Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΣαρηγιάννης για lockdown: Γιατί έπεσαν έξω τα μέτρα

Σαρηγιάννης για lockdown: Γιατί έπεσαν έξω τα μέτρα

.

Για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε ισχύ, αλλά και για τις ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, μίλησε στο Newpost ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα νούμερα των τελευταίων ημερών, δεν τον εντυπωσίασαν, καθώς συνάδουν με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει. Μάλιστα πρόσθεσε ότι στις 16 Μαρτίου δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα, ενώ είπε ότι δύσκολα θα προχωρήσουμε σε κάποια άρση των μέτρων και τις 29 του ίδιου μήνα.

Ο ίδιος αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές, τόνισε ότι «επειδή είμαστε όλοι σε μία φάση που είμαστε κουρασμένοι, υπάρχει το θέμα με ποιες βάσεις θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε» επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά ότι θεωρεί δύσκολο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα στις 29 Μαρτίου.

«Το σημαντικό είναι ότι όταν ανοίξουμε, είτε αυτό είναι 29 είτε 25 Μαρτίου, πρέπει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι με δεδομένο τη διασπορά και τη μεταδοτικότητα, η ασφάλεια έχει να κάνει με τα περισσότερα τεστ, τον εμβολιασμό ατόμων που εργάζονται και απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους όπως είναι τα μέσα μεταφοράς. «Υπάρχουν δράσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή αρχίζουν να κινούνται, αλλά πρέπει να γίνουν», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν οι επαγγελματίες που μετακινούνται καθημερινά. Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα τους διανομείς που συνήθως είναι νεαρής ηλικίας λέγοντας ότι εάν κάποιος από αυτούς κολλήσει κορωνοϊό, πιθανότατα να τον περάσει συμπωματικά «αλλά γιατί φέρνοντας πίτσα να μεταφέρει τον ιό».

«Αυτό πρέπει να το δούμε με πραγματικά ευφυή μέτρα με την έννοια ότι πρέπει να χτυπήσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά. Αυτό γίνεται στο λεωφορείο που είναι ο ένας πάνω στον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο χώρο εργασίας τους.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι λογικό για λόγους προστασίας να εμβολιάσουμε τους ευπαθείς, μπορούμε να δούμε όμως μήπως εμβόλιμα μπορούμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και συγκεκριμένους επαγγελματίες έτσι ώστε να διευκολύνουμε ένα άνοιγμα».

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι το lockdown για να λειτουργήσει θα πρέπει εφαρμοστεί σοβαρά με τηλεργασία και χωρίς να βγαίνουμε από σπίτι. Μάλιστα ανέφερε ότι επειδή δεν λειτουργεί αυτό, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να λειτουργήσει η κοινωνία.

Για την αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε τον Ιανουάριο με το λιανεμπόριο είπε ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο οι άνθρωποι που πήγαιναν να ψωνίσουν, ούτε οι ουρές. Ήταν το γεγονός ότι όλοι αυτοί που έκαναν ουρά στην Ερμού ή στην Τσιμισκή, έπρεπε με κάποιο τρόπο να φτάσουν εκεί και ο τρόπος ήταν τα λεωφορεία και τα μετρό».

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα