Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑΠΘ: Χωρίς δομή διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης έξι μήνες μετά τις καταγγελίες

ΑΠΘ: Χωρίς δομή διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης έξι μήνες μετά τις καταγγελίες

Έξι μήνες μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση καθηγητών σε φοιτήτριες του ΑΠΘ, που τάραξαν τα νερά της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκαλώντας και Εισαγγελική παρέμβαση οι διαδικασίες για την δημιουργία δομής διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών φρέναραν. Το ΑΠΘ, αν και ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που διακήρυξε τον περασμένο Ιανουάριο τη δημιουργία δομής, τελικά, το Πάντειο ήταν αυτό που προχώρησε πρώτο στη χώρα. Από τα τέλη Ιανουαρίου έγινε το πρώτο πανεπιστήμιο στην χώρα που δέχεται συντεταγμένα και μέσω της νεοσύστατης Επιτροπής Ισότητας των Φύλων καταγγελίες από φοιτητές, καθώς και από μέλη του διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου για παρενοχλητική συμπεριφορά.

Αντίθετα, στο ΑΠΘ δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο θέμα, παρά την απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε και το Γραφείο Συνηγόρου των φοιτητών, που έχει λάβει έγκριση από τη Σύγκλητο.

«Η δομή είναι στον αέρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η θεσμική στήριξη και η ρητή και με συνέπεια δέσμευση για την υλοποίησή της στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Έξι μήνες μετά εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα η ρύθμιση των θεσμικών διαδικασιών από τις Πρυτανικές Αρχές» δήλωσε στο ethnos.gr η κ. Κογκίδου. Όπως εξηγεί η ίδια το πρώτο στοίχημα ήταν να υλοποιηθεί η πρόταση γρήγορα. «Και αυτό εξαρτάται από τις Πρυτανικές Αρχές και όχι από Επιτροπή. Χάθηκε. Έξι μήνες μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και τη συμφωνία δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο θέμα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί και την εξουσιοδότηση που είχα λάβει». Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και στα υπόλοιπα ακαδημαικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να συγκροτήσουν τις αντίστοιχες δομές

Όπως τόνισε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο ethnos.gr οι διαδικασίες για την δημιουργία της δομής προχωρούν. Είναι μια διοικητική διαδικασία η οποία για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα περνούν κάποια στάδια νομικής έγκρισης και στην συνέχεια έγκρισης Συγκλήτου. «Αμέσως μετά θα περάσουμε στο στάδιο των ενεργειών έτσι ώστε να πάρει σάρκα και οστά η δομή. Είναι καθαρά θέματα διοικητικά και εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες».

Επιστολή δυσαρέσκειας στις πρυτανικές αρχές για την καθυστέρηση συγκρότησης δομής
Με επιστολή της η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ προς τις Πρυτανικές Αρχές στις 20.5.2021 εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την καθυστέρηση που υπάρχει στη δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται σε θεσμικό επίπεδο για την ίδρυση δομής διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών έμφυλης βίας και έμφυλων διακρίσεων εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Την ανησυχία του για την ολιγωρία αυτή έχει εκφράσει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του στις 23/4/2021 και οι Επιτροπές Φύλου των Σχολών του ΑΠΘ στις 11/6/2021. Όπως εξηγεί η κ. Κογκίδου οι προσπάθειες θεσμοθέτησης πολιτικών ήταν άκαρπες μέχρι σήμερα και μόνον πολλά προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και ευρύτερα πραγματοποιήθηκαν.

Οι ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα
Σημειώνεται ότι στο ΑΠΘ, οι Πρυτανικές Αρχές μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, προσέφυγαν άμεσα στη Δικαιοσύνη όπου έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία που έφτασαν σε αυτές. Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε τότε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα.

Κάλεσε, δε,«κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

Αμέσως μετά, τον περασμένο Ιανουάριο (25.11), αποφασίστηκε σε συνάντηση της Επιτροπής με τις Πρυτανικές Αρχές να κινηθούν όλες αυτές τις διαδικασίες που απαιτούνται σε θεσμικό επίπεδο για να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και για την ίδρυση μιας αρμόδιας δομής για την διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών έμφυλης βίας και διακρίσεων εξαιτίας του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας ή και έκφρασης φύλου. Για το θέμα αυτό έγινε συνάντηση στη συνέχεια και με την Επιτροπή Κοσμητόρων και κοσμητορισσών.

Τι θα περιλαμβάνει η δομή
Στη δομή αυτή αναμένεται να ενταχθούν τα προγράμματα ευαισθητοποίησης, η θέσπιση διαδικασιών αναφοράς και των κυρώσεων, καθώς η υποστήριξη των θυμάτων. Η δομή που θα δημιουργηθεί θα καλύπτει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτήτριες /ές και προσωπικό όλων των κατηγοριών) και όλους τους χώρους δραστηριοτήτων.
Τα παραπάνω θα πρέπει να ενσωματωθούν λεπτομερώς στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος. Συμπληρωματικά, στον κώδικα νέο κώδικα δεοντολογίας θα προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις. Τέλος στον νέο κώδικα δεοντολογίας που θα κατατεθεί θα προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα