Μέτρα για τους ανεμβολίαστους προκειμένου η Ελλάδα να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με την οικονομία και την κοινωνία ανοικτές φέρνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα περιλαμβάνουν μία σειρά από περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους ενώ αντίθετα δεν προβλέπουν περιορισμούς όπως οι περσινοί για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεων που εισηγήθηκε χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, και συγκεκριμένα:
• Να αποκλειστούν από τα θεματικά πάρκα οι ανεμβολίαστοι και να μπορούν να μπαίνουν μόνον οι ενήλικες εμβολιασμένοι. Εννοείται ότι τα παιδιά εξαιρούνται του μέτρου.
• Να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης μόνο με μοριακό τεστ (RCR) και όχι με rapid test. Το μέτρο αυτό πρότεινε η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, προκειμένου να μπει τέλος στα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης που εμφανίζουν ορισμένοι, προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
• Να υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας παντού και από όλους.
Μία εκ των προτάσεων που συζητείται ακόμα είναι το πιστοποιητικό νόσησης να μην έχει διάρκεια έξι μηνών αλλά σημαντικά λιγότερο χρόνο.
Οι πληροφορίες λένε ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν και πιο αυστηρά μέτρα όπως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων ακόμη και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test στα 3 από 2 που ισχύει σήμερα.
Εν τω μεταξύ αύριο στη έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών θέμα που άνοιξε επίσημα από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την ερώτηση που έκανε στην Κομισιόν η Ελληνική κυβέρνηση.
Στην σύνοδο θα αναζητηθεί ακόμα κοινή γραμμή δράσης απέναντι στην πανδημία και κυρίως στη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς μέχρι και σήμερα οι πληροφορίες γύρω από αυτήν είναι συγκεχυμένες.
Τα όποια συμπεράσματα προκύψουν από την συνεδρίαση θα συνιστούν ισχυρή σύσταση και όχι κοινή ευρωπαϊκή απόφαση, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέκρουσε σε εθνικούς συνταγματικούς σκοπέλους.
Ακόμα δεν μπορούν να εφαρμοστούν εξ αιτίας των διαφορετικών υγειονομικών καταστάσεων στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Πηγή:topntiki.gr