Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΚορονοϊός: Αποκλιμακώνεται η πανδημία - Πότε θα φανεί το αποτύπωμα των ημερών...

Κορονοϊός: Αποκλιμακώνεται η πανδημία – Πότε θα φανεί το αποτύπωμα των ημερών του Πάσχα

.

Επειτα από δύο χρόνια περιορισμών το φετινό Πάσχα γιορτάστηκε για πρώτη φορά δίχως ιδιαίτερα μέτρα κατά του κορονοϊού ενώ από την 1η Μαΐου αναμένεται να συνεχιστούν χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Από την επόμενη εβδομάδα αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, τουλάχιστον για το καλοκαίρι ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί περιμένουν να δουν το αποτύπωμα που θα αφήσει η περίοδος του Πάσχα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη η «τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας επιβεβαιώνεται ωστόσο θα υπάρξει καθυστέρηση να τη δούμε λόγω των διακοπών του Πάσχα, όπου υπήρξε μεγάλος συγχρωτισμός και χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ. Μάλιστα όπως σημείωσε μετά την Πρωτομαγιά αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να κυμανθεί κάτω από τις 5.000, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί ο ιός ελλοχεύει.

Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, που φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Τάχθηκε δε υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο. «Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχεδιασμός για νέο κύμα το Φθινόπωρο
Από την πλευρά του ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος της πανδημίας. Όπως είπε, ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις στόχους: να έχουμε επαρκή αντιικά φάρμακα για την αποφυγή λοιμώξεων κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου, να υπάρχει για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από 4 ημέρες, φαίνεται να έχει σημαντική μείωση των μολύνσεων σε αυτή την ειδική ομάδα και τρίτον να μπορέσουμε να δείξουμε ότι η επιστήμη έχει φτιάξει ίσως ένα εμβόλιο -που έχει τη φιλοσοφία του αντιγριπικού εμβολίου- και να είναι μονοδοσικό ή τουλάχιστον δύο δόσεων και θα αφορά ιδιαίτερες ομάδες.Επίσης, ανέφερε ότι όσοι έχουν αλλεργικά χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με μία τελευταία ελληνική μελέτη, φαίνεται τα άτομα να έχουν ενός είδους προστασίας από τη σοβαρή νόσηση από κορονοϊό.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα