Προειδοποίσηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Ρουκετοπόλεμος Χίου : Ένας «πόλεμος» ειρηνικός...σας περιμένει!

Από το χθες στο σήμερα του εθίμου

Η Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου είναι σίγουρα διαφορετική και ξεχωριστή.  Οι μυρωδιές της άνοιξης ανακατεύονται με την μυρωδιά του κάρβουνου και θειαφιού, βασικά συστατικά για την κατασκευή της ρουκέτας. Ο ουρανός γεμίζει από φωτεινές πινελιές που με τον θόρυβο και την λάμψη τους υποδέχονται την ανάσταση του Θεανθρώπου.

 

 

Ρουκετοπόλεμος… Ένας «πόλεμος» ειρηνικός και εντυπωσιακός, που χρόνια τώρα, μεταφέρει το γιορτινό μήνυμα με τον δικό του τρόπο σε όλο τον κόσμο, χαρίζοντας μοναδικό θέαμα, σε όλους.  Το έθιμο, έχει τις ρίζες του στις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας .Οι ενορίτες των δυο αντικριστών εκκλησιών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, αντάλλασαν τη βραδιά της Ανάστασης βολές με κανονάκια. Αυτά τα έφερναν οι ναυτικοί από εμπορικά πλοία, που παροπλίζονταν. Τα έστηναν στους αυλόγυρους των ναών, τα γέμιζαν με 1-2 οκάδες χοντρή πυρίτιδα και από εκεί βαρούσαν την ώρα της Αναστάσεως, προσπαθώντας με τον κρότο να σπάσουν τα τζάμια των απέναντι. Το 1889 άναψαν τόσο τα αίματα, που άρχισαν να ξηλώνουν τις λιλαδωτές αυλές για να γεμίσουν τα κανόνια και να επιτεθούν με βότσαλα εναντίων του «εχθρού». Οι Τούρκοι, βλέποντας τα αληθινά πυρά, κατέσχεσαν τα κανονάκια, φοβούμενοι μια γενικότερη εξέγερση της Χίου. Η κατάσχεση έκανε τους Βρονταδούσους να σκαρφιστούν νέους τρόπους έκφρασης του αναστάσιμου «καβγά». Η λύση δόθηκε από τους Αγιομαρκούσους Λεωνίδα Χανδρά και παπά – Λεωνή Μεννή, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον πυροτεχνουργό Κορακάκη, ζητώντας του να βρει μια λύση. Ο Κορακάκης θυμήθηκε τη συνταγή που του είχαν δώσει κάποιοι Ιταλοί και τους πρότεινε τις ρουκέτες. Οι Αγιομαρκούσοι έφεραν ορισμένες ρουκέτες στο Βροντάδο, με αποτέλεσμα να διαδοθεί η φήμη τους και να τη μάθουν και οι Ερυθιανούσοι. Έτσι κατέληξαν τη βραδιά της Ανάστασης να βάζουν στόχο οι μεν το καμπαναριό της Παναγίας Ερυθιανής και οι δε τον τρούλο και το λιονταράκι του Αγίου Μάρκου.
Τα πρώτα χρόνια η προμήθεια των ρουκετών γίνονταν από τον Κορακάκη, επειδή όμως τα έξοδα ήταν πολλά, οικειοποιήθηκαν τον τρόπο κατασκευής του πυροτεχνουργού και τις έφτιαχναν μόνοι τους. Η κατασκευή των ρουκετών από τους ίδιους του Βρονταδούσους ξεκίνησε το 1900. Η εκτόξευση αρχικά γίνονταν από τα κεραμίδια των δύο ναών Τα ατυχήματα που κατά καιρούς συνέβαιναν υποχρέωσαν τους ρουκετατζήδες να κατεβούν από τις κεραμοσκεπές και να σκορπίσουν σε θέσεις με οπτικό πεδίο γύρω από τις δυο ενορίες.  Το έθιμο τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, κινδύνεψε να χαθεί λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά το 1943 ο Χιώτης εφοπλιστής Χανδρης, βοήθησε οικονομικά και έτσι συνεχίστηκε.  Τα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας , το έθιμο των ρουκετών, σταμάτησε για να ξαναρχίσει το 1970 όταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ο Βρονταδουσης Μιχάλης Γλύκας. Έκτοτε το έθιμο διεξάγεται κάθε χρόνο, προσφέροντας την μοναδικότητα του σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες , δημιουργώντας μια διαφορετική , ξεχωριστή Ανάσταση που γοητεύει.

Χαρακτηριστικές είναι οι «ρίμες» που τραγουδούν οι ρουκετατζηδες :
Καμπάνες εσημάνανε κι ο πόλεμος αρχίζει
και το πυροβολείο μας αρχίζει να μουγκρίζει...
Όλοι οι άνθρωποι σήμερα αυτό μόνο θα λένε:
Τον άγιο Μάρκο κάψανε κι οι Γλυματούσοι κλαίνε.
.....
Η ρίμα αυτή που γράψατε είν’ όλα παραμύθια.
Θα γράψω εις το εξωτερικό να μάθουν την αλήθεια.
Ρουκέτες πήγαν οι πολλές πάνω στην Παναγία,
και τ’ άγιου Μάρκου τον κουμπέ, δεν κάνεψε καμία!
Εμείς κι αν πολεμήσαμε
κακία δεν θα μείνει.
Την άλλη μέρα της Λαμπρής
εκλείσαμε Ειρήνη!

Ν. Νύχτας: Η Χίος σας περιμένει

Το έθιμο των ρουκετών, δεν είναι για μας ένα φαντασμαγορικό σώου, αλλά η ιστορία του τόπου μας, το Πάσχα δήλωσε στη Ραδιοτηλεόραση ο Νικόλαος Νύκτας Αντιδήμαρχος Δ.Ε Ομηρούπολης και πρόσθεσε « “Ψυχή” του ρουκετοπόλεμου είναι οι ρουκετατζήδες, που με μεράκι, κόπο αλλά και έξοδα, διαθέτουν ατέλειωτες ώρες στην κατασκευή των ρουκετών.  Κάθε χρόνο η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του εθίμου και να λάβει όσο τον δυνατόν περισσότερα μέτρα ασφαλείας, «ντύνοντας» τα σπίτια και τις εκκλησιές με συρματόπλεγμα, ενώ ,μετά αναλαμβάνει την αποκατάσταση των ζημιών που πιθανά προήλθαν κατά την ρίψη. Παράλληλα φροντίζει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την ασφαλή προσέλευση των επισκεπτών κυρίως στην περιοχή «Αίπος» , για να παρακολουθήσουν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το συγκεκριμένο θέαμα. Ακόμη η Δημοτική Αρχή, εκτυπώνει και μοιράζει φυλλάδια για να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες που πρέπει να τηρήσουν για την ασφάλεια τους, καθώς και πληροφορίες για το έθιμο.  Επίσης πλαισιώνουμε το έθιμο των ρουκετών και με παράλληλες εκδηλώσεις όπως η διοργάνωση, ανήμερα του Πάσχα, ελεγχόμενης ρίψης ρουκετών στην περιοχή «Γούβι», όπου ο καθένας μπορεί να ρίξει μια ρουκέτα. Η εκδήλωση πλαισιώνετε με ζωντανή μουσική και μικρό κέρασμα τοπικών προϊόντων. Για να γνωρίσουν οι επισκέπτες καλύτερα το έθιμο και την ιστορία του, διοργανώνουμε έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι την Νέα Τρίτη , στο πρώην Δημαρχείο Ομηρούπολης, προβάλλοντας παράλληλα και οπτικοακουστικό υλικό. Σας προσκαλούμε να έρθετε στον Βροντάδο της Χίου, για να μοιραστούμε την μοναδική ομορφιά των ρουκετών. Καλό Πάσχα!»

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.