Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑισθητά ακριβότερος από σήμερα ο σερβιριζόμενος καφές - Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Αισθητά ακριβότερος από σήμερα ο σερβιριζόμενος καφές – Πως διαμορφώνονται οι τιμές

- Advertisement -

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως κακάο, τσάι και χυμούς.

Συγκεκριμένα ο φόρος στα παραπάνω ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι, δηλαδή για take away και delivery. Επισημένεται ότι στον χαμηλό συντελεστή με 13% παραμένουν και τα κόμιστρα των ταξί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται. Όπως τονίζεται στη δημόσια τηλεόραση, η διεθνής τιμή του καφέ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανοδικό «ράλι». Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει αν θα «περάσει» στη λιανική τιμή την επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) ή θα την απορροφήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ, ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα. Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ από σήμερα θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Αναλυτικότερα οι αυξήσεις στον καφέ από σήμερα σύμφωνα με το MegaQ έχουν ως εξής:

  • Ελληνικός: από 2,10€, στα 2,40€ (+0,30€)
  • Freddo espresso: από 3,50€, στα 3,90€ (+0,40€)
  • Freddo cappuccino: από 4€, στα 4,30€ (+0,30€)
  • Τσάι : από 3,80€, στα 4,20€ (+0,40€)

Πηγή:reader.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα