Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑνάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό ΙΧ του δήμου Παύλου Μελά

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό ΙΧ του δήμου Παύλου Μελά

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου  σε κρατικό αυτοκίνητο του δήμου Παύλου Μελά. Το ΙΧ βρισκόταν σταθμευμένο πίσω από το δημαρχείο σε υπαίθριο χώρο. Για τον εμπρησμό την ευθύνη ανέλαβαν  οι ”Νυχτοβάτες της Φλόγας”.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάληψη ευθύνης.

Η ζωή στις μητροπόλεις είναι ασφυκτική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το αστικό θεριό να γιγαντώνεται και να ρουφάει ζωή στο διάβα του. Μπάτσοι και ρουφιάνοι καραδοκούν σε κάθε γωνιά, η φτώχεια και η ανέχεια αποτυπώνονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, η καταπίεση (εργατική, σεξουαλική, φυλετική) αποτελεί στυγνή πραγματικότητα, ενώ ο κύκλος των “ελευθεριών” κι οι “ανάσες ζωής” όλο και στενεύουν. Μέσα σ’αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό έρχεται ο καπιταλισμός να μας υπενθυμίσει πως είμαστε αναλώσιμα υλικά για τις μηχανές του, που παράγουν ασταμάτητα και διψούν για κέρδος.

Τα σχέδια ανάπλασης των πόλεων(gentrification) είναι η ωμή παραδοχή του εκάστοτε κράτους, πως υπάρχουμε απλά για να παράγουμε για δικό τους λογαριασμό. Πλατείες, πάρκα, γειτονιές που άλλοτε ήταν οικειοποιήσιμες από τους/τις κατοίκους τους, εξευγενίζονται από εργατικά χέρια και παραδίδονται στους τουρίστες και στους αστούς των πόλεων. Ακριβά καφέ, airbnb, κάμερες επιτήρησης, αύξηση τουριστικού πληθυσμού, συνολική αύξηση του κόστους ζωής είναι μερικές απ’τις συνέπειες των αναπλάσεων. Συνέπειες που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των ανθρώπων που άλλοτε ζούσαν σε αυτές τις γειτονιές καθώς πια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη νέα υπάρχουσα κατάσταση. Έτσι λοιπόν το λεγόμενο “gentrification” δημιουργεί περιοχές “φρούρια”(αστών) με αυξημένο κοινωνικό έλεγχο και καταστολή ενώ παράλληλα γκετοποιούνται και εξαθλιώνονται άλλες αστικές ζώνες. Ο διαχωρισμός των γειτονιών μέσα στις πόλεις και οι τόσο έντονες διαφοροποιήσεις τους,σαφώς και διευκολύνει τη δουλειά των μπάτσων όσον αφορά τη χαρτογράφηση και την επιτήρηση.

Ένα τέτοιο έργο βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας και στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ένας τεράστιος χώρος μέσα στην περιορισμένη μητροπολιτική φυλακή, που είναι ελεύθερα οικειοποιήσιμος από όλους και όλες, μπήκε στα πλάνα ανάπλασης του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Για να συστηθούμε όμως με τον εν λόγω “κύριο”.

Το δεξιό αυτό σκουπίδι λοιπόν πολιτεύεται απο τα 25 του, γεγονός που απ’ότι φαίνεται του έχει δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει “δυνατές φιλίες”. Για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που αφορά την ανάπλαση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά συναντήθηκε με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Καλαφάτη Στάυρο και τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως Βαρνάβα. Μια “επιτυχής” συνάντηση, αν κρίνουμε απ’το γεγονός πως για το έργο αυτό εγκρίθηκε το ποσό των 10 εκ. Ευρώ. Σε μια φτωχή συνοικία της πόλης, με κατοίκους που στερούνται των βασικών αναγκών(θέρμανση, ρεύμα κλπ.), ο Δεμουρτζίδης επιλέγει να ζήτήσει και να αξιοποιήσει 10 εκ. Ευρώ για έναν χώρο που θα στήνουν πανηγύρια αυτός και οι φίλοι του. Μάλιστα, το κατακάθι αυτό είχε το θράσσος να μηνύσει ομάδες κατοίκων οι οποιές θέλησαν να εναντιωθούν στα “μεγαλεπίβολα” σχέδιά του.

Γι αυτούς τους λόγους λοιπόν, τα ξημερώματα τις 27.03 επιλέξαμε να πυρπολίσουμε το επαγγελματικό αυτοκίνητο του Δεμουρτζίδη, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στην πίσω πλευρά του δημαρχείου της Σταυρούπολης.

Η επίθεση αυτή αποτελεί μια μικρή συμβολή μέσα στα πλαίσια της διάχυσης των άμεσων δράσεων στη νεκρική σιγή της πόλης. Τα όρια διαρκώς στενεύουν. Το κράτος έχει εξαπολύσει νέο κυνήγι μαγισσών, με νέους κύκλους διώξεων, νέους ποινικούς κώδικες, μπάτσους στα πανεπιστήμια, εξευγενισμό περιοχών, εντατικοποίηση ελέγχων κ.ο.κ. Ένα κάδρο, που μας χωρά όλο και λιγότερο. Η θηλειά που μας πλέκουν όμως, θα γίνει η αγχώνη που θα βρουν μπροστά του και το μίσος μας θα γίνει η οργή που κλωτσάει το σκαμνί, γιατί η οργή μας απέναντι σε αυτά που μισούμε είναι το όπλο μας και καλά θα κάνετε να το φοβάστε.

Αλληλεγγύη και δύναμη σε όσους/ες βρίσκονται αιχμάλωτοι/ες στα χέρια τα κράτους

Για την αναρχία

Νυχτοβάτες της Φλόγας

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα