Τους πόρους για να χρηματοδοτήσει φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 έχει βρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την επόμενη εβδομάδα, στις τελικές συσκέψεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα “κλειδώσει” ένα νέο πακέτο στήριξης το οποίο θα έρθει να προστεθεί στις ήδη δρομολογημένες ελαφρύνσεις: το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για του χρόνου, τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
Νέες ελαφρύνσεις
Ο “λογαριασμός” των ήδη ανακοινωμένων μέτρων έχει ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τόνισε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, η προοπτική μεγαλύτερης ανάπτυξης φέτος σε σχέση με τον στόχο, θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος και θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης.
Μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ θα εξασφαλίσει επιπλέον 750 εκατ. ευρώ προς διάθεση, ποσό αρκετό για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος (έστω και κατά ένα ποσοστό) αλλά και μειώσεις στους έμμεσους φόρους προκειμένου το μέτρο να λειτουργήσει ως “αντίβαρο” των ανατιμήσεων που πλήττουν την αγορά. Δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” ώστε να επιδοτηθούν τα δάνεια των πληγέντων για ακόμη τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους ενώ λόγω δημοσιονομικού κόστους αλλά και αντιδράσεων από την πλευρά των θεσμών, θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το αν θα υπάρξει πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
Οι ανατιμήσεις
Το θέμα των ανατιμήσεων δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς το κύμα ακρίβειας που έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό (σ.σ έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στα καύσιμα και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ έρχεται κύμα μετακύλυσης του ενεργειακού κόστους από τις επιχειρήσεις και σε είδη πρώτης ανάγκης) ουσιαστικά “υπονομεύει” τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις είτε μέσω επιδομάτων είτε μέσω μειώσεων φόρων με στόχο τη στήριξη των εισοδημάτων.
Γι’ αυτό και πλέον δεν αποκλείεται οι “εκπλήξεις” που ετοιμάζονται για να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ να αφορούν και στη μείωση των έμμεσων φόρων (έστω και με πρόσκαιρο χαρακτήρα) προκειμένου να απορροφηθούν επιβαρύνσεις των νοικοκυριών.
Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στην ενέργεια και μια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης που βαραίνει τον λογαριασμό του ρεύματος, ενδεχομένως να συμπεριληφθούν στο πακέτο της ΔΕΘ.
Πηγή:thetoc.gr