Για την Παρασκευή μεταφέρεται η συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων οπότε και η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η συνεδρίαση η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη προκειμένου να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση, αναβάλλεται για την Παρασκευή, για να μελετηθούν ενδελεχώς τα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη της δεδομένη κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιορισμών, ενώ αναμένεται να εξεταστεί ένας χρονικός ορίζοντας για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που συμβάλουν στην πανδημία, με τη διεύρυνση του προγράμματος των εμβολιασμών, να δείχνει το δρόμο για σταδιακό άνοιγμα του lockdown.
Το σταδιακό άνοιγμα σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξουν με click away στις 29 Μαρτίου. Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους εως 2 εβδομάδες. Από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου ενώ 14 Μαίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός.
Εξετάζεται δε και η χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε, ενδεχομένως να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως συμβαίνει τις καθημερινές, ενώ εξετάζεται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.
Επιπλέον, το κρίσιμο ζήτημα του «testing» αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, καθώς εξετάζεται ως άμεσο προληπτικό μέτρο την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό.
Στην κυβέρνηση αναζητούν βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, να εισηγείται ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών του lockdown από τα τέλη Μαρτίου.
«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Alpha 989.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.
«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής», συμπλήρωσε.
«Όλη μας η προσπάθεια στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να βρούμε τρόπους να ανοίξει με ασφάλεια η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι η παρούσα φάση της πανδημίας, η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, οι συνεχόμενες πορείες, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε υπέρμετρο βαθμό, αντικειμενικά δημιουργούν ασφυκτικά εμπόδια. Από την άλλη και η αγορά είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο και ο κόσμος είναι σε σημείο βρασμού. Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, δεν είναι εύκολη άσκηση. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα βρούμε τρόπο να ανοίξουμε» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8.
Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε.
O λοιμωξιολόγος Στέλιος Ασημακόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει κόπωση και χαλάρωση της επιτήρησης των μέτρων τάχθηκε υπέρ του συντεταγμένου ανοίγματος του λιανεμπορίου εκτιμώντας ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο επιδημιολογικό φορτίο.
Δραματική πάντως εξακολουθεί να είναι η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει πλέον το 100%.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σήμανε καμπανάκι κινδύνου για την ακραία πίεση που συνεχίζουν να δέχονται οι ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «η κάλυψη έχει φθάσει στο 95% και πλέον στην Αττική υπάρχουν μόνο 13 διαθέσιμα κρεβάτια για εφημερίες». Μέγα πρόβλημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την κυρία Παγώνη αποτελούν οι μεταλλάξεις. «Πρόκειται για στελέχη, κατά 40% έως και 60% επιθετικότερα ως προς τη μετάδοση του ιού, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Εντωμεταξύ, σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, μετά το ντόμινο αναστολών στη χορήγηση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εμφάνισης περιστατικών θρομβώσεων.
TAGS: