Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑμβρόσιος : Ψευδο Αρχιεπίσκοπος ο Κιέβου Επιφάνιος που θα επισκεφτεί Καβάλα και...

Αμβρόσιος : Ψευδο Αρχιεπίσκοπος ο Κιέβου Επιφάνιος που θα επισκεφτεί Καβάλα και Θάσο

.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Θα το επαναλάβουμε: «Θέλουμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνουν…», λέγει η σοφή λαϊκή παροιμία! Κι’ εμείς θέλουμε να ησυχάσουμε και να κοιτάξουμε την καλλιέργεια και την σωτηρία της ψυχής μας, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ!

«ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
“Μαγαρίζουν“ την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί“ !!!!
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Καβάλα και Θάσο

Η κατάστασις αυτή, λοιπόν, για μια ακόμη φορά διεγείρει την συνείδησή μας και μας εξαναγκάζει να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας! Δηλαδή για μια ακόμη φορά θα πάρουμε το όπλο μας και θα ρίψουμε μερικές βολές στον αέρα, μήπως και ξυπνήσουν οι αρμόδιοι!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ
ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ. κ. ΣΤΕΦΑΝΟΝ
Θα με ερωτήσετε: ποιό είναι το έγκλημά του;
Και σας απαντώ:
Θέλοντας να εορτάσει για πρώτη φορά και πολύ επίσημα την Σύναξιν των αγίων της Θάσου προσεκάλεσε α) τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον β) τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ. Ιερώνυμον και γ) τον ΠΑΡΑΝΟΜΟΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΝ ΜΗ-ΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΚΙΕΒΟΥ και ΠΑΣΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΝ!
Συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στο μεγάλο αυτό κανονικό έγκλη-μα είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος! Επειδή όμως τα εκκλησιαστικά αυτά πρόσωπα είναι κατά πολύ ανώτερα από την ημετέραν ελαχιστότητα ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να τους κρίνω και να τους κατακρίνω! Τους αφήνω, λοιπόν στην κρίση του Χριστού μας!
Ας έλθουμε, λοιπόν, τώρα στον παράνομο και αντικανονικό Μη-τροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιον. Γιατί, άραγε, είναι και αντικανονικός και παράνομος Μητροπολίτης ο κ. Επιφάνιος;
-Διότι δεν διαθέτει την Αποστολικήν Διαδοχήν! Δηλ. η χειροτονία του δεν είναι ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ!
Καθώς μάλιστα γράφουν οι Αγιορείτες Πατέρες σέ ένα Υπόμνημά τους, δεν επιτρέπεται καμμία επικοινωνία με τον «αχειροτόνητο, σχισματο-αιρετικό, ακοινώνητο και Ουνίτη ψευδομητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο», όπως επί λέξει γράφουν στην από 06/19.08.2022 Ανακοίνωσή τους! (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, 26.08.2022, σελ. 4-6)
Και συμπληρώνουν: «Ο αχειροτόνητος Επιφάνιος είναι δημιούρ-γημα “απόγονος”, τέκνο του “πατρός του”. Και πατήρ του δεν είναι άλλος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που είναι η κύρια ρίζα και αιτία όλων των κακών, των πλανών, των αιρέσεων και των σχισμάτων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αν δε υπήρχε Βαρθολομαίος δεν θα υπήρχε και ο ψευδομητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ούτε και όλοι οι υπόλοιποι οικουμενιστές Δεσποτάδες, που αποτελούν δούρειο ίππο μέσα στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας…». Και προσθέτουν: «…Βλέπουμε να πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφα-νος και τα δρώμενα να έχουν σχεδιαστεί να διαδραματιστούν στην Καβάλα και την Θάσο»! (βλ. ενθ. ανωτ. σελ. 5).
Και οι διαμαρτυρόμενοι Αγιορείτες, απευθυνόμενοι προς την ιστορικήν Ιεράν Μονήν της Μεγίστης Λαύρας, ερωτούν:
«Η Ι. Μ. Μ. Λαύρας, η πρώτη ιεραρχικά Αγιορείτικη Μονή, τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι κλειστή λόγω του Κορωνοϊού, όχι μόνο για λαϊκούς προς-κυνητές, αλλά και για όλους τους Αγιορείτες….Ωστόσο τα ερωτήματα, που εγείρονται είναι: Πως συγκατατέθηκε στην έξοδο της Ιεράς Εικόνος, η οποία -όπως είθισται- εξέρχεται μόνο σε άκρως έκτακτες περιπτώσεις; Εδώ, πως δικαιολογείται το έκτακτο; Πως, ενώ έχει επιβάλει ακραίους υγειονομικούς κανόνες και περιορισμούς, εκθέτει σε “κίνδυνο“ το ιερο-κοινοτικό Σώμα, που είθισται να συνοδεύει την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος; Εκτός και αν αποφασίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά» (σελ. 5).

Και δεν είναι μόνον οι Αγιορείτες Πατέρε, οι οποίοι αντιδρούν και μάλιστα τόσο δυναμικά!
Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, σε σχετική βαθυστό-χαστη Δήλωσή του, της οποίας το περιεχόμενον σας παραθέτουμε στο τέλος του παρόντος Σημειώματος (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), γράφει τα εξής:
«Ο χαρακτηρισμός του Κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου ως μη Κανονικού Ποιμενάρχου αυτής υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η απροϋπόθετος (άνευ Δηλώσεως μετα-νοίας και αποκηρύξεως του σχίσματος) αποκάθαρσις καθηρημένων, σχι-σματικών, αναθεματισμένων, αχειροτόνητων κληρικών, ων πρώτος τυγχά-νει ο νέος “Προκαθήμενος“ κ. Επιφάνιος, “χειροτονηθείς“ υπό του καθη-ρημένου, αναθεματισθέντος και σχισματικού “Πατριάρχου Κιέβου“ Φιλαρέτου» αποτελεί την αιτίαν της καταδίκης τού κατά τα άλλα αγαπητού ημίν εν Χριστώ Αδελφού Μητροπολίτου Φιλίππων κ. Στεφάνου».
«Δηλ. ο Μητροπολίτης κ Στέφανος ευρίσκεται σε εκκλησιαστική επικοινωνία με έναν δήθεν Αρχιεπίσκοπον, τον κ. Επιφάνιον, ο οποίος ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΔΙΑΔΟΧΗΝ! ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ενώ δεν διαθέτει κανονικήν χειροτονίαν!
Αυτό, λοιπόν, είναι και το έγκλημά του! Προσκαλεί, φιλοξενεί και θα συλλειτουργήσει με έναν λαϊκόν, ο οποίος παριστάνει τον Αρχι-επίσκοπον Κιέβου! Συνεπώς ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ ΜΑΣ!»

Και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ επισφραγίζει τις σοφές παρατηρήσεις του με τά εξής λόγια:

«Θα μου επιτραπεί να καταλήξω με την ένθερμη ταπεινή έκκλησή μου πρός τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο να μη επισπεύσουν και συμπιέσουν τα πράγματα εις την ενεστώσαν κρίσιμον κατάστασιν, προβαίνοντες εις Αρχιε ρατικά Συλλείτουργα μετά του ως είρηται «προκαθημένου» της νέας «Αυτοκεφαλίας», πριν διευθετηθεί πανορθοδόξως το πολύπλοκο αυτό ακόμα και εκρηκτικό κανονικό και εκκλησιαστικό ζήτημα»!

Προσυπογράφουμε, λοιπόν, την παραπάνω πολυδιάστατον πρότασιν του Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ και γονυπετής ικετεύομεν αμφοτέρους, τόσον τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. Βαρθολομαίον, όσον και τον ημέτερον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ Ιερώνυμον, να αποφύγουν την προδοσίαν της αμωμήτου πίστεώς μας!
Το θέμα λαμβάνει ήδη διαστάσεις καθώς οι αντιδράσεις των υγιώς σκεπτομένων εκκλησιαστικών προσώπων αυξάνονται!

Ο υπερασπιστής των Ελληνορθοδόξων Παραδόσεων της Ορθοδοξίας μας κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος και η μαχητική Εφημερίδα του «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» (βλ. φ. της 26ης λήγ. μηνός) στην πρώτη σελίδα της γράφει τα παρατι-θέμενα φρικτά λόγια:

«ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
“Μαγαρίζουν“ την εικόνα της Παναγίας “Άξιον Εστί“ !!!!

Και η Εφημερίδα τελειώνει με τα εξής λόγια:
« Καλούμε τον Ορθόδοξο πιστό λαό και τον ευσεβή Κλήρο της Καβάλας, της Θάσου και της Κομοτηνής να μην έχουν καμμιά απολύ-τως συμμετοχή στα ως άνω δρώμενα και να απομακρυνθούν πάραυ-τα και άπαξ δια παντός , όπως επιτάσσει η δυσχιλιετής πρακτική εκκλησιαστική παράδοση, από της εκκλησιαστικές τους Ηγεσίες, παύοντας κάθε προσευχητική και λειτουργική σχέση μαζί τους».
Το πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας γεγονός της προγραμματισμένης συναντήσεως με τον αντικανονικό Αρχιεπίσκοπο κ. Επιφάνιο αναδεικνύει με τις πολύ σοφές σημειώσεις και παρατηρήσεις του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ σε άρθρο του, το οποίον ανακαλύψαμε μέσα από τις σελίδες του Διαδικτύου. Με ένα πολύ σαφή τρόπο αποδεικνύει, ότι η αναγνώ-ρισις του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου από την Εκκλησία της Ελλάδος ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΥΧΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΣΕΠΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΝΗΡΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ των παραγόντων της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως! Θέτει, λοιπόν, το εξής καυτό ερώτημα: «Πότε ερωτήθηκε το σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας μας και με ποιό τρόπο απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της προηγουμένης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου….. και την Εισήγηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση υπό της Ελλαδικής μας Εκ-κλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρ-τήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας; Επιμένω στις ερωτήσεις αυτές, διότι…». Επιστεγάζει δε τις σοφές αυτές παρατηρήσεις του με τα εξής λόγια:
«Όλες οι Αυτοκέφαλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν το αναγνωρίζουν (ενν. το Αυτοκέφαλον της υπό τον Επιφάνιον Εκκλη-σίας), ενώ αποδέχονται και αναγνωρίζουν άπασαι την υπό τον Κανονικόν Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονού-φριον Κανονικήν Εκκλησίαν».
Έπειτα από τα φοβερά αυτά ολισθήματα της Εκκλησιαστικής Διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος είναι ένοχος διά την εγκληματικήν πρόσκλησιν τού αντι-κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ώστε να συμμετάσχη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς του! Το γεγονός, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ τον Σεβ. Μητροπολίτην κ. Στέφανον ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ διά την τήρησιν της ενότητος της Εκκλησίας του Χριστού! Καθίσταται, λοιπόν, ένοχος! «Ένοχος θανάτου εστί»! Αλλά ποίος θα Τον δικάση; Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Οποίος ΕΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΝ με τις Αποφάσεις της ανιέρου Συνό-δου του Κολυμπαρίου; Οπότε από τα χείλη μας αυθόρμητος εξέρχεται η κραυγή: «Κύριε, σώσον τους ευσεβείς»!

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΣ:
Καθ’ όν χρόνον ο νους μας ευρίσκετο σε έκσταση, αναλογιζό-μενος όλα τα παραπάνω, μία …πυρηνική βόμβα έφθασε στα χέρια μας! Ο αγωνιστής Αγιορείτης Μοναχός της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου, ο π. Γρηγόριος, μας διεβίβασε την παρατιθέμενη Ανοικτή Επιστολή ενός υπερπολυτέκνου γονέως, του κ. Μιχαήλ Τσακιρίδη, προς Σεβ. Μητρο-πολίτην Φιλίππων κλπ. κ. Στέφανον, την οποίαν και σας παρα-θέτομεν. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ εντόνως διά την προγραμματισμένην εορ-ταστικήν εκδήλωσιν στην Καβάλα και Θάσο και ερωτά:
«Έχει ιερωσύνη κάποιος, που καθαιρείται και αφορίζεται και αναγνωρίζεται η καταδίκη του πανορθοδόξως ή ανήκει στις τάξεις των λαϊκών» Και βέβαια εδώ εννοεί τον δήθεν Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιον!!!
Το περιεχόμενον της επιστολής αυτής με συνεκλόνισεν! Στη σκέψη μου ήλθαν οι λόγοι της Αγίας Γραφής: «Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον»!

3 ἐκ στόματος νηπίων καὶ θηλαζόντων
κατηρτίσω αἶνον ἕνεκα τῶν ἐχθρῶν
σου τοῦ καταλῦσαι ἐχθρὸν καὶ ἐκδικητήν. (Ψαλμ. 8,3)
3 Από τα στόματα και αυτών ακόμη των νηπίων
και θηλαζόντων παιδίων ήκουσας και ακούεις
τέλειον ύμνον πίστεως και δοξολογίας προς
σέ, εις πείσμα των μεγάλων απίστων
εχθρών σου και εις καταξευτελισμόν
και εξουδένωσιν εκείνου, ο οποίος τολμά
να παρουσιασθή εχθρός και αντίδικός σου.

Όταν εμείς οι Εκκλησιαστικοί Ταγοί προδίδουμε την αποστολή μας, τότε ο Φιλάνθρωπος Κύριος μας δίδει μηνύματα εγρηγόρσεως από απίθανες κατευθύνσεις! Θα τα ακούσουν άραγε οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;
Επαναλαμβάνομεν, ότι οι κρίσεις και οι επικρίσεις μας αφορούν τον Σεβ. Μητροπολίτην Φιλίππων κ. Στέφανον, τον οποίον δυνάμεθα να κρίνου-με και να επικρίνουμε ως πρεσβύτερος εν Χριστώ Αδελφός, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΜΑΣ, τους οποίους θα κρίνει ο Δικαιοκρίτης Κύριος!

Επιστολή υπερπολύτεκνου Ορθόδοξου
προς τον επίσκοπο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κύριο Στέφανο.

Σεβασμιώτατε Επίσκοπε Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ευλογείτε.

Ως Ορθόδοξος χριστιανός, με συναίσθημα ευθύνης για τη διαπαιδαγώγηση και ορθό-δοξη κατήχηση των 10 παιδιών που μου έδωσε, ο Θεός ήθελα να σας απευθύνω κάποια ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του Επιφανίου στη Μητρόπολη σας:
1) Έχει ιερωσύνη κάποιος που καθαιρείται και αφορίζεται και αναγνωρίζεται η καταδίκη του πανορθοδόξως ή ανήκει στις τάξεις των λαϊκών;
2) Όσοι τον ακολουθούν κληρικοί και λαϊκοί ανήκουν στην κανονική Εκκλησία ή στους σχισματικούς;
3) Μπορεί σε αυτή τη σχισματική Εκκλησία, οπουδήποτε και να βρίσκεται στη γη, ένας Οικουμενικός Πατριάρχης να θεραπεύσει το σχίσμα της χωρίς να εκφραστεί δημόσια μετάνοια;
4) Μπορεί ο ίδιος να δώσει σε αμετανόητους λαϊκούς Ιερωσύνη, Αρχιερωσύνη και νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία;
5) Υπήρξε στην Εκκλησία της Ελλάδος συνοδική απόφαση για το Ουκρανικό ζήτημα η δελτίο τύπου;
6) Εάν πάρθηκε απόφαση:
α) Υπάρχουν πρακτικά που να αποδεικνύουν τη συνοδικότητα της απόφασης; (τοποθέτηση όλων των Επισκόπων, ψηφοφορία).
β) Με ποιό αγιοπνευματικό κριτήριο αποκαταστήσατε τους σχισματικούς της Ουκρανίας;
7) Με δεδομένο ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε ότι το σχίσμα δεν ξεπλένεται ούτε με μαρτύριο αίματος, μήπως πρέπει να σκεφτείτε την υπαιτιότητα, που μπορεί να έχετε και εσείς;
8) Ελπίζω και εύχομαι να μετανοήσετε και έστω την ύστατη στιγμή να αρνηθείτε να συμπράξετε στο εκκλησιαστικό αυτό έγκλημα.
9) Εύχομαι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και όλοι οι τοπικοί Άγιοι να αποτρέψουν αυτή την εκκλησιαστική ύβρη.
10) Εάν όμως επιτρέψει ο Κύριος για τις πολλές αμαρτίες μας αυτές τις εχθρικές ως προς την Ορθοδοξία μας εκδηλώσεις, εύχομαι το Ορθόδοξο ευλογημένο ποίμνιο σας (και όχι μόνο), που έχει γρηγορούσα πνευματική συνείδηση, να Σας απαντήσει με την υποδοχή του ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του, αν συμφωνεί ή όχι με τις πράξεις σας.
Θεσσαλονίκη 18/8/2022
Μετά τιμής
Τσακιρίδης Μιχαήλ
Κοινοποίηση
Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης
Ηλεκτρονικά ΜΜΕ

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Θα επισφραγίσουμε, λοιπόν, τα παραπάνω σκληρά λόγια μας με ένα απόσπασμα από το θρησκευτικό Περιοδικό «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ», το οποίον εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη (βλ. τ. 144, σελ. 24), όπου αναγράφονται και τα εξής:
«Ενώ η Παρακαταθήκη επρόκειτο να τυπωθεί, πληροφορηθήκαμε με πολλή λύπη και ανησυχία, ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 θέλουν να μας φέρουν στη Θάσο τον αχειροτόνητο φιλοουνίτη Επιφάνιο, τον Ψευδοκιέβου….
Ας ευχηθούμε η αντίδραση του πιστού λαού να δρομολογήσει τα πράγματα έτσι, ώστε ο Χριστός μας να μην επιτρέψει αυτόν τον νέο πειρασμό».

Αίγιον, 29 Αυγούστου 2022
+ Ο πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

«Σήμερα Πέμπτη 4-8-2022 στην επίσημη Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΙΜΦΝΘ στη 1 μ.μ. δόθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο και από τους : Ἀντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ κ. Πολίτη, Δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη, Δήμαρχο Νέστου κ. Μιχαηλίδη, Πρόεδρο Επιμελητηρίου κ. Δέμπα, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ κ. Βορδό, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ για την επικείμενη Επίσκεψη στην τοπική μας Εκκλησία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχι-επισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Μακα-ριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.
Η εν λόγω προσκυνηματική Επίσκεψη θα πραγματοποιηθή από 3 έως 6 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό της Συνάξεως των αγίων της Θάσου και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εκκλησιαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Θάσο, στην Χρυσούπολη και στην Καβάλα βάσει του Προγράμματος που έχει ανακοινωθεί. Η συγκεκριμένη στο σύνολό της σημαντική εκκλη-σιαστική και θρησκευτική κατάθεση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τους αγίους μας είχε προγραμματισθεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά λόγω των συνθηκών της πανδημίας δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.
Μαζί με την ΙΜΦΝΘ στην όλη διοργάνωση μετέχουν ενεργά η Αντιπεριφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι Καβάλας, Θάσου και Νέστου, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Η πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου προς τον Παναγιώτατο και τους Μακαριωτάτους για την έλευσή τους στην Ιερά Μητρόπολή μας έγινε μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές του Φεβρουαρίου 2022 και έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο…..Το τελικό Πρόγραμμα της σημαντικής αυτής Επισκέψεως διαμορφώθηκε στις 29 Ιουλίου 2022 μετά από την συνάντηση μας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και παρουσιάστηκε σήμερα στην Συνέντευξή μας.
Μετά από την κατάρτιση του τελικοῦ Προγράμματος, μέσα στην εβδομάδα αυτή θα αποσταλεί και η σχετική πρόσκληση εκ μέρους του Σεβ. κ. Στεφάνου και προς την Εξοχωτάτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να τιμήσει με την υψηλή παρουσία της τίς σημαντικές και ἱστορικές αὐτές ἐκδηλώσεις μας. Είναι αυτονόητο ότι θα αποσταλούν και οι σχετικές προσκλήσεις προς Σεβ. Μητροπολίτες και προς τους άρχοντες του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον Μάϊο του 2011 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολή μας, μετά από την ευγενή πρόσκληση του μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου, και έτυχε της πανδήμου υποδοχής του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού μας, τιμήθηκε από τις αρχές του τόπου μας, ετέλε-σε μάλιστα μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη την θεία Λειτουργία στο Βαπτιστήριο της αγίας Λυδίας, και εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το οποίο πιστεύουμε ότι από την επομένη χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία για τα Συνέδρια πού πρόκειται να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Θεολογίας, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.
………Καλούμε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της ΙΜΦΝΘ να τιμήσει με την παρουσία του τον Απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας, τους αγίους του τόπου μας, και ιδιαιτέρως τους αγίους της Θάσου, Λουκά, Ευθύμιο, Δανιήλ, Ευφρόσυνο, Ιωάννη και Χάϊδω, και να μετάσχει στις σημαντικές αυτές θρησκευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις για τον τόπο μας……».
4/8/2022.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
******************
2ον. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Μητροπολίτης Κυθήρων για Ουκρανικό Αυτοκέφαλο:
Να μη συζητηθεί το θέμα στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Copyright: Eurokinissi
Όπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή στο ethnos.gr, το πώς θα τεθεί το ουκρανικό ζήτημα στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία. Οσο πλησιάζει η ημερομηνία της συνεδρίασης της Ιεραρχίας, οι «γλώσσες» των Ιεραρχών λύνονται…
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Κυθήρων:
«Θεωρώ ότι ορισμένες πληροφορίες δεν απεδόθησαν επακριβώς ως είχαν, γι’ αυτό και η αναμετάδοσίς των προκάλεσαν και προξενούν εσφαλμένες εντυπώσεις και διαταραχές σε εκκλησιαστικούς και μη κύκλους. Και εξηγούμαι:
Στην τελευταία παράγραφο του Ανακοινωθέντος της Ιεραρχίας μας αναγράφεται ότι, μετά τον εποικοδομητικό διάλογο και τις τοποθετήσεις πολλών Σεβ. Ιεραρχών, «η Ιεραρχία απεφάσισε όπως αποδεχθεί την απόφαση της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και την εισήγηση του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ήτοι αναγνωρίζει «το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Κατόπιν τούτου ευλαβώς ερωτώ την Επιτροπή Τύπου της Ι.Σ.Ι.: πότε ερωτήθηκε το Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας μας και με ποιο τρόπο απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση της προηγουμένης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου· (αναγνώσθηκε η εν θέματι απόφασις της Δ.Ι.Σ. στα μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας; απεφασίσθη η αποδοχή της και πως; δι’ ανατάσεως της χειρός; διά φανεράς ή μυστικής ψηφοφορίας;) και την εισήγησι του Μακ. Αρχιεπισκόπου για την αναγνώρισι υπό της Ελλαδικής μας Εκκλησίας της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας; Επιμένω στις ερωτήσεις αυτές, διότι ο Σεβ. Ναυπάκτου, ο αρχαιότερος της Επιτροπής Τύπου, στην προμνημονευθείσα συνέντευξί του την ίδια ημέρα (12-10-2019) δίνει μεγάλη βαρύτητα στην απόφασι αυτή της Δ.Ι.Σ., τόσην, ώστε από αυτήν, κατά κύριο λόγο, να προοδοποιείται και να προλειαίνεται ο δρόμος για την αποδοχή της παραχωρηθείσης «Αυτοκεφαλίας» της Ουκρανίας. Γράφει σχετικά: «Συζήτησαν το θέμα, πολλές φορές η προλαβούσα Διαρκής Σύνοδος, ασχολήθηκε με το θέμα και το συζήτησε : Επομένως το συζητήσαμε διεξοδικώς και καταλήξαμε εμείς ως Ιεραρχία να αποδεχθούμε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δηλαδή το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δίνει το Αυτοκέφαλο και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου να χειρίζεται περαιτέρω το θέμα… Εμείς αναγνωρίσαμε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί το Αυτοκέφαλο.
«Δημοσιογράφος: Άρα αναγνωρίσατε και την 15η Εκκλησία… (σ.σ. την Ουκρανική «Αυτοκεφαλία»).
Μητρ. Ναυπάκτου: Αυτό συνεπάγεται. Συνεπάγεται. Συνεπάγεται.
Δημοσιογράφος: Δεν συνεπάγεται.
Μητρ. Ιερόθεος: Συνεπάγεται».
Επειδή ήμουν Συνοδικό μέλος της παρελθούσης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καταθέτω εν επιγνώσει των ευθυνών μου ότι ναί μεν ήτο κοινώς αποδεκτό εν τη Ι. Συνόδω το κανονικόν δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου να αποφαίνεται, προκειμένου να παραχωρηθεί υπό κανονικούς όρους μία νέα Αυτοκεφαλία, αλλά η ελαχιστότης μου ετόνιζε και την προϋπόθεσιν να δίδεται αύτη υπό του Παναγιωτάτου Οικ. Πατριάρχου εις χώρας της κανονικής δικαιοδοσίας του ή εν άλλη περιπτώσει, κατόπιν αιτήσεως της ενδιαφερομένης Τοπικής Εκκλησίας, υποβαλλομένου του αιτήματός της διά της εις ην ανήκει Μητρός Εκκλησίας, κατά τα καθιερωμένα εκκλησιαστικά θέσμια. Παρά ταύτα, όμως, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και άλλοι Συνοδικοί – Αδελφοί Αρχιερείς επισημαίναμε εκάστοτε την ιδιαιτερότητα και τα ογκηρά και δισεπίλυτα προβλήματα του Ουκρανικού «Αυτοκεφάλου». Όλες οι Αυτοκέφαλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν το αναγνωρίζουν, ενώ αποδέχονται και αναγνωρίζουν άπασαι την υπό τον Κανονικόν Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριον Κανονικήν Εκκλησίαν. Ο χαρακτηρισμός του Κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου ως μη Κανονικού Ποιμενάρχου αυτής υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η απροϋπόθετος (άνευ δηλώσεως μετανοίας και αποκηρύξεως του σχίσματος) αποκάθαρσις και αποκατάστασις καθηρημένων, σχισματικών, αναθεματισμένων, αχειροτονήτων και αυτοχειροτονήτων κληρικών, ων πρώτος τυγχάνει ο νέος «Προκαθήμενος» κ. Επιφάνιος, «χειροτονηθείς» υπό του καθηρημένου, αναθεματισθέντος και σχισματικού «Πατριάρχου Κιέβου» Φιλαρέτου. Για τον λόγο αυτό θεωρείται ως αμφίσημος και έχει διπλήν ανάγνωσιν η απόφασις της προλαβούσης Δ.Ι.Σ., με την οποία ανεγνώρισε «το κανονικόν δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου» (ποίου Αυτοκεφάλου; του εκάστοτε προκύπτοντος ή του Ουκρανικού;). Και το δεύτερο μέρος της Συνοδικής αυτής αποφάσεως: «…καθώς και το προνόμιον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθή περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» είναι «σημείον αντιλεγόμενον». Με το προνόμιόν του αυτό ο Μακ. Προκαθήμενος θα χειρισθή σοφώς και συνετώς το ανακύψαν φλέγον κανονικό και εκκλησιολογικό ζήτημα ούτως, ώστε να επιλυθή διά της συναινετικής μετά των λοιπών Μακ. Προκαθημένων ιεροκανονικής οδού ή θα προχωρήση μόνος του εις την επίλυσίν του; Και
Έρχομαι τώρα εις την απόφασιν, την «ιστορικήν απόφασιν» της Εκτάκτου Συγκλήσεως της Ιεραρχίας (12 Οκτωβρίου 2019), όπως την εχαρακτήρισε ο Παναγ. Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ως γνωστόν, εκτάκτως και εσπευσμένως, μίαν ημέραν μετά την λήξιν των Συνεδριών της Τακτικής κατά μήνα Οκτώβριον Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έλαβε χώραν η Έκτακτη αυτή Σύγκλησις της Ιεραρχίας μας. Μοναδικός εισηγητής ήταν ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με θέμα : «Αυτοκεφαλία Εκκλησίας Ουκρανίας». Ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στο ότι η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας «ησχολήθη εντατικώς» με το θέμα της «Αυτοκεφαλίας» της Εκκλησίας της Ουκρανίας και εμνημόνευσε συγκεκριμένες Συνεδριάσεις Αυτής για το Ουκρανικό ζήτημα, ενημέρωσε το Σώμα της Ιεραρχίας μας διά το ότι η Δ.Ι.Σ. όλο το σχετικό υλικό το παρέπεμψε στις δύο Συνοδικές Επιτροπές, την επί των Δογματικών και Νομοκανονικών και την επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών, ώστε από κοινού να εισηγηθούν δεόντως προς την Ιεράν Σύνοδον. Κοινό πόρισμα των δύο αυτών Συνοδικών Επιτροπών και το Εισηγητικό σημείωμα υπεβλήθησαν στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου στις 13 Αυγούστου ε.ε. και ανεγνώσθησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδριάσεως της παρελθούσης Δ.Ι.Σ. στις 28 Αυγούστου ε.ε. Ο Μακαριώτατος στην Εισήγησί του επικαλέσθηκε από το κοινό πόρισμα των δύο Επιτρο-πών πέντε καίρια σημεία «εξ επόψεως νομοκανονικής» περιέχοντα «βασικές θέσεις». Το κοινόν πόρισμα κατέληγε ως εξής : «Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, αφού ανέγνωσε την αναγραφείσα στο Δελτίον Τύπου της 29ης Αυγούστου ε.ε. απόφασι της Δ.Ι.Σ. (στην οποία αναφερθήκαμε στο πρώτο μέρος) και αφού έκαμε λόγο για την αναγκαιότητα «της εισαγωγής του κανονικού θεσμού της Αυτοκεφαλίας υπό της Α΄ Οικουμ. Συνόδου (325) εις όλας τας ρωμαϊκάς επαρχίας του ελληνο-ρωμαικού κόσμου» εχαρακτήρισε «ως ιδιαιτέρως επωφελή διά την Ορθόδοξον Εκκλησίαν την Αυτοκεφαλίαν της Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα αποδειχθή δε και πολύτιμος διά την ενίσχυσιν των σχέσεων των δύο αδελφών αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, της Μεγάλης Ρωσσίας και της Ουκρανίας» και κατέληξε: «Υπό το πνεύμα αυτό, εισηγούμαι την αναγνώρισιν υπό της ημετέρας Εκκλησίας Αυτόκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της ανεξαρτήτου Δημοκρατίας της Ουκρανίας». Μετά την Εισήγησιν αυτήν του Μακαριωτάτου Προέδρου έλαβον τον λόγον 33 Σεβ. Σύνεδροι. Προηγήθησαν οι δύο ποληοί και πολυσέβαστοι Μητροπολίται Καρυστίας κ. Σεραφείμ και Ηλείας κ. Γερμανός, οι οποίοι ωμίλησαν με πολλήν σοφίαν και σύνεσιν επί του φλέγοντος τούτου ζητήματος, αναγνωρίσαντες μεν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το κανονικό δικαίωμα της χορηγήσεως υπό όρους της Αυτοκεφαλίας, αλλά και ότι η παρούσα περίστασις είναι πολύ κρίσιμος και απαιτείται μεγάλη περίσκεψις και εμβριθής μελέτη και εξέτασις, άνευ χρονικής πιέσεως, του όλου δυσχερούς αυτού ζητήματος. Εις αυτό το «μήκος κύματος» εκινήθησαν και οι Σεβ. Μητροπολίται: Καισαριανής Δανιήλ, Μεσογαίας Νικόλαος, Πειραιώς Σεραφείμ (διεισδύσας επιτυχώς εις την προβληματικήν του όλου θέματος από κανονικής και εκκλησιολογικής πλευράς) και η ταπεινότης μου. Οι Σεβ. Μητροπολίται Δρυινουπόλεως Ανδρέας και Αιτωλίας Κοσμάς δεν έλαβον τον λόγον, αλλά συνετάχθησαν με τους προλαλήσαντας Σεβ. Αρχιερείς. Οι απουσιάζοντες, αλλά τοποθετηθέντες γραπτώς Σεβ. Μητροπολίται Νέας Σμύρνης Συμεών και Κερκύρας Νεκτάριος προσεγγίζουν με την ίδια ευαισθησία και προοπτική το σοβαρόν αυτό Ουκρανικόν ζήτημα. Και ο απουσιάζων διά τοπικόν Ιερατικόν Συνέδριον Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ.Καλλίνικος, συμμεριζόμενος τας θέσεις των ως είρηται Σεβ. Μητροπολιτών, εζήτησε να παράσχη την εξουσιοδότησίν του εις την ελαχιστότητά μου σε περίπτωσι διεξαγωγής ψηφοφορίας, αλλά δεν εγένετο αρμοδίως δεκτό το αίτημά του. Οι υπόλοιποι εκ των ομιλησάντων 33 Σεβασμιώτατοι άγιοι Αδελφοί, συμμεριζόμενοι την υπέρ της νέας Αυτοκεφαλίας άποψιν και εναρμονιζόμενοι προς την Εισήγησιν του Μακ. Προέδρου έκαμαν την τοποθέτησίν των με τα ιδικά του επιχειρήματα έκαστος.
Δυστυχώς, εις την δημοσιότητα εδόθη η αναληθής είδησις και η πληροφορία ότι μόνο επτά Μητροπολίται ήσαν οι διαφωνούντες προς την αναγνώρισιν της νέας «Αυτοκεφαλίας» και όλοι οι υπόλοιποι ετάχθησαν υπέρ αυτής. Μεγάλο λάθος αυτό και θέλω να πιστεύω ότι δεν είχε σκοπιμότητα, αλλ’ ήτο εκ παραδρομής. Γιατί οι περισσότεροι εκ των παρόντων δεν έλαβαν τον λόγον, αλλ’ αυτοί εξ όσων γνωρίζουμε δεν σημαίνει ότι είναι υποστηρικτές της νέας «Αυτοκεφαλίας».
Και το άλλο μεγάλο λάθος είναι ότι διαδόθηκε αστραπιαία, ότι ελήφθη απόφασις υπέρ της αναγνωρίσεως του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου και άρχισαν να αποστέλλωνται συγχαρητήρια μηνύματα εκ προσώπων υψηλά ισταμένων.
Αφού δεν εγένετο δεκτόν το επίμονο αίτημα του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, το οποίο «στεντορεία τη φωνή» και με θαυμαστή παρρησία υπέβαλε, να διεξαχθή δηλ. φανερή ψηφοφορία, εφ΄ όσον επίμονα εζητείτο να παρθή θετική υπέρ του Αυτοκεφάλου απόφασις, τέτοια απόφασις δεν ελήφθη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται, ως γνωστόν, εις τον εκκλησιαστικόν μας χώρο με ψηφοφορία: είτε δι’ ανατάσεως χειρός, είτε φανερά, είτε μυστική ή κατόπιν ερωτήσεως προς όλους τους συνέδρους. Ή μπορεί να υπήρξαν αρκετές φωνές υπέρ της Αυτοκεφαλίας, αλλά σημαντικός αριθμός ήτο και εκείνων οι οποίοι υπεστήριξαν την αντίθετη άποψη, αλλά και αυτών, οι οποίοι σιωπώντες συμ-παρετάσσοντο με τους δευτέρους.
Κατακλείων τις δηλώσεις μου αυτές, θέλω να καταθέσω επισήμως τις προσωπικές μου θέσεις, τις οποίες ανέπτυξα εν τη εκτάκτω αυτή Ιερά Συνόδω της ΙΣΙ διά το σοβαρότατο αυτό κανονικό και εκκλησιολογικό Ουκρανικό ζήτημα.
Αναφέρθηκα στο κοινό πόρισμα των δύο εν θέματι Συνοδικών Επιτροπών και παρετήρησα, ότι αποφαίνονται μεν διά το κανονικό δικαίωμα της παραχωρήσεως Αυτοκεφαλίας υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, αλλά το συγκεκριμένο «Αυτοκέφαλο» δεν το προσεγγίζουν με τόλμη από νομοκανονικής πλευράς. Έχουν στα χέρια τους το Αρχιερατικό Γράμμα του Κανονικού Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας με τα πλείστα όσα κανονικά και εκκλησιολογικά ατοπήματα καταμαρτυρούνται εις βάρος των δύο σχισματικών παρατάξεων της Ουκρανίας και αβασανίστως τα αντιπαρέρχονται. Υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία του Κιέβου αποτελούσε πάντοτε κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρ-χείου, αλλά παραθεωρούν την ζώσα παράδοση της από 300 περίπου χρό-νων εξαρτήσεως της Μητροπόλεως Κιέβου και πάσης Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Ρωσίας. Αυτή άλλωστε η πραγματικότητα απεικονίζεται σε όλα τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέχρι και το εφετεινό.
Παραβλέπουν, ίσως, το γεγονός ότι ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διά Πατριαρχικών Γραμμάτων (1992 και 1997) αναγνωρίζει την κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας επί της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου και τον σεβασμόν των επιβληθεισών κανονικών ποινών εις τους νυν αποκαθαρθέντας και αποκατασταθέντας καθηρημένους και σχισματικούς κληρικούς. Και ακόμη δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν των την κανονικήν αρχήν ότι η έκκλητος δεν απευθύνεται εις άλλον Πατριάρχην, ακόμη και εις τον Οικουμενικόν, όταν άλλη Πατριαρχική Σύνοδος επέβαλε τας κανονικάς ποινάς, ει μη μόνον εις Οικουμενικήν Σύνοδον.
Θα μου επιτραπεί να καταλήξω με την ένθερμη ταπεινή έκκλησή μου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο να μη επισπεύσουν και συμπιέσουν τα πράγματα εις την ενεστώσαν κρίσιμον κατάστασιν, προβαίνοντες εις Αρχιερατικά Συλλείτουργα μετά του ως είρηται «προκαθημένου» της νέας «Αυτοκεφαλίας», πριν διευθετηθεί πανορθοδόξως το πολύπλοκο αυτό ακόμα και εκρηκτικό κανονικό και εκκλησιολογικό ζήτημα».

3ον. Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει τῇ 06//19.08.2022
ἑορτή Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος καί
Θεανθρώπου Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Κύριο μέλημα τοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου καί τῶν σύν αὐτῷ εἶναι ἡ ἐπίσημη καί πλήρης ἐκκλησιαστική ἀναγνώριση καί κοινωνία, δηλαδή τό κοινό συλλείτουργο, ἡ μνημόνευση καί τό κοινό ποτήριο, τόσο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὅσο καί τοῦ Ἁγίου Ὄρους, μέ τόν ἀχειροτόνητο, σχισματοαιρετικό, ἀκοινώνητο, καί οὐνίτη ψευδομητροπολίτη Κιέβου Ἐπιφάνιο. Καί αὐτό, διότι γνωρίζει πολύ καλά ὅτι τό κοινό συλλείτουργο, ἡ μνημόνευση καί τό κοινό ποτήριο ἀποτελεῖ τήν κορυφαῖα ἐκκλησιαστική πράξη ἀναγνωρίσεως καί ἐνώσεως μαζί του. Μέχρι στιγμῆς ἡ προσπάθειά του αὐτή ἔχει ἀποτύχει παταγωδῶς.
Ἀπό πλευρᾶς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπῆρξε μέν «συνοδική» ἐκκλησιαστική ἀναγνώριση τοῦ Οὐκρανικοῦ μορφώματος, κάποιοι ἐπίσκοποί της μεμονωμένα, χωρίς ἔγκριση τῆς Συνόδου καί ἐντελῶς ἀντικανονικά μνημόνευσαν καί συλλειτούργησαν μέ τόν σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο καί τούς σύν αὐτῷ. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος μνημονεύει τον ἀχειροτόνητο Ἐπιφάνιο στά Δίπτυχα ὡς 15ο «προκαθήμενο», ἤδη ἀπέστειλε «εἰρηνικό γράμμα», προσκαλῶντας τόν οὐνίτη Ἐπιφάνιο νά ἐπισκεφτεῖ ἐπίσημα τήν Ἐκκλησία τῆς Ἐλλάδος καί νά τελέσουν ἐπίσημο συλλείτουργο, τά ὁποῖα ὁπωσδήποτε ἀποτελοῦν προκεχωρημένα ἄλματα ἀναγνωρίσεως καί ἑνώσεως, ἀλλά τά δύο τελευταῖα, ἡ ἐπίσημη ἐπίσκεψη δηλαδή τοῦ σχισματοαιρετικοῦ Ἐπιφανίου καί τό συλλείτουργο μαζί του, δέν ἐπετεύχθησαν Χάριτι Θεοῦ μέχρι καί σήμερα.
Ἀλλά, καί στό Ἅγιον Ὄρος ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος δέν ἔχει καταφέρει ἀκόμη νά ἐπιβάλλει ἐπίσημη καί πλήρης ἐκκλησιαστική κοινωνία, δηλαδή κοινό συλλείτουργο, μνημόνευση καί κοινό ποτήριο, σύσσωμης τῆς Ἱερᾶς Κοινότητος, τῶν Καθηγουμένων καί ὅλων τῶν Ἁγιορειτῶν, μέ τόν ἐπί κεφαλῆς τῆς θρησκευτικῆς αὐτῆς δομῆς τῆς Οὐκρανίας σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο, παρ’ ὅλη τήν ἀναγνώριση, τήν μνημόνευση, τό συλλείτουργο καί τό κοινό ποτήριο μέ τόν τελευταῖο καί τούς σύν αὐτῷ τεσσάρων Ἁγιορειτικῶν Μονῶν. Αὐτό ἀποδεικνύεται καί ἀπό τήν πρόσφατη ἐπίσημη ἐπίσκεψη τοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου στό Ἅγιον Ὄρος στά τέλη τοῦ παριππεύσαντος Μαΐου, ἄνευ ὅμως τῆς αὐτοπρόσωπης παρουσίας τοῦ οὐνίτη Ἐπιφανίου.
Αὐτό, λοιπόν, πού δέν ἐπετεύχθη τά 3-4 τελευταῖα χρόνια, ἀποπειρᾶται νά ἐπιτευχθῆ στό ἀμέσως ἑπόμενο χρονικό διάστημα. Ἡ ἐπίτευξη τοῦ στόχου αὐτοῦ ἀνατέθηκε ἀπό τόν Πατριάρχη Βαρθολομαῖο στόν μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανο, ὁ ὁποῖος, σέ συνεργασία μέ τίς πολιτειακές ἀρχές, προσκάλεσε τήν τριάδα, Βαρθολομαῖο, Ἱερώνυμο καί ἀχειροτόνητο Ἐπιφάνιο, στήν Καβάλα καί τήν Θάσο, στίς 3 μέ 6 Σεπτεμβρίου, μέ δικαιολογία τόν πρῶτο ἐπίσημο ἑορτασμό τῆς Συνάξεως τῶν ἁγίων τῆς Θάσου1.
Ἡ ἀποστολή προσκλήσεων πρός τούς μητροπολίτες τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γιά συμμετοχή τους στά δρώμενα, στά ὁποία βεβαίως θά παρίσταται καί ἡ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, αὐτόν τόν σκοπό ἐξυπηρετεῖ. Στό νά φθάσουν στό κομβικό σημεῖο τῶν δρωμένων, πού εἶναι τό κοινό συλλείτουργο και ποτήριο οἰκουμενιστῶν καί σχισματοαιρετικῶν, τήν Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, στόν Ἱ. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου, καί νά φανεῖ ὅτι σύσσωμη πλέον ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἐλλάδος ἔχει ἐπίσημη καί πλήρη ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τόν σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο ἐκτός ἀπό τόν Βαρθολομαῖο.
Κατά τήν ταπεινή μας ἄποψη, εἶναι ἑσφαλμένο νά ἐστιάζουμε καί νά ἐπικεντρώνουμε τήν προσοχή μας μόνο στόν ἀκοινώνητο Ἐπιφάνιο καί τήν κοινωνία μαζί του, πού βεβαίως εἶναι ἀπευκταῖα. Ὁ ἀχειροτόνητος Ἐπιφάνιος εἶναι δημιούργημα, «ἀπόγονος», τέκνο τοῦ «πατρός του». Καί πατήρ του δέν εἶναι ἄλλος ἀπό τόν Πατριάρχη Βαρθολομαῖο, πού εἶναι ἡ κύρια ρίζα καί αἰτία ὅλων τῶν κακῶν, τῶν πλανῶν*, τῶν αἱρέσεων καί τῶν σχισμάτων στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Ἄν δέν ὑπῆρχε Βαρθολομαῖος, δέν θά ὑπῆρχε καί ὁ ψευδομητροπολίτης Κιέβου Ἐπιφάνιος, οὔτε καί ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι οἰκουμενιστές δεσποτάδες, πού ἀποτελοῦν δούρειο ἴππο μέσα στά σπλάγχνα τῆς Ὀρθοδοξίας. Δηλαδή, πειράζει τό κοινό συλλείτουργο, ἡ μνημόνευση καί τό κοινό ποτήριο μόνο μέ τόν οὐνίτη Ἐπιφάνιο καί ἀμνηστεύεται τό κοινό συλλείτουργο, ἡ μνημόνευση καί τό κοινό ποτήριο μέ τόν Βαρθολομαῖο, τόν Ἱερώνυμο καί τούς σύν αὐτοῖς; Δέν εὐσταθεῖ ἕνας τέτοιος ἰσχυρισμός ἐπειδὴ δὲν εἶναι σύμφωνα μὲ τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες τῶν Ἁγίων Πατέρων.
Σύμφωνα μέ τά εἰωθότα, τήν ἐπίσημη πρόσκληση στον σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο γιά ἐπίσκεψη στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καί κοινό συλλείτουργο μέ τήν Ἱεραρχία της ἔπρεπε νά ἀπευθύνει ἐκ νέου ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος, ὡς Πρόεδρος τῆς Συνόδου, καί τά θρησκευτικά δρώμενα νά διαδραματιστοῦν στό κλεινόν ἄστυ, τήν Ἀθήνα, καί τόν Καθεδρικό Ναό της. Ἀντ’ αὐτοῦ βλέπουμε νά πρωτοστατεῖ ὁ μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου Στέφανος καί τά δρώμενα νά ἔχουν σχεδιαστεῖ νά διαδραματιστοῦν στήν Καβάλα καί τήν Θάσο.
Κατά τήν ταπεινή μας γνώμη, ὑπάρχει λόγος, ὁ ὁποῖος σχετίζεται ἄμεσα μέ τήν ἀνάμειξη τοῦ Ἀγίου Ὄρους στήν ἐπίσημη ἀναγνώριση καί κοινωνία μέ τόν ἀκοινώνητο Ἐπιφάνιο.
Ἔτσι, λοιπόν, ἔχει προγραμματιστεῖ, ὕστερα ἀπό συνεννόηση τοῦ μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμονος μέ τήν Ἱερά Ἐπιστασία τοῦ Ἁγίου Ὄρους, νά μεταφερθεῖ ἡ Ἱερά Εἰκόνα «Ἄξιον Ἐστί» ἀπό τό Ἅγιον Ὄρος, στίς 6 Σεπτεμβρίου, τελευταῖα ἡμέρα τῶν δρωμένων σέ Καβάλα καί Θάσο, καί νά μείνει μέχρι τίς 12 Σεπτεμβρίου στόν Καθεδρικό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς. Τήν εἰκόνα θά ὑποδεχτεῖ ὁ πατριάρχης Βαρθολομαῖος2, ὁ ὁποῖος πιθανότατα θά συνοδεύεται καί ἀπό τόν ἀχειροτόνητο Ἐπιφάνιο. Ἄλλωστε, ἡ ἀπόσταση ἀπό Καβάλα μέχρι Κομοτηνή εἶναι μιᾶς ὤρας διαδρομή.
____________
* Διδακτορικὴ διατριβὴ Ἀρχιμανδρίτη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΩΝΗ, “Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ καὶ τῶν ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ἔν τῇ ΟΡΘΟΔΟΞΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑ”, σελ. 27, 31, 70 καί 73, Ἀνάλεκτα ἀρ.6 Βλατάδων, Πατριαρχικό Ἵδρυμα Μελετῶν, Θεσσαλονίκη 1970.
….”δὲν δύνανται νὰ ἐφαρμοστοῦν σήμερον καὶ πρέπει νὰ τροποποιηθοῦν αἴ διατάξεις ( σ.σ.Ἱερούς Κανόνες) αἴ κανονίζουσαι τὰς σχέσεις τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν πρὸς τοὺς ἑτερόδοξους καὶ ἑτερόθρησκους . δέν δύναται ἡ ἐκκλησία νὰ ἔχει διατάξεις ἀπαγορεύουσας τὴν εἴσοδον εἵς τοὺς ναοὺς ἑτεροδόξων καὶ τὴν μετ’αὐτῶν συμπροσευχήν.”.
Ἑπομένως, ὅλη αὐτή ἡ κίνηση σέ ἕνα καί μόνο ἀποσκοπεῖ ˙ στό νά καταδείξει ὅτι καί τό Ἅγιον Ὄρος ἀναγνωρίζει ἐπίσημα καί ἔχει ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τόν σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο. Κι αὐτό ἴσως γίνει μέ τήν ὑποδοχή τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος καί τήν Δοξολογία, πού θ’ ἀκολουθήσει, παρόντος πιθανότατα καί τοῦ οὐνίτη Ἐπιφανίου.
Ἐπιπροσθέτως, δέν εἶναι ἄνευ σημασίας τό γεγονός ὅτι ἡ Ἱερά Ἐπιστασία τῆς συγκεκριμένης χρονικῆς περιόδου ἀποτελεῖται ἀπό τόν Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ἰβηρίτη καί τούς ἀντιπροσώπους τῶν Ἱερῶν Μονῶν Παντοκράτορος ἱερομόναχο Θεόφιλο, Φιλοθέου Γέροντα Νικηφόρο καί Σίμωνος Πέτρας ἱερομόναχο Ἱερώνυμο. Ἔχουμε δηλαδή τρεῖς Ἱερές Μονές (Ἰβήρων, Παντοκράτορος καί Σιμωνόπετρα), πού εἶναι γνωστές γιά τά φιλοβαρθολομαιϊκά αἰσθήματά τους καί τήν ἀμέριστη συμπαράστασή τους στίς πατριαρχικές ἐνέργειες. Ἑπομένως, δέν εἶναι καθόλου δύσκολο νά δοθεῖ ἡ συναίνεσή τους γιά συμμετοχή ἐπίσημης ἁγιορειτικῆς ἀντιπροσωπείας στά ἀνωτέρω δρώμενα.
Στό σημεῖο αὐτό, θά θέλαμε νά τονίσουμε τά παρακάτω καί νά θέσουμε ἀνάλογα ἐρωτήματα:
α) Ὡς γνωστόν, ἡ Ἱερά Ἐπιστασία εἶναι τό ἐκτελεστικό ὄργανο τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας. Ἡ ἀπόφαση τῆς ἐξόδου τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας τῆς Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» εἶναι ἀπόφαση μόνο τῆς Ἱερᾶς Ἐπιστασίας τῶν τεσσάρων ἀντιπροσώπων τῶν ἀνωτέρω τεσσάρων Μονῶν; Ἐξουσιοδοτήθηκε, ὅμως, ἡ Ἱερά Ἐπιστασία ἀπό τήν Ἱερά Κοινότητα τῶν εἴκοσι Μονῶν μέ τήν Διπλή Σύναξη γι’ αὐτή τήν ἀπόφαση; Ἡ Διπλή Σύναξη τοῦ Ἁγίου Ὄρους θά πραγματοποιηθεῖ, ὡς εἴθισται, μετά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως καί Ἱερᾶς Μεταστάσεως τῆς Κυρίας Θεοτόκου 15//28.8.2022. Δέν θά ἦταν δίκαιο, σῶφρον καί ἀναμενόμενο πρῶτα νά τεθεῖ τό θέμα τῆς ἐξόδου τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας στήν ἐπικείμενη Διπλή Σύναξη καί μετά ἡ Ἱερά Ἐπιστασία νά ἐκτελέσει τήν ὅποια ἀπόφασή τῆς Συνάξεως; Γιατί αὐτή ἡ ἐπιτακτική και βιαστική ἀπόφαση μόνο τῆς Ἱερᾶς Ἐπιστασίας, πιθανότατα ἄνευ γνώμης τῆς Διπλῆς Συνάξεως τοῦ Ἁγίου Ὄρους;
β) Ἡ Ἱ. Μ. Μ. Λαύρας, ἡ πρώτη ἱεραρχικά Ἁγιορείτικη Μονή, τά τελευταῖα 2,5 χρόνια εἶναι κλειστή, λόγῳ τοῦ κορώνα ἰοῦ, ὄχι μόνο γιά λαϊκούς καί κληρικούς προσκυνητές, ἀλλά καί γιά ὅλους τούς Ἁγιορεῖτες….
Ὡστόσο τὰ ἐρωτήματα ποὺ ἐγείρονται εἶναι:
Πῶς συγκατατέθει στὴν ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας ἡ ὁποία ὅπως εἴθισται ἐξέρχεται μόνο σὲ ἄκρως ἔκτακτες περιπτώσεις ; Ἐδῶ πῶς δικαιολογεῖται τὸ ἔκτακτο ;
Πῶς ἐνῶ ἔχει ἐπιβάλλει ἀκραίους ὑγειονομικοὺς κανόνες καὶ περιορισμοὺς ἐκθέτει σὲ «κίνδυνο» τὸ Ἰεροκοινοτικὸ Σῶμα ποὺ εἴθισται νὰ συνοδεύει τὴν Ἱερὰ Εἰκόνα τῆς Θεομήτορος ; Ἐκτὸς καὶ ἂν ἀποφασίζει μὲ δύο μέτρα καὶ δύο σταθμά.
γ) Στήν δεύτερη ἱεραρχικά Ἁγιορείτικη Μονή, αὐτή τῆς Ἱ.Μ. Βατοπεδίου, ὁ Καθηγούμενος Ἐφραίμ εἶναι ἐμβολιασμένος, καθώς καί ἀρκετοί μοναχοί, καί ἐπιτρέπουν λαϊκούς καί κληρικούς προσκυνητές, μόνο μέ ἐμβόλιο ἤ ἐπίδειξη ἀρνητικοῦ ράπιντ τέστ. Μέ δεδομένο ὅτι οἱ ἐμβολιασμένοι κολλᾶνε περισσότερο καί νοσοῦν περισσότερο, μέ ἀπρόβλεπτες συνέπειες, ἀκόμη καί θάνατο (ξαφνικίτιδα).
Σέ περίπτωση συμμετοχῆς Βατοπεδινῆς ἀντιπροσωπείας στήν ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας στήν Κομοτονή, πῶς θά τό ἐπιτρέψουν αὐτό ὁ Καθηγούμενος Ἐφραίμ καί ἡ Γεροντία τῆς Μονῆς καί πῶς θά ἀντιμετωπίσουν τυχόν ἀνεπιθύμητες ἐνέργειες; Μήπως θά νουθετήσουν τήν ἀντιπροσωπεία νά κάνει συχνάκις ράπιντ τέστ ἢ νὰ κυκλοφοροῦν ἐντὸς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ δίπλα στὴν θαυματουργικὴ καί Σεβάσμια Εἰκόνα τῆς Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» μὲ μάσκες μὴν τυχὸν καὶ νοσήσουν;
δ) Δέν εἶναι ἡ πρώτη φορά, πού ἔχει ἀναγγελθεῖ ἀπό τόν μητροπολίτη Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμονα ἡ ἔξοδος τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας τῆς Παναγίας «Ἄξιον Ἐστί» ἀπό τό Πρωτάτο τοῦ Ἅγίου Ὄρους στήν Κομοτηνή. Ὁ ἴδιος ὁ μητροπολίτης, τό βράδυ τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Παρασκευῆς τοῦ 2019, στήν περιφορά τοῦ Ἐπιταφίου, εἶχε προαναγγείλλει τήν ἔλευση τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος στήν Κομοτηνή στίς 19 Μαΐου τοῦ 2020 γιά τόν ἑορτασμό τῶν 100 χρόνων ἀπό τήν ἀπελευθέρωσή της καί τήν προσάρτησή της στόν ἐθνικό κορμό3. Ὅμως, ἡ ἔλευσή της ἀκυρώθηκε, λόγῳ τῆς μεγάλης διασπορᾶς καί ἐξαπλώσεως τοῦ κορῶνα ἰοῦ. Τῶρα, ὅμως (Σεπτέμβριος 2022), πού ἐξέλειπαν οἱ ἀνωτέρω λόγοι καί ὑπεχώρησε κατά πολύ ὁ ἰός τῆς κορῶνα, πού θά δικαιολογοῦσαν ἀπολύτως τήν ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας ἀπό τό Πρωτᾶτο καί τήν ἔλευσή της στήν Κομοτηνή, ποιά εἶναι ἡ νευραλγικότατη καί κοσμοϊστορική αὐτή αἰτία καί ἀφορμή, πού καθιστᾶ τόσο ἀναγκαῖα τήν παρουσία τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Θεοτόκου στήν Κομοτηνή; Καί γιατί νά συμπέσει τήν ἴδια ἡμερομηνία, 6 Σεπτεμβρίου, ἡ λήξη τῶν θρησκευτικῶν δρωμένων σέ Καβάλα καί Θάσο μέ τήν ἔλευση τῆς Σεβάσμιας Εἰκόνας «Ἄξιον Ἐστί» στήν Κομοτηνή; Δέν θά μποροῦσε ἡ ἔλευση τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνας στήν Κομοτηνή νά πραγματοποιηθεῖ σέ ἄλλη ἡμερομηνία; Μήπως γιά νά εἶναι παρών, ἐκτός ἀπό τόν πατριάρχη Βαρθολομαῖο, καί ὁ σχισματοαιρετικός Ἐπιφάνιος καί στά δρώμενα τῆς Κομοτηνῆς;
Ἀβίαστα, λοιπόν, κάθε ἐχέφρων νοῦς θά κατέληγε στό συμπέρασμα ὅτι ὅλ’ αὐτά γίνονται, ὅπως προαναφέραμε, γιά νά δειχθεῖ πιθανότατα ὅτι ἐπίσημα τό Ἅγιον Ὄρος ἀναγνωρίζει καί ἔχει ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τον σχισματοαιρετικό Ἐπιφάνιο.
Ἀπέναντι, λοιπόν, στίς ἀνωτέρω ἐνέργειες, ὡς ἔχουμε χρέος ἀπέναντι στόν Ἅγιο Τριαδικό Θεό μας καί πρός τό Χριστεπώνυμο πλήρωμα:
Α) Ὑπενθυμίζουμε τήν διαχρονική καί ἀμετάβλητη ἰσχύ τῶν Θείων καί Ἱερῶν Κανόνων.
Ὁ 1ος Ἰερός Κανών Μεγάλου Βασιλείου ὁρίζει : «Οἱ δὲ τῆς Ἐκκλησίας ἀποστάντες οὐκέτι ἔσχον τὴν Χάριν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἐφ᾽ ἑαυτούς· ἐπέλιπε γὰρ ἡ μετάδοσις τῷ διακοπῆναι τὴν ἀκολουθίαν… οἱ δὲ ἀπορραγέντες, λαϊκοὶ γενόμενοι, οὔτε τοῦ βαπτίζειν, οὔτε τοῦ χειροτονεῖν εἶχον ἐξουσίαν, οὔτε ἠδύναντο χάριν Πνεύματος Ἁγίου ἑτέροις παρέχειν, ἧς αὐτοὶ ἐκπεπτώκασι»4. Αὐτοὶ, ποὺ φεύγουν ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία μὲ τὸ σχίσμα, δὲν ἔχουν πλέον τὴν Χάρι τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, καὶ δὲν μποροῦν ἑπομένως νὰ μεταδώσουν κάτι, ποὺ δὲν ἔχουν. Διακόπτεται ἡ παροχὴ τῆς Χάριτος μὲ τὴν διακοπὴ τῆς Ἀποστολικῆς διαδοχῆς. Πολὺ περισσότερο αὐτὰ ἰσχύουν γιὰ ὅσους ἀπὸ τοὺς σχισματοαιρετικοὺς τῆς Οὐκρανίας εἶναι ἀχειροτόνητοι καὶ αὐτοχειροτόνητοι, δὲν εἶχαν δηλαδὴ ποτὲ τὴν Χάρι τῆς Ἱερωσύνης καὶ τὴν Ἀποστολικὴ διαδοχή.
Ὁ 10ος Ἱερός Κανὼν τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ὁρίζει γιά ὅλους, κληρικοὺς καὶ λαϊκούς, ὅτι, ὅποιος συμπροσευχηθεῖ μὲ ἀκοινώνητο, ἀκόμη καὶ σέ οἴκο (σπίτι), πολὺ περισσότερο σέ ἐκκλησία, αὐτὸς πρέπει νὰ ἀφορίζεται : «Εἴ τις ἀκοινωνήτω, κἂν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω»5.
Ὁ 11ος Ἀποστολικὸς Ἱερός Κανὼν ὁρίζει ὅτι ο κληρικὸς, ποὺ θὰ συμπροσευχηθεῖ μὲ καθηρημένο κληρικὸ, πρέπει κι αὐτὸς νὰ καθαιρεῖται: «Εἴ τις καθηρημένῳ, Κληρικὸς ὤν, Κληρικῷ συνεύξηται, καθαιρείσθω καὶ αὐτός»6.
Τὴν σχετικὴ ἐκκλησιαστικὴ νομοθεσία συμπληρώνει ὁ 2ος Ἱερός Κανὼν τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Τοπικῆς Συνόδου, ὁ ὁποῖος, ἐκτὸς τοῦ ὅτι ὁρίζει τὸ πασίγνωστο, πὼς ὅποιος κοινωνεῖ μὲ ἀκοινώνητο, εἶναι κι αὐτὸς ἀκοινώνητος, διευκρινίζει ὅτι οἱ ἀκοινώνητοι σχισματικοὶ δὲν πρέπει νὰ γίνονται ἀποδεκτοὶ ἀπὸ ἄλλη ἐκκλησίαν : «Μὴ ἐξεῖναι δὲ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις, μηδὲ ἐν ἑτέρᾳ Ἐκκλησίᾳ ὑποδέχεσθαι τοὺς ἐν ἑτέρᾳ Ἐκκλησίᾳ μὴ συναγομένους. Εἰ δὲ φανείη τις τῶν Ἐπισκόπων, ἤ Πρεσβυτέρων, ἤ Διακόνων, ἤ τις τοῦ Κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν καὶ τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἂν συγχέοντα τὸν Κανόνα τῆς Ἐκκλησίας»7. Ὁ Ὄσιος Νικόδημος ὁ Αγιορείτης, ἑρμηνεύοντας τὸ τελευταῖο κομμάτι τοῦ Κανόνος, τό «ὡς ἂν συγχέοντα τὸν Κανόνα τῆς Ἐκκλησίας», θεωρεῖ ὅτι σημαίνει τὴν παράβαση τῶν δύο Ἀποστολικῶν Κανόνων, τοὺς ὁποίους ἀναφέραμε. Γράφει : «Ὅποιος δὲ Ἐπίσκοπος ἤ Πρεσβύτερος ἤ Διάκονος ἤθελε συγκοινωνήσει μὲ τοὺς τοιούτους ἀκοινωνήτους, ἤ ἐν οἴκῳ, ἤ ἐν Ἐκκλησίᾳ, νὰ γίνεται καὶ αὐτὸς ἀκοινώνητος ἀπὸ τοὺς ἄλλους, διὰ τὶ μὲ τοῦτο ὁποῦ κάμνει, συγχέει καὶ παραβαίνει τοὺς περὶ τούτου διοριζομένους Κανόνας τῆς Ἐκκλησίας, δηλαδή τὸν ι´ καὶ ια´ Ἀποστολικόν».
Ἀπαγορεύεται ἑπομένως αὐστηρὰ ἡ κοινωνία μὲ τοὺς σχισματικούς, ἰδιαίτερα ἡ προσευχητική, ἡ λειτουργική. Ὅσοι κοινωνοῦν μὲ ἀκοινωνήτους καθίστανται καὶ αὐτοὶ ἀκοινώνητοι, ἰδιαίτερα δὲ ὅσοι κοινωνοῦν μὲ καθηρημένους κληρικοὺς πρέπει νὰ καθαιροῦνται καὶ αὐτοί.
Ἡ παράδοση τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὅπως αὐτή ἀποτυπώνεται στόν 13ον Ἱερό Κανόνα τῆς ΑΒ΄ Συνόδου8, κατενόησε πάντοτε τήν αἵρεση καί τό σχίσμα ὡς φρικτά καί ἀποτρόπαια μέσα, μέ τά ὁποῖα ὁ ἐχθρός τῆς σωτηρίας Διάβολος, μέ τά ὄργανά του, ἐπιχειρεῖ νά μερίσει τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, γιά νά ματαιώσει τήν σωτηρία τοῦ ἀνθρώπου.
Β) Ἐπαναλαμβάνουμε τά λόγια τοῦ ὁσιακῆς βιωτικῆς καί ὁμολογητοῦ Γέροντος Γαβριήλ Ἁγιορείτου : «Οἱ σχισματοαιρετικοί τῆς Οὐκρανίας δέν θα σωθοῦν, θά πᾶνε στήν κόλαση. Ὅσοι τούς δέχτηκαν, συλλειτούργησαν, συμπροσευχήθηκαν καί τούς κοινώνησαν, δέν θά σωθοῦν κι αὐτοί καί θά πᾶνε κι αὐτοί στήν κόλαση»9.
Γ) Καλοῦμε τήν Ἱερά Ἐπιστασία νά ἀνακαλέσει τήν ἀπόφασή της γιά ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος «Ἄξιον Ἐστί» στήν Κομοτηνή στίς 6 Σεπτεμβρίου.
Δ) Καλοῦμε τήν Ἱερά Κοινότητα νά ἐπιληφθεῖ τοῦ ὡς μή ὤφειλε ἀνακύψαντος μείζονος τούτου θέματος στήν ἐπικείμενη Τακτική Διπλή Σύναξη μετά τῆς 15//28.8.2022 ἀκυρώνοντας τήν ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος «Ἄξιον Ἐστί» στήν Κομοτηνή στίς 6 Σεπτεμβρίου καί προγραμματίζοντάς την σέ εὐθετώτερο χρόνο, ὥστε νά μήν πέσει στήν σχεδιαζομένη ἕτοιμη παγίδα καί δοθεῖ ἡ ἑσφαλμένη καί μή ἰσχύουσα ἐντύπωση ὅτι ἐπισήμως σύσσωμο τό Ἅγιον Ὄρος ἀναγνωρίζει καί ἔχει ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τόν ἀχειροτόνητο, σχισματοαιρετικό, ἀκοινώνητο καί οὐνίτη ψευδομητροπολίτη Κιέβου Ἐπιφάνιο.
Ε) Καλοῦμε τόν Ὀρθόδοξο πιστό λαό καί τόν εὐσεβῆ Κλῆρο τῆς Καβάλας, τῆς Θάσου καί τῆς Κομοτονῆς νά μήν ἔχουν καμμία ἀπολύτως συμμετοχή στά ὡς ἄνω δρώμενα καί νά ἀπομακρυνθοῦν πάραυτα καί ἅπαξ διά παντός, ὅπως ἐπιτάσσει ἡ δισχιλιετής πρακτική ἐκκλησιαστική παράδοση, ἀπό τίς ἐκκλησιαστικές τους ἡγεσίες, παύοντας κάθε προσευχητική καί λειτουργική σχέση μαζί τους, και
ΣΤ) Παρακαλοῦμε ἱκετευτικῶς τήν Κυρία καί Δέσποινα, Ἔφορο καί Προστάτρια τοῦ Ἁγίου Ὄρους, στό Περιβόλι τῆς ὁποίας ἐγκαταβιώνουμε καί ἀσκούμεθα, νά ματαιώσει τά ὡς ἄνω σχέδια καὶ νὰ ἀποτρέψει ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος τὴν ἔξοδο τῆς Ἱερᾶς καὶ Ἐφέστιας Εἰκόνας της «Ἄξιον Ἐστὶ» ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος πρὸς ἐξυπηρέτηση ἀλλοτρίων σκοπῶν.
Σέ ἀντίθετη περίπτωση, ἄν δέν συνέλθουμε, ἀνανήψουμε καί μετανοήσουμε, ἄς μήν περιμένουμε νά μᾶς διαφυλάξει ὁ ἀγαθός καί φιλάνθρωπος Θεός μας καί ἡ Κυρία Θεοτόκος «ἀπὸ ὀργῆς, λοιμοῦ, λιμοῦ, σεισμοῦ, καταποντισμοῦ, πυρός, μαχαίρας, ἐπιδρομῆς ἀλλοφύλων, ἐμφυλίου πολέμου, καὶ αἰφνιδίου θανάτου», οὔτε νά γίνει ἵλεως, εὐμενής καὶ εὐδιάλλακτος, οὔτε νά ἀποστρέψει καί νά διασκεδάσει κάθε ὀργὴ καὶ νόσο, που κινεῖται ἐναντίον μας, οὔτε νά μᾶς ῥῦσει ἀπό τήν ἐπικείμενη δίκαιη ἀπειλή Του, ἀλλά οὔτε καὶ νά μᾶς ἐλεήσει.10.
Ἄς μετανοήσουμε λοιπόν συνετιζόμενοι ἀπὸ τίς θεομηνίες ποὺ ξέσπασαν σὲ ὅλη τὴν ἐπικράτεια τῆς Ἑλλάδος.
Μέ σεβασμό,
ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα