Μπορεί οι μετεωρολόγοι να προειδοποιούν για κύμα καύσωνα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αυτό, όμως, δεν επηρεάζει την κυβέρνηση, η οποία από Δευτέρα πιάνει κανονικά δουλειά και με τη «βούλα» του Κοινοβουλίου.
Και αυτό γιατί σήμερα το βράδυ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με την ομιλία του πρωθυπουργού και από τις αρχές της εβδομάδας οι υπουργοί θα πρέπει να…σηκώσουν τα μολύβια. Με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει στο τέλος Ιουλίου, συνεπώς, μένουν μερικές «καυτές» εβδομάδες για τους υπουργούς, προκειμένου να δρομολογήσουν αρκετές από τις πρώτες τους εκκρεμότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται τη Δευτέρα σε επίσημη επίσκεψη στη Λετονία, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μετάβαση του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. Μέχρι τότε, όμως, έχει μπροστά του την αποψινή του ομιλία, η οποία μπορεί να ολοκληρώνει τη διαδικασία, πλην όμως δεν θα γίνει σε συγκρουσιακό κλίμα. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη διαδικασία και η ανάθεση του καθήκοντος εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και οι χαμηλοί τόνοι του Νίκου Ανδρουλάκη προδιαγράφουν και το αποψινό σκηνικό που δεν προμηνύεται…θυελλώδες.
Σε χαμηλούς τόνους οι προγραμματικές δηλώσεις
Κάτι η κόπωση της μακράς προεκλογικής περιόδου, κάτι και το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα που δημιούργησε ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό με την απουσία ενός ισχυρού, δεύτερου πολιτικού πόλου στα έδρανα της αντιπολίτευσης, οι προγραμματικές δηλώσεις περνούν αυτές τις μέρες κάτω από τα ραντάρ. Αν εξαιρέσει κανείς ένα «τζαρτζάρισμα» του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Νίκο Παππά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τα άλλα οι διαδικασίες κυλούν προβλεπόμενα, με το βλέμμα των περισσότερων να είναι στραμμένο στο πώς θα συμπεριφερθούν τα τρία μικρότερα κόμματα που για πρώτη φορά εκπροσωπούνται στα έδρανα του Κοινοβουλίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται σήμερα για μια σύντομη ομιλία μεταξύ 10 και 15 λεπτών, ανάλογα βεβαίως με το τι θα έχει ειπωθεί ως τότε. Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει τη διαδικασία σε παρόμοιο τόνο, όπως εξέπεμψε και το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας, ενώ οι άμεσες προτεραιότητες θα αποτυπωθούν και στο φόρο-νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες προς δημόσια διαβούλευση με όλες τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός δίνει, άλλωστε, το στίγμα για μια «νέα εποχή», η οποία θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη έμφαση στο παραγόμενο έργο και όχι τόσο στις προεκλογικές εξαγγελίες. Το πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται τουλάχιστον μέχρι ώρας, εξυπηρετεί τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό.
«Κλειδώνουν» οι επιλογές ειδικών και γενικών γραμματέων
Και οι περισσότεροι υπουργοί που πήραν τον λόγο χθες περιέγραψαν τις βασικές προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους, ενώ σήμερα θα λάβουν τον λόγο ορισμένα από τα «βαριά» ονόματα του υπουργικού συμβουλίου (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης κ.α.).
Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εργώδεις οι διεργασίες για την εκκίνηση του κυβερνητικού έργου. Αυτές τις μέρες «κλειδώνουν» αρκετές από τις επιλογές γενικών και ειδικών γραμματέων σε υπουργεία, καθώς κάποιοι γενικοί γραμματείες έγιναν υφυπουργοί (Συντονισμού, Υγείας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Οικονομικών), ενώ κάποιοι από τους γενικούς γραμματείς του προηγούμενου σχήματος αντικαθίστανται. Αρκετοί, βεβαίως, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, συμβολίζοντας τη «συνέχεια» της διοίκησης, με τον ρόλο τους να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς είναι επιφορτισμένοι με το βασικό «γραφειοκρατικό» κομμάτι της δουλειάς στα υπουργεία.
πρώτο θέμα