Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑνάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό οχημάτων του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό οχημάτων του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη

Τα μέλη της αναρχικής ομάδας  ”Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας Κοινωνικής Ανατροπής” ανέλαβε  την ευθύνη για τον εμπρησμό δύο οχημάτων του ΟΤΕ στην Άνω Πόλη, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν στην ανάληψη ευθύνης, ”ανάληψη ευθύνης για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε 2 οχήματα του ομίλου ΟΤΕ στην οδό Γ. Καραβαγγέλη στις 15 Νοέμβρη και στην οδό Αθηνάς στην Άνω Πόλη στις 4 Δεκέμβρη, ως ελάχιστη επιστροφή της καθημερινής βίας που εκφράζει η εργοδοσία του ΟΤΕ απέναντι στην εκμεταλλευόμενη εργατική δύναμη”.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάληψη ευθύνης. 

Ο όμιλος ΟΤΕ αποτελεί ένα από τα success stories της εγχώριας καπιταλιστικής σκηνής στον ελλαδικό χώρο, διαγράφοντας συνεχώς ανοδική πορεία στην επενδυτική δραστηριότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσον αφορά τις μετοχές του. Ακόμα και σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής κρίσης, ο όμιλος έχει ανεβάσει κατακόρυφα την παραγωγική του δραστηριότητα γεμίζοντας τα ταμεία.

Αυτό εξισώνεται με τον πιο απλό τρόπο: συνεχής εξόντωση των εργαζομένων με εντατικοποίηση των ωραρίων και ελαστικοποίηση των συνθηκών εκμετάλλευσης, εργοδοτική τρομοκρατία με σκόπιμη αδιαφορία για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας, άρση των εργασιακών συμβάσεων και συνεχείς εκδικητικές απολύσεις. Πόσο μάλλον μέσα στην πανδημική κρίση όπου η εργοδοτική ασυδοσία εντατικοποιείται με φρενήρεις ρυθμούς. Αρκεί να σκεφτούμε τι σημαίνει συνωστισμός και εργοδοτική εξόντωση για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα και τα εργοτάξια, τη στιγμή που η παραγωγική δραστηριότητα στρέφεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προχωρά σε κάθετες περικοπές μισθών, επιδομάτων και αποζημιώσεων στους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που παρέχει δωρεά 500.000 ευρώ στο ΓΕΕΘΑ για να συνδράμει στο έργο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα αλλά και τις ευρωπαϊκές κατασταλτικές μονάδες όπως η Frontex, επιτηρούν και ενισχύουν τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μετατρέποντας τα χερσαία και υδάτινα σύνορα σε μαζικές εκατόμβες νεκρών μεταναστών για τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η δωρεά αφορά την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, μεσω προμήθειας εξοπλισμού για την υποστήριξη των μέσων περιπολίας και των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και υλικών για την ενίσχυση των κωλυμάτων απαγόρευσης πρόσβασης.

Ο ιδρώτας και το αίμα των νεκρών εργατών στα κάτεργα του ΟΤΕ είναι η απόδειξη πως τα ντόπια αφεντικά λογοδοτούν μόνο στα ανώτερα κλιμάκια της οικονομικής ελίτ, καθώς ο ΟΤΕ αποτελεί μέλος του γερμανικού ομίλου Deutsche Telekom. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια έχουν καταγραφεί 7 επίσημα περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας που οδήγησαν στο θάνατο 3 εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 4 από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις εντατικές συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής πίεσης. Η τελευταία εργοδοτική δολοφονία καταγράφηκε τις προηγούμενες μόλις μέρες στην Ιεράπετρα, όπου 52χρονος τεχνικός του ΟΤΕ άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα που το βαν που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα στην περιοχή Μακρύς Γιαλός.

Αυτός ο ιδρώτας γίνεται υγρό πύρ ενάντια στα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων αφεντικών και το αίμα γίνεται μελάνι στα επαναστατικά κατάστοιχα και τις προκυρήξεις μας. . Οι εργαζόμενοι στα κάτεργα του ΟΤΕ, είτε αφορά τα εργοτάξια είτε τα τηλεφωνικά κελιά, δεν είναι μόνοι τους απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και την ταξική εκμετάλλευση. Δε μπορεί συνέχεια να χάνουμε εμείς, απώλειες θα έχει και το αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι εμπρησμοί είναι επίσης ένα μήνυμα αμφισβήτησης, αντίστασης και ανυπακοής στα μέτρα καταστολής και επιτήρησης που επιβάλλει ο κρατικός ολοκληρωτισμός στην κοινωνική βάση μέσα από τον έλεγχο και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Σε αυτή τη συνθήκη ο ΟΤΕ (αλλά και οι επιμέρους τηλεφωνικές εταιρείες) συμβάλλουν κεντρικά στην εντατικοποίηση του κοινωνικού ελέγχου μέσα από την συνεργασία και την παροχή υπηρεσιών ελέγχου (αποστολή SMS για μετακίνιση) στα σώματα ασφαλείας. Γι’ αυτό και αυτές οι εμπρηστικές επιθέσεις χρονοθετούνται τις παραμονές των ημερών εξεγερτικής μνήμης και αντίστασης για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 και του Δεκεμβρη του 2008. Ο δικός μας φόρος τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου αλλά και στον αναρχικό σύντροφο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, είναι η αμετάκλητη συνέχεια του ταξικού πολέμου.

Καλούμε την κοινωνία να σέβεται και να στηρίζει τους εργαζόμενους που όλο αυτό το διάστημα καλούνται να ανταπεξέλθουν στην εντατικοποίηση της εξόντωσης και του χαμού τους, δείχνοντας στην πράξη τί σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη και ταξική συνείδηση. Σκεφτόμαστε σαν εργάτες και όχι σαν πελάτες.

Άμεση λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Άρνηση πληρωμών στους λογαριασμούς και τα χρέη στον ΟΤΕ

Μέτωπο Ταξικής Αλληλεγγύης-Πυρήνας Κοινωνικής Ανατροπής

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα