Έκθεση κειμηλίων στην Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Φ.Α.Α.Θ.)
Καριοφίλια, πιστόλες γιαταγάνια παραδοσιακές φορεσιές αλλά και τα «σκουλαρίκια Θεσσαλονίκης» στην έκθεση για τα άρματα και της φορεσιές των ελλήνων κατά τον 19 αιώνα
Ρεπορτάζ Μιχαήλ Λιάπης
Εικονοληψία – Μοντάζ: Θανάσης Ελμάζης
Καριοφίλια, πιστόλες, νταλιάνια, γιαταγάνια παραδοσιακές τιμημένες φορεσιές, σπάνια «σκουλαρίκια Θεσσαλονίκης» και άλλα κοσμήματα από περιοχές της Ελλάδας, είναι μερικά από τα μοναδικά εκθέματα τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει στην έκθεση κειμήλιων του 19ου αιώνα, που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Απριλίου στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας 38). Η έκθεση, περιλαμβάνει συλλογές αλλά και οικογενειακά κειμήλια από τους συλλέκτες Αντώνιο Σουλιώτη, Άντυ Αντώτσιου και Αθανάσιο Σπύρου.
«Τα ασημένια καριοφίλια δεν τα είχαν για πολεμική χρήση αλλά για να εντυπωσιάζουν τις κοπέλες»
«Τα ασημένια καριοφίλια δεν τα είχαν για πολεμική χρήση αλλά για να εντυπωσιάζουν τις κοπέλες…» δήλωσε στο « Seleo.gr», κ. Αθανάσιος Σπύρου, ένας εκ των τριών συλλεκτών που παρουσιάζουν τα εκθέματά τους στην αίθουσα τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. Παράλληλα, Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε αναλυτικά για τα εκθέματα και για της ιστορία τους και εξήγησε ότι τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του 21’ προέρχονταν κυρίως από «πλιάτσικο» που κάνανε στους Οθωμανούς.
Πετούν ακόμα σπίθες!
Επίσης, ο συλλέκτης μας διαβεβαίωσε ότι οι επικρουστήρες των όπλων λειτουργούν ακόμα και είναι ικανοί μέχρι και σήμερα να πετάξουν σπίθες εάν τραβήξει κάποιος την σκανδάλη. Όπως σημείωσε, η τιμή ενός γνήσιου καριοφιλιού στις μέρες μας μπορεί να φτάσει και τα 30.000 ευρώ, ωστόσο για τον ίδιο η συναισθηματική αξία είναι ανεκτίμητη. Ακόμα ο κ. Σπύρου αποκάλυψε ένα νταλιάνι του προπάππου του το οποίο χρονολογείται από το 1874.
Οι επτά αλεπούδες και τα χαραγμένα ανεξήγητα συμφώνα
Ο συλλέκτης, από την Σιάτιστα Κοζάνης, αποκάλυψε αποκλειστικά στον φακό του «Seleo.gr» κάποια σύμφωνα της ελληνικής αλφαβήτου αλλά και 7 χαραγμένες αλεπούδες που είναι χαραγμένα και επιμελώς κρυμμένα στο εσωτερικό ενός περιλαίμιου γυναικείου κοσμήματος από το την Σύρο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι 7 αλεπούδες χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο εξάγνησης του «κακού» από αρχαιοτάτων χρόνων ενώ μυστήριο παραμένει η εξήγηση του συμβολισμού των εγχάρακτων συμφώνων της ελληνικής αλφαβήτου στο ίδιο κόσμημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρόμοια σύμβολα έχουν βρεθεί και σε άλλα περιλαίμια γυναικεία κοσμήματα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί το τι ακριβώς συμβόλιζαν.
Ο Συλλέκτης Αθανάσιος Σπύρου
Τα ανεξήγητα, χαραγμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου