Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Αρχικήseleo ΘέμαΜπαράζ συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μπαράζ συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πέντε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αναλυτικά:

Μέλη της συνέλευσης γυναικών 8 Μάρτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη 13:00  στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στις 17.30  εμπορικός σύλλογος Κορδελιού θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στην πλατεία Κορδελιού. Στις 18.00  μέλη του  αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καμάρα. Τέλος, στις 19.00 μέλη του ΠΑΜΕ θα διαμαρτυρηθούν στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εορτής, ωστόσο, δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην ουσία πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σημειώνεται βέβαια ότι σημαντική μερίδα Αμερικανών ιστορικών αμφισβητούν σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως μύθο.Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Τη δεκαετία του ’60 όμως η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση αναζωογόνησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.Διαβάστε Ακόμα