Δεν υπάρχουν άδειες κλίνες ΜΕΘ για να διακομιστούν. Και οι τέσσερις ανεμβολίαστοι. Κοντά στους 50 οι ασθενείς το Σαββατοκύριακο. Στο 47,65% οι πλήρως εμβολιασμένοι στο νομό. Τα στοιχεία δείχνουν επιπέδωση του αριθμού των κρουσμάτων στο νομό.
Μπορεί να καταγράφεται τάση επιπέδωσης έως ελαφράς πτώσης των κρουσμάτων στο νομό Κιλκίς, αλλά η επιδημιολογική εικόνα έχει και άλλες πλέον επώδυνες παραμέτρους, τις νοσηλείες ασθενών και δυστυχώς τους θανάτους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr από την περασμένη Παρασκευή διασωληνώθηκε ασθενής της μονάδας covid, και καθημερινά μέχρι και τη Δευτέρα συνεχίστηκε η διασωλήνωση άλλων τριών ασθενών στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Ωστόσο άδειες κλίνες σε ΜΕΘ δεν υπάρχουν και οι τέσσερις διασωληνωμένοι παραμένουν σε μονάδα ανάνηψης που δημιουργήθηκε στη μονάδα covid η οποία στεγάζεται στην Τρίτη Πτέρυγα. Περιττό να υπομνηστεί ότι και οι τέσσερις διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι.
Το Νοσοκομείο και συγκεκριμένα η μονάδα covid λειτουργεί πλέον σε συνθήκες πολέμου. Ως απόρροια και του γενικότερου κορεσμού όλων των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα του υπερκάλυψης όλων των κλινών ΜΕΘ με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ να υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Το Σαββατοκύριακο η προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ήταν αθρόα και συνακόλουθα πολλές και οι εισαγωγές. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε τους 47 ενώ, ως είθισται, το μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκαν εξιτήρια, 14 εν προκειμένω, για να ελαφρυνθεί κάπως η λειτουργία των δυο μονάδων covid (σε Τρίτη Πτέρυγα και Ορθοπαιδική) με 33 πλέον ασθενείς.
Με ελαφρά μείωση αλλά σε υψηλά πάντα επίπεδα τα κρούσματα
Περαιτέρω μείωση, έστω οριακή, των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε για δεύτερη εβδομάδα στο ν. Κιλκίς από 15 έως 21 Νοεμβρίου. Η πτωτική τάση που ξεκίνησε από τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου (9-14) με το εμφατικό ποσοστό του 12%, συνεχίστηκε.
Στο διάστημα 15-21 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 524 κρούσματα, έναντι 540 της εβδομάδας 9-14 Νοεμβρίου. Αν οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν, για το νομό πάντα, την επιπέδωση της καμπύλης της πανδημίας θα αποδειχθεί στην τρέχουσα και προσεχή εβδομάδα. Πάντως η τρέχουσα δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις μετά τα 95 κρούσματα της Δευτέρας.
Ο Νοέμβριος αποτελεί το μήνα όξυνσης της πανδημίας καθώς τα κρούσματα στις πρώτες τρεις εβδομάδες του (1.677) ξεπέρασαν κατά πολύ τα συνολικά κρούσματα (1350) του Οκτωβρίου ενώ είναι ήδη υπερδιπλάσια και του Σεπτεμβρίου (746)
Και πανελληνίως καταγράφεται κόπωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων και μια οιονεί επιπέδωση. Την παρελθούσα εβδομάδα καταγράφηκαν 46.982 κρούσματα έναντι 46.739 της αμέσως προηγούμενης, αύξηση μισής μονάδας δηλαδή. Οι ελπίδες όλων είναι η τάση αυτή να επιβεβαιωθεί και στην τρέχουσα εβδομάδα.
Εμβολιασμοί
Η αυξητική τάση στους εμβολιασμούς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνεχίστηκε και ήδη στους μεν πρώτες δόσεις προσέρχονται περί τους 150-160 πολίτες κατά μέσο όρο, ενώ ακόμα υψηλότερη προσέλευση (υπερδιπλάσια) καταγράφεται στην τρίτη (αναμνηστική) δόση.
Επειδή όμως δημοσιοποιούνται, ακόμα και από κρατικούς φορείς, διάφορα στοιχεία περί ποσοστών εμβολιασμού, ιδού τα πραγματικά ποσοστά εμβολιασμένων στο ν. Κιλκίς, με στοιχεία της Κυριακής 21 Νοεμβρίου. (ο πραγματικός πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2011 είναι 80.400 κάτοικοι. Επ’ αυτού και μόνον επ’ αυτού υπολογίζεται το ποσοστό)
Μια τουλάχιστον δόση έκαναν 41.402 κάτοικοι του Κιλκίς, ποσοστό 51,5%
Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 38.314 κάτοικοι του Κιλκίς, ποσοστό 47,65%
Την Τρίτη δόση έκαναν ήδη 7.618 κάτοικοι, ποσοστό 9,475%.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα των εμβολιασμένων στο νομό. Επομένως αναφορές για 45% εμβολιασμένους στο ν. Κιλκίς όπως κυκλοφόρησαν από εφημερίδες και ΕΟΔΥ προφανέστατα και εδράζονται σε στοιχεία εμβολιασμών τουλάχιστον προ δυο εβδομάδων.
Πηγή: eidisis.gr