Πως από τις μεγάλες δόξες ήρθε το τέλος.
Η Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ΑΓΝΟ ξεκίνησε τις δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Βόρεια Ελλάδα.
Επιμέλεια: Κωστής Ουζούνογλου
ΤΟ 1955 στο παλιό εργοστάσιο της Αγνό στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης έγινε η πρώτη εμφιάλωση παστεριωμένου γάλακτος. Τότε δεν υπήρχε ούτε Δέλτα ούτε Φάγε. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1950, είχε δημιουργηθεί η Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Από τότε όμως «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι». Η «έκρηξη» στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος έφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη δεκαετία του 1990 μια σειρά τοπικές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, καταχρεωμένες και λεηλατημένες ουσιαστικά, έκλεισαν.
Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στην Ηλιούπολη ήταν τόσο γνωστό που που χρησιμοποιούσαν πολλοί Ηλιουπολίτες για να εξηγήσουν σε κάποιον τρίτο τον τόπο κατοικίας τους.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η Αγνό επιχειρεί το «μεγάλο άλμα» που λίγο έλειψε να καταλήξει «άλμα στο κενό». Αρχισε να ανεγείρεται το νέο σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο αποδείχθηκε η «μαύρη τρύπα» της συνεταιριστικής επιχείρησης, αφού ο προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 13 δισ. δραχμές και ακόμη δεν έχει γίνει, τυπικά τουλάχιστον, η επίσημη παραλαβή, αν και ορισμένα τμήματα του εργοστασίου ήδη λειτουργούν.
Το γάλα, ο Γκάλης και οι μεγάλες δόξες
Στη χρυσή της εποχή, η γαλακτοβιομηχανία διαφήμισε το προϊόν της με τη συμμετοχή, του Θεού του ελληνικού μπάσκετ, με το πανάκριβο για την εποχή του σποτ, να γράφει ιστορία.
Υπό τους ήχους του Final Countdown, ο Νίκος Γκάλης μετέτρεψε το ΑΓΝΟ, στο αγαπημένο γάλα όλων των Ελλήνων. Στο διαφημιστικό, ο Γκάλης, έπινε γάλα ενώ έπαιζε τάβλι , έτρεχε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και φυσικά αφού στριφογύριζε τη μπάλα στο δάχτυλό του, την έστελνε στο καλάθι με κεφαλιά!
«Ναι ΑΓΝΟ, γιατί προσέχω τη διατροφή μου», έλεγε ο πάντα λακωνικός Νίκος Γκάλης. Μπορεί το σενάριο να μην ήταν πλούσιο, ωστόσο και μόνο η παρουσία του ήταν αρκετή.
Το σποτ έμεινε στην ιστορία και μέσω αυτού, η γαλακτοβιομηχανία είχε βάλει τρίποντο στις πωλήσεις.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 γνώρισε μεγάλες δόξες. Ενα υπερσύγχρονο εργοστάσιο το οποίο διέθετε στις εγκαταστάσεις του μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας προμήθευε την αγορά με γάλα 100% ελληνικό σε συσκευασία Tetratop της Tetrapak, ώστε να προστατεύει το γάλα και την υψηλή διατροφική αξία των συστατικών του με τον πιο ασφαλή τρόπο και να διατηρεί αναλλοίωτη την φρεσκάδα του.
Το τέλος εποχής της ΑΓΝΟ
«Τον Ιούνιο του 2003 η ΚΟΛΙΟΣ εξαγόρασε την ΑΓΝΟ Α.Ε. απαλλαγμένη χρεών. Η οικονομική της κατάσταση ήταν καλή (απουσία χρεών, αναγνωρισιμότητα του Σήματος και υποστήριξη εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού).
Στην πορεία των ετών υπό τη Διοίκηση της ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. η οικονομική της κατάσταση χειροτέρευσε.
Από τον Αύγουστο του 2012 η ΑΓΝΟ άρχισε να μην ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της.
Στην αίτηση που υπέβαλε για υπαγωγή στο άρθρο 99 η ΑΓΝΟ επικαλούνταν έλλειψη ρευστότητας, συνεπεία της οποία αδυνατούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης μέχρι τη συζήτηση της αίτησης στις 22/02/2013 η ΑΓΝΟ προσπαθούσε να πληρώνει επιλεκτικά ορισμένα από τα χρέη της.
Οι όποιες καταβολές έγιναν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ήταν μεθοδευμένες με αποκλειστικό σκοπό η ΑΓΝΟ να επιτύχει τη συνέχιση της λειτουργίας της και την υποστήριξη εκ μέρους των πιστωτών της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Πηγή φωτογραφιών από το παλιό εργοστάσιο στην Ηλιούπολη: FB Eftixia Plazoumiti Photography