Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφανθεί για τα επόμενα στάδια… ελευθερίας των πολιτών, δεδομένης και της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα.
Όπως ξεκαθαρίζουν πάντως, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καθώς πολύ εύκολα μπορεί και πάλι η κατάσταση να γίνει δύσκολη, από τη στιγμή που δεν έχει κτιστεί ακόμα το τείχος ανοσίας του πληθυσμού.
«Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, θα υπάρχει νέα χαλάρωση», σημειώνουν κυβέρνηση και ειδικοί, με την Αριστοτελία Πελώνη, μάλιστα, να επιβεβαιώνει πως τα θέματα της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας, της επιστροφής της μουσικής και της αύξησης των καλεσμένων σε δεξιώσεις θα βρεθούν στην αυριανή ατζέντα της Επιτροπής. Στόχος, όπως επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών συντακτών, είναι «να δοθεί μία ορατότητα στους πολίτες, που θέλουν να προγραμματίσουν τέτοιου τύπου δραστηριότητες σε μεταγενέστερο χρόνο».
Αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο η βούληση που υπάρχει είναι να υπάρξουν κάποια βήματα χαλάρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, συζητείται να επιτραπεί -ίσως και από το προσεχές Σαββατοκύριακο- η μουσική στην εστίαση, με τα κορωνοπάρτι στο Αριστοτέλειο και την Πάτρα κατά το Σαββατοκύριακο να επισπεύδουν τις εξελίξεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι, με την μουσική ίσως οι νέοι αποφεύγουν από εδώ και πέρα τους συνωστισμούς, ευρισκόμενοι σε ένα μόνο χώρο.
Παράλληλα, πιθανόν να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας -κατά μία ώρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, δηλαδή από τις 00:30 που ισχύει σήμερα η απαγόρευση να ξεκινά από τη 01:30.
Αυξάνεται εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, και ο αριθμός των καλεσμένων σε εκδηλώσεις και δεξιώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, αρραβώνες κλπ). Από 100 που επιτρέπεται σήμερα να υπερδιπλασιαστούν σε 250 με 300, αριθμός που πιθανόν να ανέβει και άλλο τους επόμενους μήνες.
Στο μεταξύ, ολοένα και πιο έντονα συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα των δικαιωμάτων (προτιμάται αυτός ο όρος αντί των «προνομίων»), χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν ληφθεί κι εδώ συγκεκριμένες αποφάσεις.
Οι σχετικές ανακοινώσεις, άλλωστε, όπως έχει διαμηνυθεί, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον όλος ο ενήλικος πληθυσμός θα έχει στη διάθεση του όλα τα εμβόλια, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδων Γεωργιάδη, να το προσδιορίζει χρονικά εντός των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον κινούνται με μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς από τη μία θα ήθελαν να εφαρμοστεί ο εν λόγω σχεδιασμός άμεσα ώστε να παρακινηθούν να εμβολιαστούν και να το… ξανασκεφτούν οι πιο διστακτικοί, από την άλλη όμως εγείρονται αρκετά θέματα συνταγματικότητας που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα το όλο εγχείρημα.
Ο εμβολιασμούς, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, γι’ αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να φτάσει δωρεάν σε όλους. Παράλληλα, εκ μέρους του πολίτη, κατά τις ίδιες πηγές, «αποτελεί δείγμα κοινωνικής υπευθυνότητας. Το κράτος δικαίου δεν επιβάλλει υποχρεωτικότητα, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Όμως το να έχουν περισσότερες δυνατότητες οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι κάτι φυσιολογικό», τονίζουν.
Πάντως, ένα πρώτο δείγμα «δικαιωμάτων» των εμβολιασμένων περιέγραψε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας τι θα ισχύσει σε περίπτωση που πλήρως εμβολιασμένοι έρθουν σε επαφή με ένα άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη. Όπως είπε, οι εμβολιασμένοι θα παρακολουθούνται, αλλά δεν θα χρειάζεται να κάνουν μοριακά τεστ, παρά μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα. «Δηλαδή, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση, ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα με μία δόση».
Πηγή: euro2day.gr