Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑνοίγει σήμερα η συζήτηση για τις μάσκες – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Ανοίγει σήμερα η συζήτηση για τις μάσκες – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με βασικό θέμα την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για το τελευταίο περιοριστικό μέτρο που παραμένει σε ισχύ, το οποίο αναμένεται να αρθεί από την 1η Ιουνίου. Την επιτροπή θα απασχολήσουν οι χώροι που θα εξαιρεθούν, στους οποίους η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον οι υγειονομικές δομές και οι χώροι όπου φιλοξενούνται ευάλωτα άτομα, όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ υπό συζήτηση είναι και το θέμα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, τόσο οι επιστήμονες όσο και τα συναρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται προς τη διατήρηση του μέτρου στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μέχρι τις 15 Ιουνίου, έτσι ώστε να παραμείνουν οι μαθητές ασφαλείς και να μην διακυβευτεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Όσον αφορά στις υγειονομικές δομές, δεν αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας να διατηρηθεί και μετά την πανδημία.

Προβληματισμός για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Αυτό που αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο για υγειονομικές αρχές και ειδικούς είναι το τι πρέπει να γίνει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχουν εκδώσει σύσταση για άρση της υποχρεωτικότητας τόσο εντός των αεροδρομίων, όσο και κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αρχής γενομένης από τις 16 Μαΐου.

Ωστόσο, έγκειται στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας, το εάν θα ακολουθήσει τη σύσταση ή θα λειτουργήσει με βάση τα δικά της δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν σε σχετική κοινή ανακοίνωση τους, πως η μάσκα παραμένει μια από τις καλύτερες προφυλάξεις για τη μετάδοση της λοίμωξης Covid-19, κυρίως για τα άτομα με ευάλωτη υγεία.

Πηγές του Insider αναφέρουν ότι επικρατεί προβληματισμός στους κύκλους των ειδικών, σχετικά με τη συγκεκριμένη σύσταση, καθώς -όπως επισημαίνουν- για μια ακόμη φορά, οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση, προκαλώντας σύγχυση στους ταξιδιώτες, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσει για το εάν θα συνταχθεί η χώρα ή θα παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή «γραμμή». «Αυτά όλα θα συζητηθούν αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή», δήλωσε την Τρίτη ο Θάνος Πλεύρης.

Από εκεί και πέρα τους ειδικούς θα απασχολήσουν και τα υπόλοιπα ΜΜΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αερομεταφορές, υπάρχει αυξημένη πίεση και για τα κρουαζιερόπλοια, λόγω του τουρισμού. Όπως όλα δείχνουν, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό κλπ), ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το μέτρο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Πάντως, οι επιστήμονες διατηρούν επιφυλάξεις για τη διαφοροποίηση των αποφάσεων μεταξύ των Μέσων, κυρίως διότι εκτιμούν πως μία τέτοια κατεύθυνση θα προκαλέσει αντιδράσεις. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για μετάδοση του ιού στα αεροσκάφη είναι χαμηλότερος, λόγω του ότι διαθέτουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα από τα μολυσματικά μικροσωματίδια (τα γνωστά HEPA filters), τα οποία περιορίζουν τη διασπορά. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ότι ακόμη και αυτά δεν προσφέρουν 100% προστασία.

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει σήμερα, εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις.

Πηγή: insider.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα