Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΓεωργαντάς: Από την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί των 25-29 με Pfizer και...

Γεωργαντάς: Από την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί των 25-29 με Pfizer και Moderna

.

Για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, τις μετακινήσεις στα νησιά και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και πώς θα συνεχιστούν, ο κ. Γεωργαντάς είπε στο Mega ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα δοθεί η δυνατότητα στους 25-29 ετών να μπορούν να εμβολιαστούν και με Pfizer κι Moderna, ενώ ήδη εμβολιάζονται με Johnson & Johnson. Θα ακολουθήσει η κατηγορία των 19-24 ετών μετά από λίγες ημέρες, για τους οποίους θα ισχύσει το ίδιο.

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ακόμη ότι κάποιος μπορεί να μπει στο σύστημα και να αλλάξει το εμβολιαστικό κέντρο που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί για τη δεύτερη δόση του εμβολίου του, αν βρίσκεται σε διακοπές ή στη θερινή του κατοικία.

Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα self tests για τους εργαζόμενους
«Υπάρχει συζήτηση για τους πλήρως εμβολιασμένους, που είναι το 21-22% του πληθυσμού, να απαλλαγούν από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Ο Ιούνιος είναι καθοριστικός μήνας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς αναφορικά με τη διαδικασία των εβδομαδιαίων self tests για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με το αν δεχόμαστε τουρίστες που έχουν κάνει το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, ο ίδιος είπε ότι «Το πράσινο πιστοποιητικό αφορά μόνο στους Ευρωπαίους πολίτες. Για όποιον θέλει να ταξιδέψει με άλλο εμβόλιο, μπορεί να το κάνει, αλλά νομίζω ότι ζητείται και το αρνητικό τεστ».

«Η Βρετανία, και με την Πορτογαλία και άλλες 7 χώρες της ΕΕ που τις έχει στο κόκκινο, είναι η τελευταία από τις χώρες που αντιμετωπίζει με αυστηρότητα το πλαίσιο του τουρισμού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις αυτές θα αλλάξουν. Οι δείκτες στην Ελλάδα πέφτουν, και στα νησιά μας εμβολιάζονται συνεχώς», σχολίασε ακόμα.

Πώς ταξιδεύουμε
Μιλώντας για το ποια έγγραφα πρέπει να έχουμε μαζί μας προκειμένου να ταξιδέψουμε, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «Το πράσινο πιστοποιητικό αφορά στους διασυνοριακούς ελέγχους και τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό, είναι οχτώ οι χώρες που είναι σε ετοιμότητα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Μέσα στον Ιούνιο θα προστίθενται και άλλες χώρες, με στόχο από την 1η Ιουλίου η μετακίνηση από χώρα σε χώρα στην ΕΕ να γίνεται με το πράσινο πιστοποιητικό, το οποίο περιέχει είτε τη δήλωση του πλήρως εμβολιασμένου πολίτη, είτε αυτού που έχει νοσήσει, είτε αυτού που έχει αρνητικό μοριακό τεστ. Αυτή τη σκοπιμότητα ήρθε να υπηρετήσει το πράσινο πιστοποιητικό, τη γρήγορη μετακίνηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ».

Τι ισχύει όμως για τη μετακίνηση στα νησιά
«Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, του αρνητικού μοριακού τεστ ή του αρνητικού self-test, ή της βεβαίωση νόσησης. Αυτό για όσο ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά. Νομίζω ότι προς το τέλος Ιουνίου θα χρειάζεται ένα μόνο χαρτί. Για τα νησιά, αυτό που εκδίδεται από το gov.gr είναι η βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού δε χρειάζεται να κάνει self-test, απλά συμπληρώνει και τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας, που εξυπηρετεί το σύστημα ελέγχου του υπουργείου. Όσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, ευελπιστούμε ότι εντός Ιουνίου δε θα χρειάζεται κάποιο έγγραφο για τη μετακίνηση στα νησιά. Η φόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τον προορισμό, και το έγγραφο που φέρει μαζί του για να ταξιδέψει κάποιος», εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς.

Τι ισχύει για τους τουρίστες
«Όποιος μπει στη χώρα με αρνητικό μοριακό τεστ, και περάσει το τριήμερο, και θέλει να μετακινηθεί σε ένα νησί, θα πρέπει να κάνει ένα νέο μοριακό τεστ. Για την επιστροφή των τουριστών έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικού τύπου πιστοποιητικό που θα διευκολύνει όσους τουρίστες μπαίνουν στη χώρα με πράσινο πιστοποιητικό και αρνητικό τεστ. Για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα τεστ, και τους εκδίδουμε εμείς ένα green pass που μπορούν να το προσθέσουν στο PLF που έχουν», συνέχισε ο ίδιος.

«Για να πάει κάποιος Έλληνας σε ένα νησί πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τεστ. Από νησί σε νησί μετακινείσαι είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακό τεστ 72 ωρών, ή βεβαίωση νόσησης», πρόσθεσε.

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα πλαστά πιστοποιητικά
Αναφερόμενος στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε και πέρυσι, με τα πλαστά πιστοποιητικά, και πώς θα αποφευχθεί επανάληψή του φέτος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «Εμείς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρχει κανείς με πλαστό πιστοποιητικό. Για αυτό δημιουργήθηκε το πράσινο πιστοποιητικό, αφού για όλες τις χώρες της ΕΕ θα υπάρχει η ψηφιακή πύλη που θα βεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου. Για όποιους έρχονται από άλλες χώρες εκτός ΕΕ, στα σύνορα υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ που κάνουν υποχρεωτικό έλεγχο».

«Από τη στιγμή που έχουμε διασφαλίσει τη γνησιότητα των εγγράφων και των μοριακών τεστ από τις χώρες τις ΕΕ, την πιθανότητα να έρθει κάποιος με πλαστό πιστοποιητικό από αυτές τις χώρες την έχουμε αποκλείσει. Το μοριακό τεστ, έχει πιστότητα 99%, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποιος που θα μπει στη χώρα να νοσεί. Είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να έρθει με ασφάλεια κάποιος, να περάσει γρήγορα τα σύνορα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Διαζύγιο με ένα… κλικ
Μιλώντας τέλος για τη νέα δυνατότητα που γίνεται για συναινετικό διαζύγιο χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των δύο συζύγων ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «Ήρθαμε και δώσαμε δυνατότητα όταν υπάρχει συναίνεση των συζύγων να χωρίσουν, να γίνεται χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. Δίνοντας εντολή στους δικηγόρους, εκείνοι διαχειρίζονται την υπόθεση για να καταλήξουν σε ένα κείμενο συμφωνίας. Το εγκρίνουν οι σύζυγοι, μετά οι δικηγόροι, και πάει μετά στο συμβολαιογράφο. Ισχύει και για τους θρησκευτικούς γάμους αλλά η πνευματική λύση του γάμου πρέπει να γίνει στη μητρόπολη. Ο πρώην σύζυγος δε θα χρειάζεται να πηγαίνει στα μητρώα το διαζύγιό του. Και για τη μητρόπολη προσπαθούμε να βρούμε λύση, νομίζω θα τα καταφέρουμε και εκεί. Υπάρχει ένα δεκαήμερο στο οποίο μπορείς να αλλάξεις γνώμη».

 

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα