Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΡεπορτάζΑπό «καμάκι» μέχρι μπρίκια του καφέ. Όσα ακούν και βλέπουν οι εργαζόμενοι...

Από «καμάκι» μέχρι μπρίκια του καφέ. Όσα ακούν και βλέπουν οι εργαζόμενοι σε διόδια

«Δεν είναι όλοι σαν εσένα»: Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται στα διόδια και τα απίστευτα περιστατικά που διηγήθηκαν στο Seleo δύο εισπράκτορες διοδίων στην Εγνατία Οδό που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Κείμενο: Θεοδώρα Απότα

Συναλλαγές για γερά νεύρα

«Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε ΑΤΜ». Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί δίνουν στους εισπράκτορες χαρτονομίσματα των 50, των 100, μέχρι και των 500 ευρώ, δημιουργώντας απίστευτο πρόβλημα στα ταμεία. «Αν κάποιος μου δώσει 50άρικο και δεν πει ούτε καλημέρα, αν μπορώ, θα δώσω τα ρέστα σε κέρματα των δύο ευρώ!».

Υπάρχει βέβαια και η ακριβώς αντίθετη κατηγορία ανθρώπων: αυτοί που θέλουν να ξεφορτωθούν τα μονόλεπτα και δίλεπτα που έχουν στα πορτοφόλια τους. «Να κάθεσαι να μετράς χάλκινα -εν ώρα αιχμής- και να κορνάρουν δεκάδες οχήματα που έχουν σχηματίσει ουρά».

Τα … παράπονα

«Το να μας βρίζουν για το κόστος είναι κάτι αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι δε φέρουμε καμία ευθύνη. Αλλά, το να μας βρίζουν επειδή στο τάδε χιλιόμετρο είχε μία τσάντα πεταμένη στο δρόμο, δε το περίμενα! Το… βραβείο παραπόνου παίρνει πάντως ένας κύριος που έρχεται και μου λέει “γιατί έχει ομίχλη, αφού πληρώνω;”». Εκτός από τα παράπονα, συχνά υπάρχουν και οι απορίες: «Ρωτάνε τι μισθό παίρνουμε γιατί ενδιαφέρονται δικά τους πρόσωπα να δουλέψουν και ζητάνε τους αριθμούς των τηλεφώνων μας για ραντεβού».

Οι αλλαγές με Covid-19

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η συναλλαγή χέρι με χέρι, εν μέσω των συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία της νόσου Covid-19 οι άνθρωποι αποφάσισαν να αντιδράσουν …ψύχραιμα: «Μας πετάνε τα χρήματα στον αέρα!». Ορισμένοι βάζουν τα λεφτά μέσα σε πανάκια ή υγρά μαντηλάκια, τα έχουν έτοιμα μέσα σε σακουλάκι ή σε φάκελο. Κάποιοι άλλοι, άκρως ευρηματικοί, έχουν τα χρήματα μέσα σε μπρίκι ή σε ποτήρι. «Μου δίνουν το σκεύος και βάζω τα ρέστα εκεί μέσα».

Περνάνε τα διόδια χωρίς εσώρουχο

Αρκετοί είναι αυτοί που φτάνουν στα διόδια και δεν φοράνε εσώρουχο, επιδεικνύοντας τα γεννητικά τους όργανα στους εισπράκτορες. «Άντρας μέσα σε ΙΧ μου δίνει δέκα ευρώ, τον ρωτάω αν έχει ψιλά, κοιτάω μέσα στο αυτοκίνητο και δεν φοράει εσώρουχο. Του έδωσα τα ρέστα, και μετά τελείωσα το μισό αντισηπτικό!». Καμιά φορά μάλιστα, δεν είναι μόνο ο οδηγός γυμνός αλλά το κάνουν ολόκληρες παρέες. «Δεν λέω κάτι. Προφανώς το κάνουν γιατί θέλουν να το σχολιάσω. Η πιο εύκολη αντίδραση θα ήταν να βρίσω, ξέρουν όμως ότι δεν μπορώ και γι’ αυτό το κάνουν. Είναι σιχαμερό ενώ δουλεύεις…». Εκτός αυτών, σε δύσκολη θέση φέρνουν τις γυναίκες που εργάζονται στα διόδια ορισμένοι οδηγοί φορτηγών, που επειδή μπορούν να κοιτούν από ψηλά το booth, «παίρνουν μάτι ό,τι μπορούν».

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις καταδιώξεων

Οι διακινητές παράτυπων μεταναστών «τους ξεφορτώνονται στα διόδια». Είναι σύνηθες φαινόμενο να φτάνουν βανάκια στους Σταθμούς Διοδίων, οι οδηγοί-διακινητές να πληρώνουν το αντίτιμο και τότε να κατεβαίνουν από το όχημα όσοι χωρούσαν εντός του, και να το παίρνουν με τα πόδια. Όσον αφορά τις καταδιώξεις, «η Τροχαία μας ενημερώνει και είμαστε σε επιφυλακή». Πάντως, αρκετές μπάρες διοδίων έχουν αλλάξει μορφή από τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί για τέτοιους λόγους. «Καμιά φορά οι καταδιωκόμενοι στουκάρουν στη μπάρα και αυτή, αντί να ανέβει προς τα πάνω, γυρνάει στο πλάι, και αυτοί γίνονται καπνός».

Η καλή πλευρά

Κατά τα άλλα, υπάρχουν και οι ευγενικοί. «Εκείνοι που σε καλημερίζουν, που ψάχνουν ψιλά για να σε διευκολύνουν και που σου αφήνουν φαγητά, γλυκά ή καραμέλες που έχουν στο αμάξι για να βγάλεις πιο «ανώδυνα» τη βάρδια». Οι αγρότες δε, αφήνουν ροδάκινα από τη σοδειά τους.

Μα καλά, τί μυαλό έχουν αυτοί που αφήνουν 500αρικα, που δεν φοράνε εσώρουχο, που γκρινιάζουν για την ομίχλη; αναρωτιούνται οι περισσότεροι. Η απάντηση των ανθρώπων που εργάζονται στα booth των διοδίων είναι μία: «Δεν είναι όλοι σαν εσένα».

 

κεντρική φωτογραφία: αρχείου

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα