Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
Αρχικήseleo Θέμα86η ΔΕΘ: Ρομποτικό σύστημα μαθητών δημοτικού της Θεσσαλονίκης σώζει ζωές (ΒΙΝΤΕΟ)

86η ΔΕΘ: Ρομποτικό σύστημα μαθητών δημοτικού της Θεσσαλονίκης σώζει ζωές (ΒΙΝΤΕΟ)

Πώς προστατεύονται οι απρόσεκτοι ή οι βιαστικοί οδηγοί

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της 86ης ΔΕΘ κεντρίζει η εφαρμογή “We do guard Railroad” που δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων το οποίο ακινητοποιεί αυτόματα τα διερχόμενα οχήματα όταν περνάει τρένο.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Απότα

Όπως εξηγεί στο seleo.gr ο καθηγητής πληροφορικής, Νίκος Αυγουλάς, οι απρόσεκτοι οδηγοί ή εκείνοι που βιάζονται και εκτιμούν δυστυχώς λανθασμένα ότι προλαβαίνουν να περάσουν από το σημείο προστατεύονται από τις δύο συσκευές του συστήματος.

Κατά τη διέλευση του τρένου, ενεργοποιείται ο φωτεινός σηματοδότησης που βρίσκεται μπροστά στη διάβαση ενώ αποστέλλεται σήμα στα διερχόμενα οχήματα με αποτέλεσμα αυτά να ακινητοποιούνται αυτόματα πίσω από την ειδικά εξοπλισμένη με μαγνητικό υλικό διάβαση. Έτσι, επιτυγχάνεται η αποφυγή ατυχήματος ακόμα και αν ο οδηγός προσπαθήσει να τη διασχίσει. Έπειτα από τη «λήξη συναγερμού», όταν το τρένο περάσει από το σημείο, το όχημα μπορεί να τεθεί και πάλι σε κίνηση.

Αφορμή για την ιδέα και την υλοποίησή της αποτέλεσε η πληροφορία ότι στην Ευρώπη, το 2017 σημειώθηκαν 439 συγκρούσεις σε ισόπεδες διαβάσεις (το 75% με Ι.Χ.), που αποτελούν το 25% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων, με 282 θανάτους και 240 σοβαρούς τραυματισμούς.

Η εφαρμογή του ρομποτικού συστήματος σε πραγματικά δεδομένα αφορά αφενός τον εκάστοτε οργανισμό σιδηροδρόμων για τις εγκαταστάσεις αισθητήρων και οπτικής ενημέρωσης και αφετέρου τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την κατασκευή «έξυπνων» οχημάτων με ενσωματωμένο τον αισθητήρα “Wedoguard”.

χορηγός επικοινωνίας

 

Διαβαστε Ακομα