Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΕλβετοί αρχαιολόγοι διεξάγουν στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές

Ελβετοί αρχαιολόγοι διεξάγουν στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές

.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ερέτρια πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές ερευνητικές ανασκαφές, όπως ανακοίνωσε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.

Ειδικότερα μετά από πρόσκληση των ελληνικών αρχών, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Ερέτρια το 1964. Την περίοδο εκείνη οι Ελβετοί ερευνητές έγραψαν εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές.

Πλέον διεξάγουν μια από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές ερευνητικές ανασκαφές σε Ελληνικό έδαφος όπως δήλωσε ο Tobias Krapf που συμμετέχει στην εργασία, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Keystone-ATS.  Συγκεκριμένα ένα από τα κύρια Ελβετικά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα αφορά το ιερό της θεάς Άρτεμης. Πολλές ενδείξεις για την ύπαρξη ιερού της Αρτέμιδος κοντά στην Ερέτρια έχουν βρεθεί σε ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές. Σύμφωνα με τον Krapf, οι αρχαιολόγοι αναρωτιόντουσαν ήδη για τη θέση του πριν από εκατό χρόνια.

Το 2017, Ελβετοί ερευνητές έκαναν τελικά μια θεαματική ανακάλυψη: στην Αμάρυνθο, όχι μακριά από την Ερέτρια, συνάντησαν τα ερείπια του ιερού χώρου. Και τρία χρόνια αργότερα βρήκαν τον ναό της θεάς: μια πλούσια κατάθεση από αγγεία, χάλκινα δοχεία, σφραγίδες και στολίδια από πολύτιμα υλικά μαρτυρεί πού επρόκειτο να χτιστεί. Πέρυσι οι ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν ολόκληρο τον ναό της Αρτέμιδος. Τα ευρήματα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Ωστόσο, η ESAG, με έδρα το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, απέκτησε τα δικαιώματα έρευνας και δημοσίευσης.

Στο πλαίσιο ενός άλλου έργου, Ελβετοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στο νησί της Αίγινας. Κάθε μέρα οι ερευνητές πρέπει να ανεβαίνουν στο βουνό με τα πόδια, με τον εξοπλισμό τους. Κατά μία έννοια, είναι τυπικά ελβετικό τοπίο, τονίζει ο ερευνητής. Οι αρχαιολόγοι διεξάγουν επίσης έρευνα υποβρύχια: δύτες εξετάζουν ένα αρχαίο ναυάγιο. «Μόλις βρήκαμε οστά και δόντια του πληρώματος αυτού του ναυαγίου», εξηγεί ο Tobias Krapf. Μάλιστα στις ανασκαφές συμμετέχουν μεγαλύτερες ομάδες από ό,τι στο παρελθόν καθώς τα δύο τελευταία καλοκαίρια περίπου 70 άτομα έχουν σταλεί στην Εύβοια.

Ενώ ενδιαφέρονται για το παρελθόν, οι ερευνητές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου, καθώς ερευνητές και φοιτητές πρέπει να συμμορφώνονται με τα ωράρια των πανεπιστημίων τους. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, η προσπάθεια εξακολουθεί να αξίζει: «μόνο εξερευνώντας το παρελθόν μπορούμε να ξέρουμε πώς γίναμε αυτό που είμαστε», κατέληξε ο επιστημονικός γραμματέας της ελβετικής σχολής στην Ελλάδα.

Πηγή:in.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα