Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠροβληματισμός για τα σχολεία – Σύσκεψη των ειδικών

Προβληματισμός για τα σχολεία – Σύσκεψη των ειδικών

.

Με κατ’ αρχήν ειλημμένη, όχι όμως και δεδομένη, την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας την 1η Φεβρουαρίου, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ανοδική τάση των κρουσμάτων, οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συσκέπτονται σήμερα για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ενόψει της τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής την Παρασκευή, όπου θα διαμορφωθούν οι τελικές εισηγήσεις και εν τέλει οι κυβερνητικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της ειδικής Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως “είναι προτεραιότητα να ξεκινήσει η εκπαίδευση διότι έχει μείνει πολύ πίσω, αλλά πριν από αυτή η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία” και πως απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα “μετακινήσουν” περιοχές στο “κόκκινο”. Επομένως αυτό που θα γίνει την Πέμπτη είναι να αποφασιστεί εάν και ποια περιοχή πρέπει να “κοκκινίσει”, και μετά παίρνει τη σκυτάλη η Επιτροπή της Παρασκευής που αποφασίζει για τα επόμενα μέτρα. “Σε περίπτωση που μπει κάποια περιοχή σε “κόκκινο” προφανώς θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ακόμα και για την εκπαίδευση, ακόμα και για το λιανεμπόριο και ό,τι άλλο χρειαστεί” είπε υπενθυμίζοντας ότι αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων την επαναφορά του λιανεμπορίου σε καθεστώς click away.

 

Στο τραπέζι θα τεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος στα οποία θα προστεθούν και τα στοιχεία του τελευταίου 48ωρου που θεωρείται κρίσιμο προκειμένου να εξεταστεί η εξελισσόμενη δυναμική της πανδημίας και κατά πόσο εμφανίζει αυξητική τάση. Στα στοιχεία σημειωτέον δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου καθώς χρειάζεται να περάσουν 14 ημέρες για κάτι τέτοιο.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να καταγράφονται σταθερά στην Αττική, όπου συνολικά τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 2000.

“Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στην Αττική δεν είναι για κόκκινο, τα κρούσματα δεν είναι σε δραματικό επίπεδο, η θετικότητα είναι μεταξύ 2 έως 2,5% και το Rt δείχνει ανοδικότητα χωρίς να έχει φτάσει το 1, αλλά δεν ξέρω τι άλλο θα προκύψει μέχρι την Παρασκευή», είπε.

Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 75 είπε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση. Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν εκτός από την Αττική (Βόρειος, Κεντρικός και Ανατολικός Τομέας) και οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας και Αχαΐας.

Άλλη μια παράμετρος που θα εξεταστεί είναι και εκείνη που όλοι πια γνωρίζουμε ως “βρετανική μετάλλαξη”, το μεταλλαγμένο στέλεχος του sars-cov2 που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως ίσως και πιο επικίνδυνο, το οποίο έχει εντοπιστεί σε Αθήνα, Κρήτη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς να μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί το εύρος της εξάπλωσής του.

Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Καθημερινά αξιολογούμε τα στοιχεία και επειδή υπήρξε αύξηση στην Αττική θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της Πέμπτης για τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα μας. Θα τα αξιολογήσουμε όλα» σημείωσε.

Δεκάδες δείγματα αναλύονται από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, που θεωρούνται με βάση συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια, ως «ύποπτα» για μετάλλαξη.

Ο ομότιμος καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καταξιωμένος γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξήγησε πως όσο περνά ο καιρός, ο ιός συσσωρεύει μεταλλαγές. Όπως εξήγησε στόχος είναι να ελαττωθεί η μάζα του ιού που κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να γίνει ή με την απομόνωση ή με τα εμβόλια.

«Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο ιός όσο υπάρχει μαζί μας τόσο περιμένουμε να αποκτήσει και άλλες μεταλλαγές. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη της απομόνωσης. Μην νομίζουμε ότι επειδή θα κάνουμε εμβόλιο θα ανοίξουμε αμέσως την κοινωνία. Πρέπει όταν κοντεύουμε να τελειώσουμε το εμβολιασμό να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στον ιό, για να μη βρουν τρόπο οι μεταλλαγές να εξελιχθούν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα πιθανό lockdown μερικών εβδομάδων, για να εξαφανιστούν όλα τα πιθανά στελέχη που θα έχουν αναπτυχθεί», είπε.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική