Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΆρση μέτρων: Τι ανοίγει από Δευτέρα – Τι ισχύει για τα self...

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει από Δευτέρα – Τι ισχύει για τα self test

Προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, ανοίγοντας σταδιακά σειρά δραστηριοτήτων που επιτρέπουν την οικονομικο-κοινωνική δραστηριότητα να επιστρέψει σιγά-σιγά στην κανονικότητα.
Μετά τους θερινούς κινηματογράφους που άνοιξαν τις πόρτες τους την περασμένη Παρασκευή, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσουν ρολά κλειστοί χώροι παιγνίων και υπαίθρια θεάματα, ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανοίγουν:

Αύριο Δευτέρα 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY,
Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορoνοϊού να ξεκαθαρίζει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου, δεν αποκλείεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Self tests σε όλους τους εργαζόμενους
Εν τω μεταξύ από αύριο διευρύνεται η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης – για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής – για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Ως εκ τούτου από τη Δευτέρα 24 Μαΐου έως και το Σάββατο 29 Μαΐου θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και 1 για την επόμενη, από 31 Μαΐου) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Εμβολιασμοί – Σειρά με τις ηλικίες των 16-18
Σε παράλληλο χρόνο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με γοργού ρυθμούς. Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες των 40 – 44 ετών και σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια στις πρώτες 24 ώρες προγραμματίστηκαν περισσότερα από 100.000 ραντεβού. Σειρά φαίνεται να παίρνει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 16-18 ετών όπως προανήγγειλε ο γγ πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ηλικίες αυτές δεν θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από 1/6 η έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού
Την ίδια ώρα ανοίγει ο δρόμος για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, το οποίο πρακτικά αποτελεί απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Από την 1η Ιουνίου όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα