Αρχική seleo Θέμα Σαρηγιάννης: “Καμπανάκι” για τη Θεσσαλονίκη - Η διασπορά ξεπέρασε το επίπεδο του...

Σαρηγιάννης: “Καμπανάκι” για τη Θεσσαλονίκη – Η διασπορά ξεπέρασε το επίπεδο του 3ου κύματος

Η αυξητική πορεία επιταχύνεται (Rt = 1,14) και στη Θεσσαλονίκη η διασπορά ξεπέρασε το επίπεδο του 3ου κύματος (της άνοιξης). Στις περιοχές της χώρας όπου όχι μόνο η διασπορά είναι μεγάλη, αλλά και η ταχύτητα μεταβολής είναι πιο σημαντική, απαιτείται λήψη μέτρων με εντατικοποίηση ελέγχων (να γίνουν υποχρεωτικά τα self test για όλους τους εργαζόμενους εμβολιασμένους και μη), καθαρισμό αέρα σε εσωτερικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ή με μεγάλη πιθανότητα συγχρωτισμού και εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Αυτά πρέπει να γίνουν στοχευμένα και άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ακολουθεί η ανάλυση του  καθηγητή,  Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδα του, η οποία δημοσιεύθηκε στο enikos.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Τρίτης ανέρχεται στα 3.739 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 2.647. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 3.409 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 2.642 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 376.384 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,2 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές. Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (29) που καταγράφηκε είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τη Δευτέρα (43). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 33,3 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με προχθές (356 από 347). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ η εκτίμησή μας για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

Σαρηγιάννης

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4.

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 574 κρούσματα (453 κρούσματα προχθές), όπως και στην Αττική με 701 κρούσματα (541 κρούσματα προχθές). Η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 19% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 22% περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζονται στο Σχήμα 6.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται ανοδική πορεία (Σχήμα 7), ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (39 έναντι 14), και δυστυχώς επαληθεύεται η πρόβλεψη μας για δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο, που στην πορεία θα συντελέσει σε ανάλογη αύξηση στο ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στην ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ για αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 270 κρούσματα, και συνεχίζει η ανοδική πορεία (Σχήμα 9), όπως και στη Μαγνησία με 141 κρούσματα (Σχήμα 10). Στην Καρδίτσα όπου εντοπίστηκαν 23 κρούσματα (Σχήμα 11), η πορεία της πανδημίας ενώ βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, παρατηρείται ανοδική διακύμανση, και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 42 κρούσματα, έχει εδραιωθεί ξανά ανοδική τάση (Σχήμα 12).

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 106 κρούσματα (Σχήμα 13), και πλέον έχει διαμορφωθεί ξανά ανοδική τάση, οπότε και συνεχίζει να παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 8 κρούσματα και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση αν και συνεχίζει να παραμένει υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 15). Μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα (Σχήμα 16) και παρατηρείται αναστροφή της πτωτικής πορείας, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 44 κρούσματα, παραμένει πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και συνεχίζει η έντονη ανοδική τάση (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 90 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και που βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία. Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 15 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας αλλά πλέον έχει περιέλθει σε ήπια αυξητική τροχιά (Σχήμα 18). Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 27 κρούσματα (Σχήμα 19), και παρατηρείται πάλι ανοδική διακύμανση που τη έχει επαναφέρει στο όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή.

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 49 κρούσματα παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (52 κρούσματα) (Σχήμα 20), και ενώ πλησίαζε στο να βρεθεί υπό του ορίου της περιοχής ανησυχίας, η αποκλιμάκωση έχει αναστραφεί προ ημερών και διαμορφώνεται ξανά ανοδική τάση. Στην Εύβοια, με 54 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (Σχήμα 21), και η πιο πρόσφατη ανοδική πορεία (που τώρα είναι σε σταθεροποίηση) την έχει επαναφέρει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Σταθερό αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα (Σχήμα 22), είναι σε ήπια άνοδο, και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 6 νέα κρούσματα, υπάρχει ανοδική διακύμανση, αλλά ακόμα παραμένει κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 23).

Μεγαλύτερος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 59 κρούσματα, συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, και η πορεία παρουσιάζει συνεχείς διακυμάνσεις (Σχήμα 24). Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 4 νέα κρούσματα, και η πιο πρόσφατη ανοδική διακύμανση την έχει φέρει ξανά πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 25).

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αναφορικά με τις περιοχές της Ηπείρου, μειωμένος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 37 κρούσματα (Σχήμα 26), αλλά συνεχίζει η ανοδική πορεία. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) όπου εντοπίστηκαν 2 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με προχθές, και έχει περιέλθει σε σταθεροποίηση, και συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Άρτα όπου εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 28). Στην Πρέβεζα, εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα, παρόλο που η περιοχή βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, διαμορφώνεται ανοδική τάση (Σχήμα 29).

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στα Γρεβενά με 15 κρούσματα (Σχήμα 38), στο Κιλκίς με 65 κρούσματα (Σχήμα 35), στην Πέλλα με 119 κρούσματα (Σχήμα 31) και στην Ημαθία με 172 κρούσματα (Σχήμα 30). Αντίθετα, μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στις Σέρρες με 86 κρούσματα (Σχήμα 39), στη Χαλκιδική με 42 κρούσματα (Σχήμα 41), στη Φλώρινα με 16 κρούσματα (Σχήμα 33), στην Καστοριά με 24 κρούσματα (Σχήμα 40) και στην Πιερία με 128 κρούσματα (Σχήμα 37). Ανησυχία υπάρχει για τις Σέρρες, την Ημαθία, τα Γρεβενά, και σε μικρότερο βαθμό για την Πέλλα, το Κιλκίς, τη Δράμα, την Πιερία και τη Φλώρινα.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 71 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, βρίσκεται εδώ και μέρες πάνω από το όριο ανησυχίας και η ανοδική πορεία συνεχίζει. Στην Ξάνθη, στην οποία εντοπίστηκαν 109 κρούσματα (Σχήμα 33) παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, και εδραίωση νέας ανοδικής τάσης. Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 85 κρούσματα (Σχήμα 44), και συνεχίζει η ανοδική πορεία.

Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα παρατηρείται αυξημένος αριθμός σε σχέση με προχθές. Το ανοδικό κύμα που είχε διαμορφωθεί, έχει πλέον αποκλιμακωθεί, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, έχοντας κατέλθει στο όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 45), αν και εδώ και μέρες έχει διαμορφωθεί σταθεροποιητική πορεία. Στα Χανιά με 15 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και υπάρχει σταθεροποίηση (έως ήπια ανοδική τάση), έχοντας κατέλθει στο όριο αποχαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας. Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 22 κρούσματα, και διαμορφώνεται ανοδική διακύμανση, που το επαναφέρει στο όριο χαρακτηρισμού ως περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 47). Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, καθώς εντοπίστηκαν 7 κρούσματα (Σχήμα 48), είναι σε σταθεροποίηση, και βρίσκεται μόλις υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 9 νέα κρούσματα (Σχήμα 49) και πλέον βρίσκεται ξανά στο όριο της περιοχής ανησυχίας, λόγω της ανοδικής πορείας που παρατηρείται. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 25 κρούσματα (Σχήμα 50) και παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές, συνεχίζει η πορεία αποκλιμάκωσης και σημαντική επιβράδυνση και συνεχίζει να παραμένει άνω του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας. Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα, παρατηρείται αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης, και πλέον έφθασε ξανά στο όριο της περιοχής ανησυχίας (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα, ενώ είχε διαμορφωθεί παροδική ανοδική διακύμανση, πέρασε ξανά σε πτωτική πορεία, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 6 κρούσματα και έχει διαμορφωθεί ξανά ανοδική πορεία (Σχήμα 53). Στην Πάρο εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα (Σχήμα 54) και η συνολική πορεία αποκλιμάκωσης παρουσίασε αναστροφή, οπότε και πέρασε ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, έστω και οριακά. Στην Μύκονο εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα (Σχήμα 55), και συνεχίζει η πτωτική πορεία, ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα και παρατηρείται μικρής διάρκειας αναστροφή της πτωτικής πορείας (Σχήμα 56). Στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 31 κρούσματα (Σχήμα 57), η έντονα ανοδική πορεία ενώ είχε περάσει σε ισχυρή αποκλιμάκωση, διανύει μια ήπια ανοδική διακύμανση.

Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

 

Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο 

Συμπεράσματα: Με βάση τα αποτελέσματα, της Τρίτης σε σχέση με τη Δευτέρα έχουμε μείωση του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και σημαντική αύξηση των θανάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,7% (η ημερήσια τιμή  είναι 1,0 %) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε στο 1,14 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος ξεπέρασε τα 2600 (2647). Γενικά την τελευταία εβδομάδα η ήπια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) φαίνεται να μεταβαίνει σε λίγο εντονότερο ρυθμό ανόδου, τον οποίο αναμέναμε μετά τα μέσα Οκτώβρη. Εφιστούμε την προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self-test, ο οποίος έχει μειωθεί σε περίπου 300.000 από 400.00 ημερησίως που ήταν μέχρι και πριν 2 εβδομάδες (μέσος όρος 7 ημερών), ενώ με βάση το υπάρχον τείχος ανοσίας (φυσικό και επίκτητο μέσω εμβολιασμών), έχει υπολογιστεί ότι αύξηση τους στις 600.000 θα συντελέσει σε διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα στους επόμενους μήνες. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο, όπου περιφέρειες που είχαν περιέλθει σε αποκλιμάκωση, να επανέρχονται σε ανοδική τάση, ακολουθώντας την ανοδική πορεία της όμορης περιφέρειας που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά, με εμφανές παράδειγμα τη Λάρισα και τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα. Με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επομένων ημερών και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με έλεγχο είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid-test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους 6 μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των όμορων περιφερειών. Επίσης σε περιοχές όπως οι τρεις παραπάνω και η Δράμα, η Ημαθία και η Ξάνθη που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα θα ήταν καλό να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95 ή διπλή μάσκα) παντού.

Σχήμα 58. Συγκριτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής εικόνας της σημερινής Τρίτης (19/10/2021) σε σχέση με την προηγούμενη (12/10/2021)

Η επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη, παρουσιάζεται στα συγκριτικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνονται στο Σχήμα 58.

Όσον αφορά επιμέρους περιοχές, παραμένουν ακόμα πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας, η Αττική, η Θεσσαλονίκη η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αχαΐα, η Αργολίδα, η Μεσσηνία, η Ευρυτανία, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Φθιώτιδα,  τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Ημαθία, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, τα Γρεβενά, η Δράμα, οι Σέρρες, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Ροδόπη, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, και η Ρόδος. Η συγκεντρωτική εικόνα των επιμέρους περιοχών παρουσιάζεται στο Σχήμα 59.

Σχήμα 59. Συγκεντρωτική εικόνα των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Η αποτύπωση των τάσεων στις επιμέρους περιοχές, παρουσιάζεται στο Σχήμα 60, όπου παρουσιάζεται ο ρυθμός μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών. Θετικές τιμές του ρυθμού μεταβολής υποδηλώνουν άνοδο, ενώ αρνητικές τιμές υποδηλώνουν πτωτική πορεία. Το σχήμα αυτό είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, γιατί οι τιμές που παρουσιάζονται είναι κανονικοποιημένες ως προς τον πληθυσμό, και η σύγκριση των τάσεων ανάμεσα στις επιμέρους περιοχές είναι άμεση.

Σχήμα 60. Συγκεντρωτική εικόνα του ρυθμού μεταβολής των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) των επιμέρους περιοχών

Με βάση το σχήμα, φαίνεται ότι την πιο έντονη ανοδική τάση την έχει η Ημαθία, ακολουθούμενη από την Πιερία.  Όσον αφορά άλλες περιοχές στην ηπειρωτική και Βόρειο Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχουν οι Σέρρες, η Πέλλα, η Ξάνθη, ακολουθούμενες από το Κιλκίς και τη Ροδόπη. Στην Πελοπόννησο, έντονη ανοδική τάση έχει η Αρκαδία, και λίγο πιο ήπια η Μεσσηνία, ενώ προβληματίζει η αναστροφή της αποκλιμάκωσης και η διαμορφούμενη ανοδική τάση στην Αχαΐα, όπως και της Αιτωλοακαρνανίας (και λιγότερο της Εύβοιας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας) στη Στερεά Ελλάδα. Στην Θεσσαλία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα διασποράς και με έντονα ανοδική τάση η Λάρισα και η Μαγνησία, ενώ επίσης και τα Τρίκαλα έχουν επανέλθει σε πολύ ισχυρή ανοδική τροχιά. Από τα νησιά, προβληματίζει η ανοδική τάση στη Ζάκυνθο. Σε αυτές τις περιοχές (και ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν έντονη ανοδική πορεία) συνιστούμε κινητοποίηση κλιμακίων του ΕΟΔΥ για αυξημένους ελέγχους με rapid test και καλή ιχνηλάτηση επαφών των θετικών περιπτώσεων και λήψη ή επιμήκυνση της ισχύος περιοριστικών της διασποράς μέτρων. Προσοχή χρειάζεται ξανά στην Αττική, αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

- Advertisement -

Must Read