Αρχική seleo Θέμα Καπραβέλος: ''Στο 3ο κύμα 5.000 που πέθαναν από κορονοϊό ήταν ανεμβολίαστοι''

Καπραβέλος: ”Στο 3ο κύμα 5.000 που πέθαναν από κορονοϊό ήταν ανεμβολίαστοι”

«Όσο ο κορονοϊός βρίσκει ανεμβολίαστους ανθρώπους θα μολύνει συνέχεια και θα σπέρνει τον θάνατο». Με αυτή την φράση ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου περιέγραψε το άμεσο μέλλον.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, είπε: «Το ποσοστό ανοσίας 70%, που λέγεται πως θα πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι, στην πραγματικότητα θα το φτάσουμε με την πρώτη δόση μόνο, η οποία δεν δίνει μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας και ειδικά με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ από την Ινδία, που έχει τρομακτικά περισσότερες δυνατότητες διασποράς, αλλά ευτυχώς δεν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δύναμη».

Και πρόσθεσε: «Με την πρώτη εμβολιαστική δόση υπάρχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 30% έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Θέλει 2 δόσεις για να φτάσουμε στο ποσοστό 88-90% αποτελεσματικότητας».

«Πρέπει να θυμόμαστε πως κάποιος που έχει κάνει μόνο την 1η δόση μπορεί να αρρωστήσει βαριά», τονίζει και υπενθυμίζει πως πάνω από το 95% των ανθρώπων που πέθαναν στο 3ο κύμα, περίπου 5.000, ήταν ανεμβολίαστοι. «Γι’ αυτό και η αγωνία μας στην πρώτη γραμμή, που βιώνουμε τον θάνατο ανθρώπων που δεν ήταν η ώρα τους. Πρέπει μες στο καλοκαίρι να εμβολιαστούμε γιατί είναι περίοδος νεκρή για τον ιό, ώστε αν έρθει το 4ο κύμα τον Νοέμβριο, να είναι διαχειρίσιμη απειλή, όχι μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τους άλλους ασθενείς με άλλες παθήσεις που βρίσκονται σε αναμονή όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία», αναφέρει ο κ. Καπραβέλος.

«Τώρα ο ιός είναι σε ύπνωση, όσο το καθυστερούμε τόσο χειρότερο είναι, για να προλάβουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί», κατέληξε ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

 

- Advertisement -

Must Read

- Advertisement -S-