες: Οι εμβληματικοί δίδυμοι “γίγαντες” της οδού Λαγκαδά (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Δωδεκαόροφες: Οι εμβληματικοί δίδυμοι “γίγαντες” της οδού Λαγκαδά (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Αναμφισβήτητο ορόσημο της Ξηροκρήνης, η οποία πήρε το όνομά της από την ομώνυμη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, είναι οι δίδυμες δωδεκαώροφες πολυκατοικίες,

Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου

Χτισμένες επί της οδού Λαγκαδά, αλάνθαστοι δείκτες όσων φθάνουν στην πόλη από την Καβάλα και προσπερνούν τη Σταυρούπολη, οδηγώντας προς το κέντρο.

Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο υπάρχουν άλλες δύο δωδεκαώροφες οικοδομές, όμως η φήμη των δίδυμων πάνω στον κεντρικό δρόμο είναι αξεπέραστη. Χτίστηκαν στην περίοδο της δικτατορίας, έχοντας κοινά θεμέλια και παράλληλη καθ’ ύψος μοίρα.

Ο αστικός θρύλος λέει ότι την κατασκευή τους επέβλεψε Ιάπωνας μηχανικός – με το λογικοφανές επιχείρημα ότι οι Γιαπωνέζοι είχαν μεγάλη εμπειρία στο κτίσιμο ουρανοξυστών, επομένως και ψηλών κτιρίων από μπετόν.

Τα διαμερίσματα προορίζονταν να στεγάσουν οικογένειες στρατιωτικών, όμως μετά τη μεταπολίτευση παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Οι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν για τα δύο δίδυμα κτίρια της οδού Λαγκαδά είναι δεκάδες,  Ένας απο αυτούς αναφέρει ότι τη βραδιά του μεγάλου σεισμού, το 1978, οι δωδεκαώροφες  «φίλησαν» η μία την άλλη. Τα τεχνικά συνεργεία ήλεγξαν τα κτίρια τις επόμενες μέρες και τα έκριναν απολύτως γερά και ασφαλή.

Από την ταράτσα των κτιρίων, μπορείς να δεις μακριά ως τον κάμπο του Αξιού κι επίσης, αισθάνεσαι ότι θα πέσει να σε πλακώσει ο ουρανός.

Κάθε πολυκατοικία διαθέτει δύο ασανσέρ, αντλία πυρόσβεσης ανά όροφο και αίθουσα συσκέψεων.

Οι ιδιοκτήτες των 40 διαμερισμάτων εκάστης οικοδομής αρέσκονται να τις αποκαλούν «Δίδυμους Πύργους της Θεσσαλονίκης», αφού μέχρι την 11η του Σεπτέμβρη του 2001 μοιράζονταν με τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Μανχάταν τέσσερα κοινά στοιχεία. 1) Χτίστηκαν και οι δύο μέσα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’70. 2) Ήταν τα δύο ψηλότερα κτίρια στις πόλεις τους. 3) Ήταν δύο κτίρια με κοινά θεμέλια. 4) Βρίσκονταν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από μια μικρή ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία που έφερε το όνομα «Άγιος Νικόλαος».

Οι φήμες για αυτοκτονίες που έχουν κατά καιρούς συμβεί από αυτό το σημείο τείνουν να στοιχειώσουν την οικοδομή. Φήμες, που μεγάλο κομμάτι τους επιβεβαιώνουν οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Άνθρωποι μέσα αλλά και έξω από το περιβάλλον των οικοδομών διάλεξαν να δώσουν τέρμα στη ζωή τους πηδώντας στο κενό. 

Στο παρελθόν, στο ισόγειο των πολυκατοικιών στεγάζονταν τα ΚΤΕΛ Καβάλας, Σερρών, Δράμας.

Τέλος οι δωδεκαώροφες, έχουν δώσει έμπνευση και σε πολλά μουσικά κομμάτια! Ένα από αυτά είναι και το “Πάρτι στον 13ο όροφο” του θρυλικού συγκροτήματος “Τρύπες”.


Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα