Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Το 2024 έγιναν 11.519 διαρρήξεις και κλοπές- Ποιες είναι οι αγαπημένες...

Θεσσαλονίκη: Το 2024 έγιναν 11.519 διαρρήξεις και κλοπές- Ποιες είναι οι αγαπημένες περιοχές των δραστών

- Advertisement -

Οι τρεις παράγοντες που μείωσαν κατά 21% τα περιστατικά σε σχέση με το 2023 που σημειώθηκαν 14.594 κλοπές και διαρρήξεις

Σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι στόχοι κλεφτών και διαρρηκτών που δρουν είτε μεμονωμένα, είτε οργανωμένα αποσπώντας χρήματα και αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Η δράση βέβαια των διαρρηκτών και των κλεφτών καταγράφεται σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αλλά είναι ενδεικτικό ότι στις περιοχές της ανατολικής πλευράς της πόλης σημειώνονται περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις σε σχέση με την δυτική πλευρά της.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει στη διάθεση του το thestival.gr είναι αποκαλυπτικά και μαρτυρούν την ασταμάτητη δράση διαρρηκτών και κλεφτών που βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους για να μπουκάρουν στα διαμερίσματα και τα καταστήματα αρπάζοντας ότι βρουν μπροστά τους ενώ φυσικά δεν διστάζουν παράλληλα να κλέψουν και να οικειοποιηθούν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες ακόμα και χρυσά κοσμήματα από ανθρώπους που περπατούν ξένοιαστα στο δρόμο.

Αναλυτικά ανά περιοχή οι 11.519 κλοπές και διαρρήξεις

Το 2023 στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 14.594 διαρρήξεις και κλοπές ενώ τον χρόνο που μας πέρασε σημειώθηκαν, το 2024 σημειώθηκαν 11.519. Η μείωση όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο thestival.gr είναι αξιοσημείωτη και φτάνει το 21%.

Έτσι, την χρονιά που πέρασε οι υπηρεσίες της Αστυνομίας στο Λευκό Πύργο, δηλαδή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 3.065 διαρρήξεις- κλοπές. Η επόμενη περιοχή όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες διαρρήξεις και κλοπές είναι η περιοχή Πυλαίας- Χορτιάτη όπου σημειώθηκαν 1.134.

Ακολουθούν οι περιοχές Τούμπας- Τριανδρίας με 855 περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων και αμέσως μετά η περιοχή του Παύλου Μελά με 832 περιστατικά.

Στην περιοχή Χαριλάου και Ανάληψης έγιναν το 2024 συνολικά 746 κλοπές και διαρρήξεις και ακολουθούν η περιοχή Κορδελιού- Ευόσμου με 741. Στην περιοχή Αμπελόκηπων- Μενεμένης έγιναν 617, στην Καλαμαριά 576, στη Θέρμη 548, στο Θερμαϊκό 526στη Νεάπολη- Συκιές 513, στην περιοχή του Δήμου Δέλτα 436, στην Χαλκηδόνα 326, στο Ωραιόκαστρο 302 και στον Λαγκαδά 207.

Να σημειωθεί επίσης ότι το 2024 ότι σημειώθηκαν και άλλες 95 κλοπές και διαρρήξεις σε διάφορες από τις προαναφερθείσες περιοχές στις οποίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ασχολήθηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας και ότι τα κατά τόπους τμήματα Ασφαλείας.

Πού οφείλεται η μείωση των διαρρήξεων

Η μείωση των κλοπών και διαρρήξεων κατά 21% το 2024 σε σχέση με το 2023 οφείλεται όπως ανέφεραν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από παράγοντες που κυριολεκτικά άλλαξαν τον χάρτη της εγκληματικότητας.

Ο πρώτος εξ αυτών ήταν η εξάρθρωση στα τέλη του Αυγούστου του 2024 των 14 εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν και «ξεδόντιασαν» τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις που είχαν σπείρει τον πανικό σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης εισβάλλοντας απροκάλυπτα και με θράσος σε σπίτια και διαμερίσματα ενώ οι συλληφθέντες στο σύνολο τους σχεδόν προφυλακίστηκαν.

Ως δεύτερος παράγοντας που λειτούργησε καταλυτικά στην σημαντική μείωση των διαρρήξεων και των κλοπών ήταν η ενίσχυση κατά 100 ατόμων των δυνάμεων της ΟΠΚΕ που μετρά πλέον μια δύναμη κρούσης άνω των 500 ατόμων.

Ο τρίτος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση ήταν οι τακτικότατες επιχειρήσεις σε καταυλισμούς και οι συλλήψεις ατόμων που διέμειναν σε αυτούς και οι οποίοι είχαν πλούσια δράση σε διαρρήξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης είχε λάβει τα συγχαρητήρια του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο μετρό της Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 2024 σημειώθηκε μείωση σε 13 από τους 18 δείκτες εγκληματικότητας που σημαίνει όπως τόνισε ότι υπήρξε μια μεγάλη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ΓΑΔΘ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα