Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔΑΣ δ. Θεσσαλονίκης κατά Κ. Ζέρβα- «Υπηρετεί το δόγμα της ιδιωτικοποίησης»

ΔΑΣ δ. Θεσσαλονίκης κατά Κ. Ζέρβα- «Υπηρετεί το δόγμα της ιδιωτικοποίησης»

Τις τροποποιήσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Ειδικότερα:

Κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους του δήμου, το προσχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η βιασύνη και η πρεμούρα της διοίκησης να περάσει αλλαγές στον ΟΕΥ  αυτή τη περίοδο , αποδεικνύει κραυγαλέα  ότι η αντεργατική-αντιλαϊκή  πολιτική  όχι μόνο δεν παίρνει αναστολή μέσα στην πανδημία, αλλά αντίθετα συνεχίζεται και εντείνεται.

Ο ΟΕΥ καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, δίνει κατευθύνσεις και βάζει-εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους. Θυμίζουμε ότι τον υπάρχοντα οργανισμό -που είχε ψηφιστεί το 2012 και είχε χαρακτηριστεί «πρότυπο»-  ο δήμαρχος και άλλα μέλη της διοίκησης του τον έχουν ψηφίσει και υπερασπιστεί ως μέλη της τότε διοίκησης. Ήταν και είναι ένας ΟΕΥ που έφερε τη μείωση εκατοντάδων οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την υποβάθμιση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, επέκτεινε την φορολόγηση του λαού της πόλης κ.α. Είναι προφανές ότι και ο νέος ΟΕΥ όπως θα διαμορφωθεί, θα αποτελέσει ένα εργαλείο άσκησης μιας πολιτικής πλήρως ευθυγραμμισμένης με την αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Η διοίκηση του δήμου έχει αποδείξει ότι είναι πιστός υπηρέτης και της σημερινής κυβέρνησης και του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι αλλαγές που προωθούνται θέλουν να φέρουν προσαρμογές στον ΟΕΥ στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και αρμοδιότητες για τους δήμους που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν. Αυτό ομολογείται από τη διοίκηση, σε άρθρα σε μέσα ενημέρωσης όπου παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στον Οργανισμό.

Κάποιες ενδεικτικές επισημάνσεις για ορισμένες  τροποποιήσεις:

– Ενισχύεται η διεύθυνση δημοτικής αστυνομίας με τη μεταφορά σε αυτήν δύο τμημάτων από τη διεύθυνση Προσόδων, τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης και τμήμα ελεγκτών επιδοτών. Ένας από τους στόχους της διοίκησης, το αποτελεσματικότερο και μεγαλύτερο χαράτσωμα του λαού της πόλης για να διασφαλιστούν τα κέρδη της ιδιωτικής μεγαλοεταιρίας με την οποία συνεταιρίσθηκε ο δήμος στο λεγόμενο «σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης». Την παραπάνω αλλαγή, όπως και τη μετατροπή της διεύθυνσης Βαφοπούλειου σε τμήμα, θέλησε ανεπιτυχώς να τις περάσει και η προηγούμενη διοίκηση.

-Σπάνε τη διεύθυνση Παιδείας και Αθλητισμού στα δύο, δημιουργώντας δύο διευθύνσεις. Αυτό όπως λένε γίνεται γιατί θα δοθούν στους δήμους νέες αρμοδιότητες σε θέματα παιδείας. Έχουμε δει πως χειροτέρεψε η κατάσταση στα σχολεία από τότε που δόθηκαν ορισμένες αρμοδιότητες στους δήμους.

-Δημιουργούν και νέα αυτοτελή τμήματα ενώ παράλληλα καταργούν σε ορισμένες διευθύνσεις τα τμήματα διοικητικής υποστήριξης. Κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα σε υπηρεσίες που έχουν πολλούς εργαζόμενους π.χ. καθαριότητα ή ιδιαιτερότητες στη λειτουργία τους π.χ. βιβλιοθήκες.

-Σημαντικές αλλαγές στην υπηρεσία καθαριότητας.

Διαιρούν τη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, δημιουργώντας τη διεύθυνση Καθαριότητας και Μηχανικών Μέσων και τη διεύθυνση Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Κυκλικής Οικονομίας.

Δεν έχει εξηγήσει η διοίκηση πως θα λειτουργήσει η καθαριότητα με δύο διευθύνσεις. Θα έχει στη δύναμη της  η διεύθυνση Ανακύκλωσης εργάτες και οδηγούς, αλλιώς ποιος ο λόγος της δημιουργίας της; Για ποιον λόγο το τμήμα ΣΜΑ που έχει άμεση σχέση με την αποκομιδή απορριμμάτων εντάσσετε στη διεύθυνση Ανακύκλωσης και όχι στη διεύθυνση Καθαριότητας; Το τμήμα μελετών, που το εντάσσουν στη διεύθυνση Ανακύκλωσης, έχει αρμοδιότητες που κανονικά ανήκουν στη διεύθυνση Καθαριότητας, πως θα λειτουργήσει όλο αυτό; Ενώ και το σπάσιμο του τμήματος καθαριότητας σε δύο, Ανατολικού και δυτικού τομέα, περισσότερα προβλήματα και γραφειοκρατία θα δημιουργήσει.

Και εδώ οι αλλαγές έχουν στόχο να αναπροσαρμόσουν την υπηρεσία καθαριότητας, με τον γενικότερο αντιδραστικό σχεδιασμό που υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα. Σχεδιασμός που προβλέπει εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, την πανάκριβη και καρκινογόνο καύση απορριμμάτων, δήθεν ανάπτυξη της ανακύκλωσης (γιατί πραγματική ανάπτυξη της ανακύκλωσης και καύση απορριμμάτων δεν πάνε μαζί), ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών καθαριότητας. Αυτά σημαίνουν μεγαλύτερο χαράτσωμα του λαού και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξίζει να θυμίσουμε τις δηλώσεις του έτερου  υποψήφιου δημάρχου της ΝΔ Ταχιάου. Όταν προεκλογικά ρωτήθηκε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι είναι υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών στα ρεύματα ανακύκλωσης που θα δημιουργηθούν. Εν αναμονή των αλλαγών που θα γίνουν και στην ανακύκλωση, με την κατάργηση του μπλε κάδου και την δημιουργία χωριστών ρευμάτων, το δόγμα της ιδιωτικοποίησης υπηρετεί και η διοίκηση Ζέρβα με τις τροποποιήσεις που κάνει. Για αυτό ξεχωρίζει την καθαριότητα από την ανακύκλωση. Διόλου τυχαίος δεν είναι ο ευφάνταστος τίτλος που δίνει στη νέα διεύθυνση της καθαριότητας, «Ανακύκλωσης και Ανάπτυξης Κυκλικής Οικονομίας»!

-Θα συνεχίσει να μην αποτυπώνεται στον ΟΕΥ ο αριθμός και οι ειδικότητες των εργαζομένων ανά υπηρεσία- αυτά καθορίζονται με απόφαση δημάρχου. Διατηρούνται οι λεγόμενες «προσωρινές- προσωποπαγείς θέσεις», οι οποίες, όπως λένε οι νόμοι τους, «καταργούνται όταν κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο». Θα συνεχίζουν το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας, προβλέπουν 1000 θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

-Για τις κρίσεις προϊσταμένων, θέση μας είναι να κρίνονται για προϊστάμενοι ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ.

Είμαστε αντίθετοι στις αλλαγές που θέλουν να κάνουν και συνολικά με τον ΟΕΥ του δήμου. Είναι ένα Οργανισμός που δεν έχει ως σκοπό τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Διεκδικούμε:

  • Δημοτικές υπηρεσίες με αποκλειστικά δημόσιο- κοινωνικό χαρακτήρα, πλήρως στελεχωμένες με εργαζόμενους και εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα μέσα και υλικά. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των δήμων. Να φορολογούνται βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεταιρίες και όχι να φοροαπαλλάσονται και να χαρατσώνεται οι εργαζόμενοι.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Χωρίς επάρκεια προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον λαό της πόλης.
  • Να φύγουν οι ιδιωτικές εταιρίες από τις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα