Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΠΚΜ: Συστάσεις στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου...

ΠΚΜ: Συστάσεις στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές

- Advertisement -

Στην παροχή συστάσεων στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης προέβη η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συστήνει στους κτηνοτρόφους τα εξής:

• Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος (όπου απαιτείται), του Πυροσβεστικού Σώματος, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κλπ.

• Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους και του περιβάλλοντα χώρου από ξερά χόρτα και σκουπίδια καθώς και για τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.

• Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών ακόμα και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

• Να προμηθευτούν γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

• Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

• Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.

• Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική κ.ά.) και μετά να προχωρούν στις υπόλοιπες ενέργειες.

• Αν υπάρχουν άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα, πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και να καλείται ο κτηνίατρος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η θεραπεία των ζώων, να επικοινωνούν και με τα σφαγεία για την πραγματοποίηση σφαγής έκτακτης ανάγκης.

• Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών, πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμόδιων αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα