Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορωνοϊός: Στα ύψη οι θάνατοι, αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών - Προβλέψεις για...

Κορωνοϊός: Στα ύψη οι θάνατοι, αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών – Προβλέψεις για 2.500 νεκρούς έως τα Χριστούγεννα

.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τόσο τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού όσο και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, ενώ ανησυχία επικρατεί και για τις ολοένα αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμούς, προβλέποντας πως αν δεν χτιστεί σύντομα το τείχος ανοσίας, έως τις γιορτές θα θρηνήσουμε πάνω από 2.500 ακόμα νεκρούς.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.601 νέα κρούσματα, με τη θετικότητα να είναι αυξημένη (στο 1,71%) στα 151.640 τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 46 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο, 347 διασωληνωμένους και γiα δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όπως κάθε μέρα, έτσι και η Αττική κατέκτησε την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ωστόσο η Θεσσαλονίκη συνεχίζεται να βρίσκεται μια ανάσα από το Λεκανοπέδιο και θεωρείται θέμα χρόνου να την ξεπεράσει.

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, εξαφανίστηκε η Άλφα

Εν τω μεταξύ, κανένα κρούσμα του βρετανικού στελέχους Άλφα του κορωνοϊού, το οποίο επικρατούσε στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, δεν καταγράφηκε στον τελευταίο γύρο γενετικών αναλύσεων. Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη στην Ινδία και επικράτησε σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το μόνο στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος που καταγράφεται στο τελευταίο δελτίο του ΕΟΔΥ.

Από τα 544 δείγματα που συλλέχθηκαν το διάστηκα 14 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, τα 481 αφορούσαν το Δέλτα (ποσοστό 88%) και τα υπόλοιπα άλλα στελέχη που δεν θεωρούνται πηγή ανησυχίας.

Η σταδιακή επικράτηση του ινδικού στελέχους είναι εμφανής στον παρακάτω πίνακα, στον οποίο το Δέλτα εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και το Άλφα με μπλε.

Τζανάκης: Θα θρηνήσουμε 2.500 νεκρούς ως τις γιορτές

«Είχαμε πει ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την σταθερότητα», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς μέχρι και το τέλος του χρόνου. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς». Αυτό το πέμπτο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν «έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο».

Οι σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι

Την ανησυχία τους για το μέλλον των ανεμβολίαστων ασθενών εξέφρασαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως πλέον έχει γίνει σαφές πως αυτοί που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημειώνοντας πως η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ανεμβολίαστος ασθενής σε ΜΕΘ είναι 20πλάσια, ίσως και 25πλάσια σε σχέση με έναν εμβολιασμένο. Μάλιστα, όπως είπε από κορωνοϊό πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 με 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.

«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο. Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», έσπευσε να σημειώσει ο Νίκος Καπραβέλος και σημείωσε πως το κυριότερο όπλο είναι το εμβόλιο. Προειδοποίησε, δε, πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι κλίνες ΜΕΘ παρουσιάζουν πληρότητα έως 100%.

Όπως είπε, δε, σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου παρατηρούνται σοβαρότατες επιπλοκές: «Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές, είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα». Εξήγησε ότι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο, καθώς δεν πιστεύουν… στον κορωνοϊό: «Με αποτέλεσμα και η θεραπεία μας να είναι πιο επικίνδυνη».

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως η κλινική εικόνα των περιστατικών είναι βαρύτατη και μίλησε για τη σημασία της έγκαιρης και πρώιμης διάγνωσης: «Πρέπει αμέσως να επισκεφτεί γιατρό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, να μη φτάσει στη διασωλήνωση».

 

 

 

Πηγή:Νewpost.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα