Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑπεργία κατά του Εργασιακού νομοσχεδίου - Διαμαρτυρίες αύριο στη Θεσσαλονίκη

Απεργία κατά του Εργασιακού νομοσχεδίου – Διαμαρτυρίες αύριο στη Θεσσαλονίκη

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «κατεβάζουν ρολά» στις 10 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την οποία εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ της 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο». Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.Η ΑΔΕΔΥ, καλεί στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ ενάντια στις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, θα συμμετέχουν την προσεχή Πέμπτη 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων προς τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με προσωπικό ασφαλείας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ποια δρομολόγια ματαιώνονται 

Η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) και τα Σωματεία Εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο, θα συμμετέχουν την Πέμπτη 10.06.2021 στην 24ωρη γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η Γ.Σ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΣΕ ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και τα ελάχιστα δρομολόγια που προβλέπονται σε περιπτώσεις απεργιών, με προσωπικό ασφαλείας, όπως προκύπτει από την ΣΣΕ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους εργαζομένους.

Ως εκ τούτου κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10.06.2021.

Επιπλέον επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο πλέγμα δρομολογίων:

Τετάρτη 09.06.2021 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας)

Τμήμα γραμμής: Αθηνών – Οινόης – Χαλκίδας – Αθηνών

Οι αμαξοστοιχίες αρ. 2534 και 2539 καταργούνται σε όλη τη διαδρομή τους.

Τμήμα γραμμής: Θεσσαλονίκης – Σερρών

Η αμαξοστοιχία αρ. 3632 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Παρασκευή 11.06.2021 (επόμενη ημέρα της απεργίας)

Τμήμα γραμμής Σερρών – Θεσσαλονίκης

Η αμαξοστοιχία αρ. 3631 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Oι επιβάτες κάτοχοι εισιτηρίων των καταργημένων αμαξοστοιχιών, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων, μετρητοίς είτε σε μορφή κουπονιού ταξιδιού. Στους κατόχους εισιτηρίων Web γίνεται επιστροφή αντιτίμου αυτόματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης συμμετέχει αύριο στην απεργία. Θα συγκεντρωθούν στις   10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

”Tο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που προκλητικά προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό προς όφελος των εργαζομένων, έρχεται να προωθήσει ακόμα περισσότερο το χτύπημα στο σταθερό ωράριο, την Κυριακάτικη αργία, την συνδικαλιστική δράση. Οι “ανατροπές του αιώνα” που εισηγούνται με τον νομοσχέδιο περιλαμβάνουν την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου, με την δήθεν εθελοντική επιλογή του εργαζόμενου για 10ωρη εργασία. Φθηνές θέσεις εργασίας, χωρίς προστασία μισθού και δικαιωμάτων, διαφορετικά ανεργία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, όσα ευαγγελίζεται ο νόμος – έκτρωμα.

Στο χώρο της υγείας αυτές οι ανατροπές στα πλαίσια εφαρμογής οδηγιών της ΕΕ είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα ωράρια των γιατρών, με την θεσμοθέτηση 12ωρης βάρδιας, έχει περάσει με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 θα συγκεντρωθούν και το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων – Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης – Βορείου Ελλάδος.

”Στα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, τα οποία ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και στις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, έρχονται να προστεθούν τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους, όπως ανεπιτυχώς προσπαθούν να ισχυριστούν, αλλά καθιστούν τη βαρβαρότητα στην εργασία απτή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, βάσει του σχεδιασμού της Ε.Ε. και πατώντας πάνω σε νομούς των προηγούμενων κυβερνήσεων(ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), φέρνει προς ψήφιση μέτρα, που γι αυτήν αποτελούν «προοδευτικές εξελίξεις» και ικανοποιεί τα πιο «τρελά όνειρα» της μεγαλοεργοδοσίας, δίνοντάς της νέα ισχυρά όπλα δίπλα σ’ αυτά που προϋπήρχαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατρανώνει ότι γνωρίζει τάχα τη συνταγή να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, να θωρακίζεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών φρόντισε με τους συνδικαλιστικούς του νόμους(απεργοκτόνος νόμος της Αχτσιόγλου) και τους νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, να βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τους προς το χειρότερο”, τονίζεται -μεταξύ άλλων- σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου.

Την ίδια ώρα  στο Άγαλμα Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν και μέλη των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

”Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δίνουμε μαζί τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για το 10ωρο και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Οι ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, πάντα έφερναν ανατροπές και στο Δημόσιο. Οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο αφορούν και το Δημόσιο. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σταθερό εργάσιμο χρόνο, αφορά όλους τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας, τους μαθητές μας και δε θα σταματήσουμε να το διεκδικούμε”, τονίζει η Α ΕΛΜΕ σε ανακοίνωση της.

Στις 11.00  το πρωί, διανομείς θα συγκεντρωθούν στην συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγίας Σοφίας. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης. 

”Τα τελευταία 4 χρόνια με τη δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων καταφέραμε μέσα από αγώνες, από δεκάδες κινητοποιήσεις-μοτοπορείες να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου: -την επικινδυνότητα του επαγγέλματος (30 νεκροί διανομείς), -την εργοδοτική αυθαιρεσία διεκδικώντας και κερδίζοντας ένσημα και δεδουλευμένα συναδέλφων που παράνομα δεν τους κατέβαλλαν οι εργοδότες τους, να αποτρέψουμε απολύσεις, να απαντήσουμε με κινητοποιήσεις σε εργοδότες που ξυλοκόπησαν, απείλησαν ή απέλυσαν συναδέλφους που διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους κτλ”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Χατζηδάκης: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου δεν είναι ελληνικές πατέντες.

“Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας δεν είναι ελληνικές πατέντες, αλλά εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την προστασία των εργαζομένων. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που δίνει νέες ευκαιρίες, δυνατότητες και επιλογές, δίνει δηλαδή δύναμη στον εργαζόμενο”. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα