Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔιήμερη εκδήλωση για τον Προσφυγικό Ελληνισμό στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΦΩΤΟ)

Διήμερη εκδήλωση για τον Προσφυγικό Ελληνισμό στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΦΩΤΟ)

.

******

Πτυχές του προσφυγικού Ελληνισμού επιχειρεί να αναδείξει ημερίδα που διοργανώνεται στο κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου, με την έναρξη της να λαμβάνει χώρα σήμερα το απόγευμα.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική εκστρατεία και της συνεπακόλουθης καταστροφής με το προσφυγικό κύμα προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από κοινού με τα δύο Πανεπιστήμια της πόλης, ΑΠΘ λαός ΠΑΜΑΚ, καθώς και την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης έντισαν μουσικά οι Ποντιακής καταγωγής Αφοί Τσαχουρίδη.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημερίδας:

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

18:00: προσφώνηση του Προέδρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Δρ. Βασιλείου Ν. Πάππα, και χαιρετισμοί των επισήμων.

19:00 – 20:00: Κεντρική εισήγηση από τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Από την Μικρασιατική Καταστροφή στην Προσφυγιά και στην Ελληνική Αναγέννηση».

20:00 – 20:30: Μουσική των Αλησμόνητων Πατρίδων από τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου

9:30: Πρόεδρος Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Ομιλία του Αθανάσιου Χρήστου, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Ανιχνεύοντας τη δυναμική του εικονοκλάστη Μικρασιάτη ιστορικού και πολιτικού Παύλου Καρολίδη (1849 – 1930) στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ομιλία του Κυριάκου Λυκουρίνου, ιστορικού, πρώην προϊστάμενου Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχαία Νομού Καβάλας με θέμα «Η ένταξη των προσφύγων στην καπνική οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας: Πρόσφυγες καπνεργάτες και καπνεργάτριες στην περιοχή της Καβάλας 1922 – 1933».

Ομιλία του Λουκά Χριστοδούλου, Προέδρου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δήμου Νέας Ιωνίας και Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας με θέμα «η άφιξη των προσφύγων στην Αττική τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους».

10:30 – 11:00: Συζήτηση.

11:00: Πρόεδρος, Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ομιλία του Θεοδόση Κυριακίδη, Δρ. Ιστορίας, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με θέμα «η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Ομιλία του Κωνσταντίνου Νίγδελη, Διευθυντή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, με θέμα «η γή της Χαλκιδικής υποδέχεται τους πρόσφυγες».

Ομιλία του Νίκου Μισολίδη, υπ. Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, με θέμα «In Eagle’s Nest» – Ο ρόλος των Αμερικανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων στην Αποκατάσταση των Προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Συζήτηση

Τον απολογισμό των εργασιών της Επιστημονικής Διημερίδας θα κάνει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Πηγή: greekhumans.com

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα