Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣτρεπτόκοκκος: Ελλείψεις στις δομές υγείας καταγγέλουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης - Συγκέντρωση...

Στρεπτόκοκκος: Ελλείψεις στις δομές υγείας καταγγέλουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης – Συγκέντρωση σήμερα

- Advertisement -

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την διασπορά παιδιατρικών περιστατικών με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ιδίως στην περιοχή της Νάουσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό ενός 7χρονου παιδιού. Η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για τεράστιες ελλείψεις στις Δημόσιες δομές υγείας Η κατάσταση των παιδιατρικών δομών, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, ξεπερνάει κατά πολλού τα «όρια ασφαλείας», επισημαίνει, ενώ καλεί σε παρέμβαση σωματείων και φορέων της περιοχής, την Πέμπτη 15/6 στις 10:00 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ: 

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την διασπορά παιδιατρικών περιστατικών με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, ιδίως στην περιοχή της Νάουσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό ενός 7χρονου παιδιού.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η τεράστια σημασία ύπαρξης ενός ισχυρού, πλήρως στελεχωμένου, αποκλειστικά Δημόσιου και δωρεάν Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ιδίως η ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία παντού, που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη, εύκολη και άμεση πρόσβαση κάθε ασθενή σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, και θα επιτρέπει την αναγκαία επιδημιολογική επιτήρηση για τις μεταδοτικές νόσους, καθώς και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Παρ’ όλες τις τιτάνιες  προσπάθειες των γιατρών και των υγειονομικών που δίνουν πάνω από το 100% των δυνάμεων τους για την υγεία του λαού, όπως και στην Νάουσα έτσι και σε όλη των χώρα, αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στις Δημόσιες δομές υγείας.

Η κατάσταση των παιδιατρικών δομών, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, ξεπερνάει κατά πολλού τα «όρια ασφαλείας». Οι πρωτοβάθμιες παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας στην Θεσσαλονίκη έχουν αφεθεί εξ’ ολοκλήρου στους ιδιώτες και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Οι 15 Δομές ΠΦΥ των δήμων Θεσσαλονίκης έχουν περίπου 20 παιδίατρους που καλούνται να καλύψουν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους με περισσότερα από 160.000 παιδιά. Κάποιοι από αυτούς είναι διαθέσιμοι μόνο μία ημέρα την εβδομάδα και για λίγες ώρες αφού δεν έχουν οργανική θέση στη δομή. Επιπλέον, οι ελάχιστοι παιδίατροι παροπλίζονται αφού οι δομές δεν έχουν μικροβιολογικά και ακτινολογικά τμήματα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία για εξετάσεις.

Παρόμοια κατάσταση και στις νοσοκομειακές δομές, με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς να «μπαλώνονται» με συμβασιούχους. Στο Ιπποκράτειο οι κενές οργανικές θέσεις καλύπτονται με 13 επικουρικούς παιδίατρους. Το νέο επιστημονικό προσωπικό της χώρας έρχεται αντιμέτωπο με τεράστιο φόρτο εργασίας, με μειωμένους μισθούς και με το μαρτύριο της εργασιακής ανασφάλειας. Τεράστιο ζήτημα αποτελούν και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών με μόνο 3 ΜΕΝΝ (νεογνών) στη Θεσσαλονίκη που καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και 1 ΜΕΘ παίδων με 10 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ και οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουν προ πολλού καταγγείλει την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ. Κανείς υπεύθυνος δεν δικαιούται να λέει πως δεν ήξερε!

Αυτή η συνθήκη δεν έπεσε από το πουθενά, αλλά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ζωές μας, όπως και των παιδιών μας μπαίνουν στην ζυγαριά κόστους-οφέλους. Στην ίδια ζυγαρία που τέθηκε και το Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και για αυτό ακυρώθηκε η δωρεά στην οποία θα στηριζόταν η ανέγερσή του, καθώς κρίθηκε «ασύμφορη»!

Απαιτούμε από το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των παιδιών των παιδιών, με την πραγματική ενίσχυση όλων των δημοσίων δομών υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, καθώς και την λειτουργία του αναγκαίου αριθμού παιδιατρικών ΜΕΘ, με εξειδικευμένο προσωπικό, με κριτήριο τις ανάγκες προστασίας των παιδιών και όχι το κόστος λειτουργίας!

Καλούμε όλο το λαό να κάνει υπόθεση δική του την υπεράσπιση και ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. Σήμερα εν έτει 2023 υπάρχουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Καλούμε σε παρέμβαση σωματείων και φορέων της περιοχής, την Πέμπτη 15/6 στις 10:00 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους).

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα