Την εκτίμηση ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας εξέφρασε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εδώ και δυο μέρες είναι επίσημο αυτό, ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε και θα βαδίσουμε καλύτερα μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουμε γυρίσει σελίδα στην πανδημία εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα τόνισε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε κυρίως να αντιμετωπίσουμε την Όμικρον. Θεωρώ ότι θα βρεθούμε σε πολύ καλή πορεία, στο βαθμό όμως που δε θα ρίξουμε τις άμυνες. Το αργότερα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα είμαστε σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και μετά τον Φεβρουάριο θα έχουμε μια ενδημική κατάσταση. Εάν εμφανιστεί άλλη παραλλαγή θα είναι μια νέα σελίδα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «για να είμαστε καλύτερα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στα παιδιά» . «Θα είναι λάθος να δούμε να πέφτουν τα κρούσματα και να εφησυχάζουμε. Για να μην υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, πρέπει να εμβολιαστούμε. Έχουμε τρέξει το σενάριο ότι ξαφνικά σταματάμε τον εμβολιασμό.Εάν γίνει αυτό θα έχουμε επανάκαμψη της Όμικρον. Χρειάζεται η τρίτη δόση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία, εκτίμησε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα αρχίσει να μειώνεται, προσθέτοντας ότι οι νοσηλείες σε απλές κλίνες έχουν αρχίσει πολύ λίγο να αποσυμπιέζονται. Στις ΜΕΘ -όπως είπε- είμαστε περίπου στην κορύφωση και σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν οι νοσηλείες σε αυτές, ενώ για τον εβδομαδιαίο μέσο όρο των θανάτων προέβλεψε ότι θα αρχίσει να πέφτει στις 19-20 Ιανουαρίου.
Τέλος, σημείωσε ότι οι ηλικίες από 18 έως 39 ετών, ίσως να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να μην το γνωρίζουν και απηύθυνε έκκληση να προσέχουν ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να αποφεύγουν τη συναστροφή μαζί τους τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν.