Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΠενταπλασιασμός κρουσμάτων σε 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη (Πίνακες)

Πενταπλασιασμός κρουσμάτων σε 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη (Πίνακες)

- Advertisement -

Στη διάρκεια του Ιουνίου η επιδημία στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε μια πρωτοφανούς ταχύτητας πορεία αποκλιμάκωσης, πέφτοντας τρία διαδοχικά επίπεδα επιδημιολογικού κινδύνου, από το κόκκινο στο πράσινο, μέσα σε 30 μέρες. Ως και τις 5 Ιουλίου τα ημερήσια κρούσματα στην πόλη κυμαίνονταν στο χαμηλό εννιαμήνου, στο επίπεδο των 22 – 27 νέων μολύνσεων, την ώρα που άλλες περιοχές της χώρας παρουσίαζαν έξαρση. Τίποτα δεν προμήνυε ότι θα ακολουθούσε μια ακόμη πιο κεραυνοβόλος αντίστροφη πορεία, που σαν ελατήριο θα εκτίνασσε τη διασπορά μέσα σε μόλις δέκα μέρες.

Όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7 φορές, φτάνοντας από τα 27 στις 5 Ιουλίου στα 198 στις 15 του μηνός. Αντίστοιχη εκτίναξη καταγράφηκε στον μέσο όρο κρουσμάτων 7 ημερών, που από 20 έφτασαν τα 131, καθώς και στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, τα οποία βρίσκονται στα 16, από μόλις 2,5 πριν από δέκα μέρες.

Η πορεία αυτή οδήγησε την Πέμπτη στην απόφαση για αλλαγή του χρώματος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης στον επιδημιολογικό χάρτη. Από πράσινος ο νομός βάφτηκε κίτρινος, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν στο ότι δεν θα αργήσει να πέσει άλλο ένα επίπεδο, στο πορτοκαλί.
Δεν πίστευαν και επανέλαβαν την ανάλυση

Μια τέτοια εξέλιξη προεξοφλούν οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, με τους δείκτες να επιστρέφουν στα πορτοκαλί επίπεδα έπειτα από ενάμισι μήνα.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της περασμένης Τρίτης εξέπληξαν και τα ίδια τα μέλη της διεπιστημονικής Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, οι οποίοι για πρώτη φορά έβλεπαν τέτοια εκτίναξη. Υποχρεώθηκαν, μάλιστα, να επαναλάβουν την ανάλυση, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν πρόκειται για σφάλμα, όπως είπε ο καθηγητής Χημείας και μέλος της Ομάδας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Ξαναπιάσαμε το δείγμα τελείως από την αρχή. Μάλιστα, όταν είσαι λίγο επιφυλακτικός, γνωρίζοντας ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά, το κάνεις απίστευτα πιο προσεκτικά, ξεφεύγεις από τη ρουτίνα. Τα αποτελέσματα βγήκαν συγκρίσιμα με την πρώτη φορά. Δεν ήταν ένα πειραματικό σφάλμα ή αβεβαιότητα της μέτρησης. Ήταν ένα μεγάλο νούμερο, που ήταν εκεί, παρόν. Μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για το 4ο κύμα στην πόλη», τόνισε στο iatronet ο κ.Καραπάντσιος.

Έτσι, η μέση τιμή των δύο τελευταίων μετρήσεων –της Δευτέρας και της Τρίτης- ήταν αυξημένη κατά 78% σε σχέση με αυτή των δύο αμέσως προηγούμενων, του Σαββάτου και της Κυριακής, αυξημένη κατά 192% σε σχέση με την τιμή των αντίστοιχων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Οι τιμές είναι ακόμη σχετικά χαμηλές, σε σύγκριση με αυτές που μετρήθηκαν κατά την κορύφωση του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας, ωστόσο αν συνεχιστεί η εκρηκτική αυξητική τάση δεν θα αργήσει να τις προσεγγίσει. «Μας ανησυχεί ότι το φορτίο ανεβαίνει με καταπληκτικό ρυθμό, ταχύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα δύο κύματα. Μακάρι να μετριαστεί στη συνέχεια», ανέφερε ο κ.Καραπάντσιος, και διατύπωσε την ελπίδα πως η εκτίναξη του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν θα μεταφερθεί και ως πίεση στο σύστημα υγείας. «Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει πως πάμε λίγο καλύτερα εδώ, επειδή σε αυτή τη φάση η πανδημία πλήττει μικρότερες ηλικίες και γιατί ένα ποσοστό μεγαλύτερων ηλικιών είναι εμβολιασμένο», πρόσθεσε.
Αυτοπεριορισμός ανεμβολίαστων αντί για lockdown

Τα μέλη της διεπιστημονικής Ομάδας παίρνουν δημόσια θέση στο θέμα των ανεμβολίαστων, καλώντας τους να αυτοπεριοριστούν.

«Εμείς ως Ομάδα του ΑΠΘ θεωρούμε δεδομένο ότι οι μετακινήσεις που είναι προγραμματισμένο να γίνουν το καλοκαίρι θα γίνουν. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον τουρισμό. Οι μη εμβολιασμένοι ειδικά πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους, γνωρίζοντας καλά ότι είναι ευάλωτοι και πολλοί θα νοσήσουν, ενώ κάποιοι θα νοσήσουν πολύ σοβαρά», τόνισε ο κ.Καραπάντσιος και πρόσθεσε: «Δεν είμαι υπέρ του lockdown, είμαι υπέρ του προσωπικού αυτοπεριορισμού, ειδικά των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μας έχει στοιχίσει 30 δις ως τώρα όλο αυτό. Δεν μπορεί η χώρα να σηκώσει μια νέα καταστροφή, επειδή κάποιοι σκέφτονται ότι δεν θέλουν ή δεν πρέπει ή δεν μπορούν ή φοβούνται».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της διεπιστημονικής Ομάδας, Νικόλαος Παπαϊωάννου, κάλεσε όσους είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό να θυμηθούν τον «μαύρο» Νοέμβρη. «Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά εκείνες τις μαύρες μέρες, είναι στο χέρι μας η δύναμη να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά», τόνισε, ενώ απηύθυνε έκκληση ακόμα και στους εμβολιασμένους να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, λόγω της αναμενόμενης επικράτησης του στελέχους Δέλτα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας και μέλος της Ομάδας, Χρυσόστομο Δόβα, η εκτιμώμενη σήμερα συχνότητα του στελέχους Δέλτα στην Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 25%.

 

 

Πηγή:iatronet.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα