Αυτός είναι ο Χρήστος Παντέλης, ένας από τους ελάχιστους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών της Θεσσαλονίκης με πτυχίο.
Ο ίδιος, ένας εκ των δύο πτυχιούχων της σχολής σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, παρακολουθούσε επί δύο έτη μαθήματα στην Κύπρο με σκοπό να τελειοποιήσει τις δεξιότητες που απαιτεί το ιδιαιτέρως δύσκολο επάγγελμά του. Πρόσφατα, παρέλαβε το πτυχίο Λειτουργού Κηδειών από το CDA College της Κύπρου και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον κλάδο «να γυρίσει σελίδα».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Απότα
«Δεν νοείται στην Ελλάδα του 2022, σε ένα τέτοιο σοβαρότατο κλάδο, να μην υπάρχει η μάθηση. Ζητάμε εδώ και χρόνια από την Πολιτεία την επαγγελματική κατάρτιση, παλεύουμε για μια σχολή επαγγελμάτων κηδείας» τονίζει ο κ. Παντέλης στο seleo.gr προσθέτοντας ότι «ο κάθε ένας μπορεί να ανοίξει γραφείο τελετών, χωρίς να γνωρίζει τα απαραίτητα».
Μεταξύ των μαθημάτων που παρακολούθησε στη διάρκεια των σπουδών του ήταν η νομοθεσία, ψυχολογία, ανατομία, ηθική και δεοντολογία, ηθική και ασφάλεια, θεολογία, ιατροδικαστική, πρώτες βοήθειες, σκηνοθεσία κηδείας και μεταθανάτια αισθητική.
Ερωτηθείς για την ανάγκη πτυχίου στον κλάδο απαντά «όταν αναζητάς από ηλεκτρολόγο μέχρι κομμωτή, θα ήθελες να γνωρίζεις εάν έχει εκπαιδευτεί επί του επαγγέλματος, ότι ξέρει τι κάνει. Είναι δυνατόν στο δικό μας επάγγελμα – λειτούργημα να μην υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση;», διερωτάται. «Χρειάζεται γνώση και μάθηση για να καταφέρει κανείς να διαχειριστεί την ψυχολογία του ανθρώπου που βιώνει πένθος ώστε να τον βοηθήσει, να φανεί αντάξιος των περιστάσεων» σημειώνει τονίζοντας ότι οι λειτουργοί κηδειών είναι διαρκώς σε εγρήγορση, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. «Κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, είναι πολύ σημαντικό το να υπάρχει σωστή διαχείριση του πένθους» προσθέτει.
Για την αντίδραση του κόσμου όταν μαθαίνει ότι διαθέτει πτυχίο, ο κ. Παντέλης αναφέρει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. «Με σταματούν στο δρόμο, μου δίνουν συγχαρητήρια, με ρωτούν τι μας δίδαξαν» υπογραμμίζει τονίζοντας ότι η προσπάθεια για τη γνώση και το πτυχίο έγινε «προς το συμφέρον του κόσμου, για εμένα μεγαλύτερη αποζημίωση είναι το να με βλέπει ο κόσμος και να χαίρεται που με επέλεξε».
Τέλος, επαναλαμβάνει ότι ο κλάδος με αυτές τις ενέργειες «προχωρά παρακάτω και ελπίζει στην ευαισθησία της Πολιτείας ώστε να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο».