Αρχική seleo Θέμα Προς επαναφορά οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Προς επαναφορά οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να ανακοινώσει  η κυβέρνηση, την ώρα που ο κορωνοϊός καλπάζει.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, δεν στάθηκε μόνο στο ότι το 97% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και στο ότι η μετάλλαξη Δέλτα «επιβάλει» να επιστρέψουν οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους. Και μάλιστα ίσως χρειαστεί να είναι ή διπλές ή υψηλής προστασίας.

«Εάν το πανδημικό κύμα δεν σπάσει και μεταφερθεί στα αστικά κέντρα δεν αποκλείεται τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό να επιστρέψει η μάσκα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τα πρωτόκολλα, τι είδους μάσκα να φοράμε. Παραδείγματος χάριν, η πρόταση είναι να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα γιατί το στέλεχος Δέλτα είναι ικανότερο να μεταδοθεί σε λιγότερο χρόνο και σε μικρότερη ποσότητα» σημείωσε.

«Μας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τα κρούσματα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Να τηρήσουμε όποια μέτρα μπορούμε ώστε να μη ξεφύγει η πανδημική κρίση» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης.

Και για άλλη μια φορά στάθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού. «Βρισκόμαστε στο 1/3 της αιχμής των νοσηλειών του περασμένου κύματος. Γι’ αυτό ευθύνεται ο εμβολιασμός αλλά και ότι νοσούν νέα άτομα τα οποία δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα ώστε να μπαίνουν στο νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι σε μεγάλο ποσοστό.

Άνω των 50 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη είναι αξιοσέβαστη, αν και όχι επιθυμητή. Περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια κόσμος σε αυτή τη κατηγορία είναι ευάλωτος, ανεμβολίαστος και μπορεί να δώσει νούμερα που θα πιέσουν το υγειονομικό σύστημα».

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Από το 95% στις μικρότερες ηλικίες μέχρι το 85% στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Το 97% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Για αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Το εμβόλια μας προστατεύει πάνω από 95% από τη νοσηλεία και τη διασωλήνωση».

Σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας είπε: «Είναι πολύ δύσκολο να πάμε στο 85%. Εγώ θα είμαι πολύ ικανοποιημένος με ένα 75%».

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων με αφορμή και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Για να έχουμε μια ομαλή εκπαιδευτική χρονιά και να μην κλείσουν εκπαιδευτικές μονάδες είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Τα εμβόλια είναι ασφαλή» είπε.

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

Must Read

- Advertisement -S-