Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠροκλητικός ο Τούρκος Υφ.Εξωτερικών - Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζήτησε τζαμί στη...

Προκλητικός ο Τούρκος Υφ.Εξωτερικών – Κατηγόρησε την Ελλάδα και ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη

.

Το δάχτυλο κατά της Ελλάδας κούνησε προκλητικά ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στη διάρκεια επιλεκτικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Ξάνθη, πρώτο σταθμό της διήμερης ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη. Ο Κιράν, αρμόδιος για θέματα τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, βρίσκεται στη χώρα μας, με εντολή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζει να «εργαλειοποιεί» τη μουσουλμανική μειονότητα στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών σχεδιασμών του.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, για την οποία έλαβαν πρόσκληση μονάχα οι ανταποκριτές του τουρκικού εθνικού δικτύου TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των μειονοτικών ΜΜΕ της Θράκης.

Κανένα ελληνικό μέσο δεν επετράπη να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου αξιωματούχου, που σύμφωνα με την εφημερίδα της Κομοτηνής «Φωνή της Ροδόπης» ολοκληρώθηκε σε μόλις δέκα λεπτά της ώρας και θύμιζε περισσότερο «διάγγελμα, παρά συνέντευξη Τύπου».

Αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα, δήλωσε πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’ και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Αποκορύφωμα του προκλητικού θράσους του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, ήταν ο ισχυρισμός πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο.

Νωρίτερα ο Τούρκος αξιωματούχος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετε και τουρκόφρονες παράγοντες της μειονότητας, παρουσία του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου.

Στα θέματα που του τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών μειονοτικών τουρκοφρόνων που βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

Το απόγευμα ο Κιράν συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του και στο οποίο έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Κατά την παραμονή του στην Κομοτηνή ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε και την υπερσύγχρονη μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού, στο χωριό Δύμη Ροδόπης, του γνωστού επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ.

Θέλει τζαμί στην Θεσσαλονίκη

Οι προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κατά την παράνομή του στην πόλη, επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το Γενί Τζαμί, ενώ ξεναγήθηκε αξιοθέατα της Άνω Πόλης. Ο ίδιος είχε επαφές και με μειονοτικούς που ζουν στην Θεσσαλονίκη.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Κιράν εμφανίστηκε προκλητικός καθώς έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται εκ μέρους της Ελλάδας στη μειονότητα. «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της «Τουρκικής» Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα αποκλειστικά σε τουρκικά και μειονοτικά ΜΜΕ στην Κομοτηνή. Ο ίδιος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Απάντηση ελληνικού υπ. Εξωτερικών

Απάντηση στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με τη μειονότητα της Θράκης, έδωσαν πηγές της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα μ’ αυτές, η Ελλάδα -σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο- εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών στην Θράκη, μεσούσης της πανδημίας του Covid-19, εκτιμάται πως γίνεται καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους της κυβέρνησης Ερντογάν, θέλοντας να αποδείξει πως το ενδιαφέρον της για τους «ομογενείς» στην Ξάνθη και στην Ροδόπη, είναι αμείωτο και αυξημένο.

Παράλληλα η τουρκική πλευρά επιχειρεί να πάρει τη ρεβάνς για την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, αυτή τη φορά εντός ελληνικής «έδρας».

Οι συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του Covid-19, δεν επέτρεψαν μαζική προσέλευση μειονοτικών -κατά την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη- όπως συνέβαινε με ανάλογες επισκέψεις στο παρελθόν, που συνήθως εξελίσσονταν σ… τουρκοφιέστες.

Σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος αξιωματούχος θα επισκεφθεί την πόλη της Ξάνθης και στη συνέχεια το Διδυμότειχο, όπου θα ενημερωθεί για τις εργασίες αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζήτ, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του 2017. Η επίσκεψη στο τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται συμβολική κίνηση που στόχο έχει να παρουσιάσει το αμείωτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη διάσωση και ανάδειξη τςη οθωμανικής κληρονομιάς στη χώρα μας. Μετά το Διδυμότειχο ο Κιράν και η συνοδεία του θα επιστρέψουν οδικώς στην Τουρκία, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων.

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα