Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΑγιωργίτικα: Η Νεάπολη γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο τιμώντας τις ρίζες...

Αγιωργίτικα: Η Νεάπολη γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο τιμώντας τις ρίζες της (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

- Advertisement -

Με τον ιδανικό για το Μικρασιατικό προφίλ της πόλης έκλεισαν τα Αγιωργίτικα στην Νεάπολη, με ένα μουσικό ταξίδι στην Καππαδοκία και της αλησμόνητες πατρίδες της ανατολής.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης ΓκούποςΣε μια εποχή που όσοι ζουν σε αστικές περιοχές μέσα στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα χαρακτηρίζονται περισσότερο ως κάτοικοι παρά ως πολίτες του τόπου τους, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, έρχεται η ενορία για να δώσει τις απαραίτητες “ενέσεις” κοινωνικής συνοχής.

Ο λόγος για τα Αγιωργίτικα, μια σειρά εκδηλώσεων που διεξήχθησαν από τις 10 μέχρι και τις 12 Μαΐου, που λαμβάνει χώρα ετήσια, έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της Αγίου Γεωργίου.

Την φετινή χρονιά μάλιστα ο εορτασμός τους έγινε μέσα σε Αναστάσιμο και πανηγυρικό κλίμα, αφού πραγματοποιήθηκε κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Μουσική, τραγούδια και χοροί, αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά αυτού του εορτασμού, στοιχεία που δεν λείπουν ποτέ από κανένα πανηγύρι, είτε παλιακό καπού στην Ελληνική επαρχία, είτε αστικό μέσα στις μεγαλουπόλεις.

Φυσικά όταν μια τέτοια γιορτή πραγματοποιείται σε μια περιοχή με προσφυγικό υπόβαθρο όπως η Νεάπολη, δεν θα μπορούσε να κλείσει με διαφορετικό τρόπο, παρά μόνο με ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην Καππαδοκία και γενικότερα στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας.

Εξάλλου του Αη Γιώργη, η Νεάπολη τιμά εκτός από την μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και την μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, ενός Νεομάρτυρα από το Νεβσεχίρ (Νεάπολη) της Καππαδοκίας, από όπου και ήρθαν στον Ελλαδικό χώρο αρκετοί από τους Νεαπολίτες.

Συγκεκριμένα αυτή έκλεισε με μια μεγάλη συναυλία με τους Dilek Koc, Κώστα Φαλκώνη και Ευδοξία Κουτσαυτάκη στο τραγούδι και τους Αστέρη Τράκα στο βιολί, τον Σάκη Ξενούδη στο κανονάκι και στο τραγούδι, την Ελισάβετ Τράκα στο λαούτου, τον Στάθη Παρασκευόπουλο στα κρουστά, τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη στο πιάνο, τον Δημήτρη Γουμπερίτση στο μπάσο και τον Μανώλη Ζαχαρίου δύο μπουζούκι και τα έγχορδα.

Παράλληλα σε αυτή τραγούδησε και ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης. Μοιραία με τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τραγούδια από τις περιοχές της Μικρασίας, άπαντες οι παρευρισκόμενοι στο αστικό αυτό πανηγύρι μπήκαν στο μεράκι και είτε από κοινού είτε κατά παρέες, στήσαν τον χορό σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο επί της πεζοδρομημένης για την γιορτή οδού Τσαλδάρη, με τους κληρικούς του ιερού ναού και τον λαό να βιώνουν από κοινού την μυσταγωγία της πανήγυρης, ακόμα και στα παρακείμενα μπαλκόνια!

Παράλληλα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο από τους μικρούς ποδοσφαιρόφιλους και το γεγονός του κλειστού για τα οχήματα κεντρικού δρόμου της Νεάπολης, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να τον μετατρέψουν σε γήπεδο ποδοσφαίρου!

Ακολούθως η εκδήλωση έκλεισε με μια Κρητική νότα με τον π. Ελευθέριο Κουτσαυτάκη και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες να τραγουδούν επιτραπέζια τραγούδια της Κρήτης, όσο τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό της βορειοδυτικής συνοικίας της Θεσσαλονίκης.

Τέλος με αφορμή και την γιορτή της μητέρας ανήμερα της 12ης Μαϊου, ο π. Ελευθέριος Κουτσαυτάκης προσέφερε από μια ανθοδέσμη στην καθεμία από τις εορτάζουσες ως μητέρες, Dilek Koc και Ευδοξία Κουτσαυτάκη, καθώς και ένα μπουκάλι τσίπουρο στον Κώστα Φαλκώνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στην συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσαν μεταξύ των παρισταμένων και αρκετοί αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα