Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑνεβαίνουν οι «σκληροί δείκτες» του κορονοϊού – Έπεσαν στις 1.000 οι νοσηλείες...

Ανεβαίνουν οι «σκληροί δείκτες» του κορονοϊού – Έπεσαν στις 1.000 οι νοσηλείες σε απλές κλίνες

Μέσα σε 10 ημέρες, από τις 1.500, έπεσαν στις 1000 οι νοσηλείες σε απλές κλίνες COVID-19, ενώ την ίδια στιγμή τις τελευταίες 5 ημέρες τα εξιτήρια ασθενών που νοσούσαν με κορονοϊό είναι περισσότερα από τις εισαγωγές πανελλαδικά, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Είναι χαρακτηριστικό πως μειώθηκαν μάλιστα και οι νέες εισαγωγές. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής του ΕΟΔΥ (1-7 Ιανουαρίου) 1.679 ασθενείς με COVID-19 πέρασαν το κατώφλι των νοσοκομείων έναντι 1.818 που εισήχθησαν την εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά.

Ωστόσο, σκαρφαλώνουν οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -τόσο από COVID-19 όσο και από τη γρίπη- αλλά και οι θάνατοι.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι κατά την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 36 και έφτασαν τους 93, ενώ αύξηση σημειώνουν και οι νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και συγκεκριμένα έφτασαν τις 37 (+6), αλλά και οι διασωληνωμένοι που άγγιξαν τους 78 (+8).

Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες για τα μέσα του μήνα, ο ιός SARS-CoV-2 άρχισε δείχνει της επιπτώσεις του μετά τις γιορτές, με βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ σε όσους ηλικιωμένους δεν έχουν επικαιροποιήσει την ανοσία τους με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο, αλλά και δεκάδες θανάτους στις μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες.

Οι θάνατοι από κορονοϊό, μάλιστα, που από τον Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1.000, μετά την Πρωτοχρονιά άγγιξαν τους 13 κάθε εβδομάδα.

Χωρίς προστασία όσοι ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί, η ανοσία από τους προηγούμενους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού έχει υποχωρήσει σημαντικά στους ηλικιωμένους, κι αυτό φαίνεται από τους αριθμούς που επιβεβαιώνουν πως από το Σεπτέμβριο του 2023 έως σήμερα, από τους 378 διασωληνωμένους με COVID-19 μόνο 2 ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 1.028 θανάτους, μόνο 2 εμβολιασμένοι.

Αναφερόμενος σε ελληνική μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε σχετικά με την ανοσία στον πληθυσμό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως τη χειρότερη ανοσία την έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.

“Τη χαμηλότερη ανοσία και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο χρονικά”, εξήγησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, “την έχουν αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου. Και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Αυτό είναι ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι απλά μόνο η εντύπωσή μας”.

“Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα”
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ανέφερε πως δεν χρειάζεται να παρθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν.

“Θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν προταθεί. Δεν χρειάζεται κάτι έκτακτο. Ο αριθμος των εισαγωγών έχει μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα”.

“Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων ελπίζω δεν θα συνεχιστεί, όμως ο αριθμός των νεκρών είναι μεγάλος και θα μπορούσε να είναι μονοψήφιος εάν είχαμε κάνει κάτι απλό, εάν δηλαδή είχαμε ακούσει την επιστήμη και είχαμε κάνει το εμβόλιο”, συμπλήρωσε.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα