Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία Covid στη χώρα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί δειλά ανοίγματα με «όπλο» τα self test στα λύκεια, αλλά με «φόντο» μια βαριά επιδημιολογική εικόνα και μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία. Στις 2.535 έφτασαν οι νοσηλείες μόνο στο ΕΣΥ της Αττικής, με τις 2120 σε απλές κλίνες Covid. Τους 415, έφτασε ο αριθμός των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη παράγοντας που προσθέτει στρες και ανησυχία, είναι το πανευρωπαϊκό πρόβλημα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδριάζει από τις 9 το πρωί της Παρασκευής (8/4) αναμένεται να κοινοποιήσει την επιστημονική τοποθέτηση και τις αποφάσεις της, οι οποίες δεν αποκλείεται να φέρουν νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, οι αποφάσεις των ειδικών θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της επιστροφής του κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες, για τη διαδικασία των εμβολιασμών.Φόβοι για τη ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων
Ο δείκτης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με βαριά Covid αποτελεί βασικό επιδημιολογικό στοιχείο, το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας. Και αποτελεί στοιχείο που θα τεθεί σοβαρά υπόψη στη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σήμερα Παρασκευή (9/4).
Τα νέα στον τομέα αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Τις τελευταίες 14 ημέρες ο αριθμός των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει σταθερά πάνω από 700.
Όλη την τελευταία εβδομάδα κυμαινόταν ανάμεσα στους 751 και 759, δείχνοντας μια σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα. Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, εκτοξεύτηκε από τους 749 στους 776 διασωληνωμένους ασθενείς, σημειώνοντας απότομη αύξηση κατά 27 ασθενείς. Από αυτούς, οι 415 νοσηλεύονται μόνο στα Νοσοκομεία της Αττικής.
Οι αριθμοί θα μπορούσαν να μην τρομάζουν, εάν υπήρχε επάρκεια διαθέσιμων κλινών Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, αλλά πλέον και της Θεσσαλονίκης, στην οποία επίσης κλιμακώνεται το πρόβλημα.
Η εξάντληση δυνάμεων σε επίπεδο διαθέσιμων κλινών, όμως, και στη συμπρωτεύουσα, προβληματίζει έντονα τις υγειονομικές αρχές. Οι 14 κλίνες ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς», οι 31 στο ΑΧΕΠΑ και σε άλλα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτες, ενώ έχει αρχίσει να προκύπτει πρόβλημα επάρκειας και σε απλές κλίνες Covid.
Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο με τους διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι πολύ συχνά καταλήγουν σε θάνατο πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
«Αγκάθι» οι περισσότεροι από 100 ασθενείς εκτός ΜΕΘ πανελλαδικά
Μέχρι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές του iatropedia.gr, ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ κυμαινόταν στους 73 ασθενείς στη λίστα Covid, με επιπλέον 31 ασθενείς στη λίστα non Covid.
Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι δυναμικοί και αλλάζουν συνεχώς, η ουσία είναι ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που δεν έχουν πλήρη περίθαλψη, είναι πλέον πολλές δεκάδες και το σύστημα φαίνεται να μην αντέχει να σηκώσει άλλους, καθώς έχει σχεδόν εξαντλήσει τη δυναμικότητά του στην εντατική φροντίδα.
Γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να αναπτυχθούν και επιπλέον κλίνες σε πολλά νοσοκομεία, όπως π.χ. στο Λαϊκό, με έξι διασωληνωμένους εκτός Μονάδας, όμως, προκύπτουν εμπόδια.
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου, Τάσος Αντωνόπουλος, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι και να ανοίξουν υπό πίεση οι κλίνες αυτές, δεν θα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει καθορίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για τις κλίνες ΜΕΘ.
«Εδώ προσπαθούν να φτιάξουν μια πρόχειρη ΜΕΘ, αλλά δεν έχει τους όρους που προβλέπουν οι αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν όροι, θέλει οξυγόνο, θέλει προδιαγραφές και πολλά. Δεν παίρνουμε ένα θάλαμο και τον κάνουμε ΜΕΘ, έτσι πρόχειρα. Όλα αυτά που φτιάχνουμε τώρα, είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) όχι ΜΕΘ», λέει.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, περιγράφει με μελανά χρώματα τον ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών εκτός ΜΕΘ:
«Οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι με έναν απλό αναπνευστήρα, χωρίς μόνιτορ, χωρίς αναρρόφηση κ.α. Είδατε τι έγινε με τον ασθενή στον «Ερυθρό Σταυρό» που του αφαίρεσε ο συνασθενής του -όπως φαίνεται- τα μηχανήματα. Αυτός δεν ήταν σε οργανωμένη ΜΕΘ. Αυτά τα προβλήματα, ούτε που τα είχαμε υπολογίσει στα δυσάρεστα σενάρια. Κι όμως, προέκυψε κι αυτό», τονίζει.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η νοσηλεία τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 100%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιπλέον 7 ασθενείς (5 γυναίκες και 4 άνδρες) διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Μεταξύ αυτών ήταν και το 76χρονος ασθενής που χάθηκε άδικα.
Ο Τάσος Αντωνόπουλος, προσθέτει επίσης, ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχουν συμβεί μέχρι σήμερα 6 θάνατοι ασθενών που δεν πρόλαβαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ:
«Εχουμε χάσει αρκετούς στο Λαϊκό νοσοκομείο, περίπου έξι. Δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παλέψουν. Δεν σημαίνει ότι θα γλίτωναν, αλλά δεν πάλεψαν για τη ζωή τους κάτω από καλύτερους όρους. Βρίσκονται εκτός ΜΕΘ για τρεις, τέσσερις και πέντε ημέρες. Έτσι δεν τους δόθηκε η ελπίδα να παλέψουν σε ένα κανονικό κρεβάτι ΜΕΘ», σημειώνει.
Σταθερά αυξημένοι οι θάνατοι
Περισσότεροι από 70 είναι πλέον σταθερά οι νέοι θάνατοι ασθενών, που καταλήγουν χτυπημένοι από τις επιπλοκές του κορονοϊού, στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Συγκεκριμένα από τις 30 Μαρτίου και μέχρι χθες, για 8 συνεχόμενες ημέρες, οι θάνατοι δεν έχουν πέσει κάτω από τους 70, με θλιβερό «ρεκόρ» για το 2021 τους 78 θανάτους που σημειώθηκαν στις 4 Απριλίου.
Χθες σημειώθηκαν 73 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από Covid-19 στους 8.680.
Ιστορικό ρεκόρ εισαγωγών σημειώθηκε το προηγούμενο 24ωρο στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής. Με αυξημένα ημερήσια κρούσματα -που χθες ήταν 3228- και με δείκτη θετικότητας στο 5,52% δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα χθες εισήχθησαν 261 ασθενείς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική, με δεύτερο προηγούμενο «ρεκόρ» τους 240, που είχε σημειωθεί για δύο ημέρες και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου και στις 7 Απριλίου.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την Αττική, όμως, και για έναν ακόμη λόγο. Για την αλματώδη επέκταση στο κέντρο της Αθήνας, του μεταλλαγμένου νέου στελέχους που συνδυάζει χαρακτηριστικά των μεταλλαγμένων ιών της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
Πρόκειται για ένα νέο «υβριδικό» μεταλλαγμένο ιό που αντιστέκεται στην ανοσία των εμβολίων και προκαλεί τρόμο καθώς επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στο κέντρο της Αθήνας, επιχειρώντας να εκτοπίσει ακόμη και τη βρετανική μετάλλαξη.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από 193 κρούσματα από όλες τις μεταλλάξεις των τελευταίων ημερών στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, τα 75 αφορούν στην επικίνδυνη μετάλλαξη B.1.1.318 (Variant_E484K) που «αντιστέκεται» στα εμβόλια.
Πηγή:iatropedia.gr