Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορονοϊός - Σχολεία: Αστραπιαία η μετάδοση - Τι δείχνει το παράδειγμα της...

Κορονοϊός – Σχολεία: Αστραπιαία η μετάδοση – Τι δείχνει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη καθώς  για μια ακόμη φορά εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού σε σχολείο. Πρόκειται για την περίπτωση του χωριού Καβαλάρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν 15 και πλέον κρούσματα κορονοϊού στο δημοτικό σχολείο του χωριού.

Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιμο τάξεων του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, ενώ την  Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μεταβαίνει στο χωριό κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) σε κατοίκους και μαθητές ώστε να διαπιστωθεί εάν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη.

 

Συρροή κρουσμάτων

Συρροή κρουσμάτων κορωνοιού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων «Νίκος Καζαντζάκης» της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Εντοπίστηκαν 45 κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές ενώ θετικοί βρέθηκαν και τρεις καθηγητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο αυτό φιλοξενεί συνολικά 260 παιδιά.

Στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία, ενώ ανάστατοι είναι οι γονείς των παιδιών , καθώς όπως επισήμαναν η κατάσταση αυτή με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και τη διασπορά του ιού στο συγκεκριμένο σχολείο επικρατεί επί περίπου μια εβδομάδα.

Τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα ήταν εννιά χωρίς να συμπληρώνεται το 50%+1 που απαιτείται για να διακόψει τη λειτουργία του τμήμα, όπως προβλέπεται και από το πρωτόκολλο.

Αστραπιαία η μετάδοση στο σχολείο

Αλλά και όσα συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, είναι αποκαλυπτικά του αστραπιαίου τρόπου με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μεταξύ μαθητών στη σχολική κοινότητα, αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα το πρώτο κρούσμα. Το χρονολόγιο των γεγονότων που οδήγησαν στο κλείσιμο των πρώτων δύο τμημάτων πανελλαδικά, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο 50% + 1 των μαθητών τους μπορεί να αποτελέσει πιλότο, ώστε να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα τρωτά σημεία στο σύστημα ελέγχου και καταγραφής των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από την διεύθυνση του σχολείου στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου, όταν χτύπησε το τελευταίο κουδούνι της εβδομάδας και το σχολείο έκλεισε για το Σαββατοκύριακο, δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα COVID-19. Την επόμενη μέρα, Σάββατο 18 του μηνός, η διεύθυνση ενημερώθηκε από τους γονείς δύο μαθητών ότι το self test που έκαναν στο σπίτι βγήκε θετικό. Το ένα παιδί ήταν μαθητής του Β2 τμήματος και ο άλλος του Γ2.

Από μηδέν σε 50 κρούσματα σε λίγες μέρες

Τη Δευτέρα, όταν οι πόρτες του σχολείου άνοιξαν και πάλι, τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 19, όλα σε μαθητές των συγκεκριμένων δύο τμημάτων (11 στο ένα τμήμα και 8 στο άλλο). Είχαν επιβεβαιωθεί από τα self tests της Κυριακής. “Προφανώς, η μόλυνση είχε γίνει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή. Το πρώτο κρούσμα δεν είχε εντοπιστεί από τα self test και έγινε η μετάδοση στα άλλα παιδιά στις τάξεις και στο προαύλιο”, δήλωσε στο iatronet ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης.

Η διασπορά σε όλο το σχολείο
Το κλείσιμο των δύο τμημάτων δεν απέτρεψε τη συνέχιση της διασποράς σε όλο το σχολείο. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, είχαν καταγραφεί άλλα 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 50. Τα κρούσματα αυτά είναι διάσπαρτα σχεδόν σε όλα τα τμήματα των έξι τάξεων, από 1 ως και 6 – 7 σε κάθε τμήμα. Το γεγονός ότι δεν είχε ξεπεράσει το 50% του δυναμικού, επέτρεψε στα τμήματα συνέχισαν να λειτουργούν διά ζώσης, αλλά όπως ήταν φυσικό με πολλές δυσλειτουργίες και διαρροές. Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ανάστατο και πολλές δεκάδες γονέων κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, φοβούμενοι μην κολλήσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργο Μπογιατζόγλου, οι μισοί μαθητές απουσίαζαν από τα θρανία την Πέμπτη. Μεταφέροντας το κλίμα από τις συζητήσεις που έχει με τους γονείς, στη σελίδα του Συλλόγου στο διαδίκτυο, ο ίδιος ανέφερε πως αν δεν ίσχυε το 50% + 1 και έκλεινε από τη Δευτέρα το σύνολο του σχολείου, θα είχε αποφευχθεί η συνέχιση της διασποράς. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν κι άλλα τμήματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει το ήμισυ των μαθητών καθώς η μετάδοση φαίνεται πως συνεχίζεται. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης , ο οποίος προέβλεψε ότι θα κλείσουν σύντομα κι άλλα τμήματα, τόσο στο συγκεκριμένο σχολείο, όσο και σε άλλα. Σχεδόν στο σύνολο των σχολείων του Δήμου υπάρχουν καταγεγραμμένα κρούσματα.

“Δεν ξέρω αν το υπουργείο θα έπρεπε να ξαναδεί το 50% + 1, αλλά σίγουρα πρέπει να δει το αν και το πώς γίνονται τα self tests. Πόσοι από τους γονείς που δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα το έχουν κάνει στην πραγματικότητα και πόσοι από αυτούς το κάνουν σωστά. Ο μη σωστός έλεγχος οδηγεί σε κρυφά κρούσματα και η μετάδοση στα σχολεία όπως είδαμε είναι ταχύτατη”, επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

Περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Ηρακλής Τσανικίδης, τόνισε ότι καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται, την ίδια ώρα που η κατάσταση στο νοσοκομείο Κατερίνης αρχίζει και γίνεται ασφυκτική.

«Οι 32 απλές κλίνες Covid που διαθέτει η κλινική μας είναι όλες γεμάτες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες 4 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του νοσοκομείου όπως πέρσι διότι υπάρχουν και άλλα περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν» ανέφερε ειδικότερα.

Συμπλήρωσε ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε στους όμορους νομούς να μεταφερθούν περιστατικά, αποκαλύπτοντας ότι χθες περιστατικό κορωνοϊού έφυγε χθες από την Κατερίνη προκειμένου να νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και η αναμονή του έφτασε ακόμη και τις οκτώ ώρες.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα